REAL LIFE WHO

Ifrah AhmedIfrah Ahmed: H ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το τέλος του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων


Στεφανία Παπαδημητρίου

17 Ιουνίου 2021

Ifrah AhmedIfrah Ahmed: H ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το τέλος του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων
Η Ifrah Ahmed δεν ήταν σίγουρη για τον αντίκτυπο του ακτιβισμού της. Όταν άρχισε να χτυπά το τηλέφωνό της, όμως, που κατάλαβε ότι η δράση της είχε αποτέλεσμα. Ανήσυχες μητέρες από τη Σομαλία της έλεγαν πως οι κόρες τους αιμορραγούσαν για ώρες, μετά την κλειτοριδεκτομή στην οποία τις υπέβαλαν.

Η Ifrah Ahmed δεν ήταν σίγουρη για τον αντίκτυπο του ακτιβισμού της. Όταν άρχισε να χτυπά το τηλέφωνό της, όμως, που κατάλαβε ότι η δράση της είχε αποτέλεσμα. Ανήσυχες μητέρες από τη Σομαλία της έλεγαν πως οι κόρες τους αιμορραγούσαν για ώρες, μετά την κλειτοριδεκτομή στην οποία τις υπέβαλαν. Βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού, δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν αυτό που συνέβαινε. 

Την κάλεσαν γιατί είχαν ακούσει τη ιστορία ενός δεκάχρονου κοριτσιού, το οποίο έχασε τη ζωή του για αυτόν ακριβώς το λόγο, τον Ιούλιο του 2018. Ήταν ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στη χώρα και βρέθηκε στο επίκεντρο. 

Κι η Ahemd υπήρξε θύμα αυτής της βίαιης παράδοσης. Γνωρίζοντας την αγριότητα και τις ανθυγιεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η κλειτοριδεκτομή, δίνει αγώνα για να δοθεί οριστικά ένα τέλος. Μαζί με πολλούς ακόμη ακτιβιστές, μιλά εκ μέρους των παιδιών και οργανώνει ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται πίσω της. «Δε θέλω να πεθάνει κανένα άλλο κορίτσι με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στην Guardian.

Η πανδημία λειτουργεί εναντίον της. Κατά τη διάρκεια των lockdowns, εκατομμύρια κορίτσια δέχθηκαν τεράστια πίεση από τις οικογένειές τους κι αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή – το έθιμο αναβίωσε σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και το Καμερούν. Πρόκειται για μία διαδικασία που, σε πολλές κοινωνίες, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να παντρευτεί μία γυναίκα. Η θρησκεία, συχνά την επικροτεί.

Στόχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι να έχει απαγορευθεί μέχρι το 2030. Η Ahmed στηρίζει αυτήν την προσπάθεια με το Ifrah Foundation, το στρέφει την προσοχή του στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ξεκίνησε από τη Σομαλία, όμως, όπου υπολογίζεται πως το 98% των γυναικών υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό – το υψηλότερο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Όταν βρίσκονται μόνο γυναίκες στο δωμάτιο, όλες συμφωνούν πως αυτό πρέπει να σταματήσει. Από την ώρα, όμως, που εμφανίζεται ένας άνδρας, δε μιλούν», έχει πει. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. 

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr