REAL LIFE WHO

Simone Veil: Η φεμινίστρια και πολιτικός που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία


Σύρμα Κιουπελόγλου

30 Ιουνίου 2021

Simone Veil: Η φεμινίστρια και πολιτικός που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία
Δικηγόρος, πολιτικός, φεμινίστρια, η Simone Veil  ήταν κάτι περισσότερο από τις τρεις αυτές ταμπέλες, ήταν μια γυναίκα σύμβολο όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ας πιάσουμε όμως την ιστορία της από την αρχή. 

Δικηγόρος, πολιτικός, φεμινίστρια, η Simone Veil ήταν κάτι περισσότερο από τις τρεις αυτές ταμπέλες, ήταν μια γυναίκα σύμβολο όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ας πιάσουμε όμως την ιστορία της από την αρχή. 

Η ίδια γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1927 σε μία εβραϊκή οικογένεια στη Νίκαια τη Γαλλίας. Το 1944 εκείνη μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας της συνελήφθησαν από τους ναζί και οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, μετά στο Μπόμπρεκ και τέλος στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Σε αυτά έχασα τους γονείς και τον αδελφό της, καθώς μόνο εκείνη και η αδερφή της κατάφεραν αν επιβιώσουν. Το 1945 αφήνεται ελεύθερη και τον Μάιο μετακομίζει στο Παρίσι και ξεκινάει σπουδές στα Νομικά και τις Πολιτικές επιστήμες. Έναν χρόνο αργότερα, το 1946, γνωρίζει και παντρεύεται τον Antoine Veil. 

Η Veil διορίστηκε αρχικά ως δικαστής και με την ιδιότητα της αυτή παρείχε νομικές συμβουλές σε διάφορους Υπουργούς Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του François Mitterrand. Το 1970 μάλιστα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. 

Όσον αφορά την μεταπήδηση της στην πολιτική σκηνή, λέγεται ότι ο Valéry Giscard d'Estaing είχε πάει στο σπίτι της με σκοπό να προτείνει στον σύζυγο της να συμμετέχει στη νέα του κυβέρνηση, τελικά όμως μετά την επίσκεψη του επέλεξε τη Simone. Μάλιστα, ήταν η χρόνιά εκείνη που εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του Απριλίου του 1974. 

Η ίδια διορίστηκε Υπουργός Υγείας και ξεκίνησε αμέσως τον σημαντικό αγώνα νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη χώρα. Τα κατάφερε τελικά να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, γνωστός και ως νόμος Veil, το 1975, αφού εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης στην Eθνοσυνέλευση. 

Το 1979 η Veil εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του ίδιου έτους. Στην πρώτη Σύνοδο, το νέο Κοινοβούλιο την εξέλεξε ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Υπηρέτησε σε αυτή την θέση μέχρι το 1982.

Το έργο που άφησε πίσω της όμως δεν περιορίζεται μόνο σε έναν νόμο. Η ίδια εργάστηκε σκληρά για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών αλλά και άλλων περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Ένας από τους στόχους της ήταν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Είναι επίσης γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον σεβασμό και τη διατήρηση της μνήμης των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όντας και η ίδια θύμα της ναζιστικής ιδεολογίας, καθώς και για την προσήλωσή της στις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ενότητα. H Simone Veil πέθανε σαν σήμερα, στις 30 Ιουνίου 2017 στο Παρίσι. 

 Δείτε ακόμη: Η βασίλισσα Ελισάβετ κατακτά σήμερα το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr