REAL LIFE WHO

Πώς η Eleanor Roosevelt διαμόρφωσε τον ρόλο της «Πρώτης Κυρίας» και κατάφερε να γίνει ένα παγκόσμιο φεμινιστικό σύμβολο


Εύα Κονδύλη

29 Ιουνίου 2021

Πώς η Eleanor Roosevelt διαμόρφωσε τον ρόλο της «Πρώτης Κυρίας» και κατάφερε να γίνει ένα παγκόσμιο φεμινιστικό σύμβολο
Συνήθως λέγεται ότι «πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα είναι μια υπέροχη γυναίκα». Στην περίπτωση της Eleanor Roosevelt στεκόταν περήφανα πλάι του.

Συνήθως λέγεται ότι «πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα κρύβεται μια υπέροχη γυναίκα». Στην περίπτωση της Eleanor Roosevelt στεκόταν περήφανα πλάι του.

Όταν μιλάμε για γυναίκες που εμπνέουν, η Eleanor Roosevelt είναι σίγουρα μια από αυτές! Ακτιβίστρια, διπλωμάτης, φεμινίστρια, κατάφερε να διαμορφώσει τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, έναν ρόλο που κατείχε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα προηγουμένως.

Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του Franklin D. Roosevelt ως 32ου προέδρου των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1933, η νέα Πρώτη Κυρία πραγματοποίησε την πρώτη της συνέντευξη τύπου μόνο για γυναίκες δημοσιογράφους. Αυτή ήταν η πρώτη από τις 378 τέτοιες εκδηλώσεις, προσφέροντας άνευ προηγουμένου πρόσβαση για γυναίκες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εξουσίας του συζύγου της.

Σε μια άλλη ιστορική πρωτιά, η Eleanor Roosevelt κάλεσε δύο φορές την Αφροαμερικανή τραγουδίστρια της όπερας Marian Anderson να εμφανιστεί στον Λευκό Οίκο. Το 1939 μάλιστα, κανόνισε η Anderson να εμφανιστεί σε μια υπαίθρια συναυλία μπροστά από το Μνημείο του Λίνκολν στην τότε φυλετικά διαχωρισμένη πρωτεύουσα - μια παράσταση που από τότε που περιγράφεται ως μια «στιγμή-σύμβολο στην ιστορία των πολιτικών δικαιωμάτων».

Με φόντο τη Μεγάλη Ύφεση, τη «Νέα Συμφωνία» των Δημοκρατών και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Roosevelt μετέτρεψε το ρόλο της Πρώτης Κυρίας από τελετουργικό, σε έναν πολύ πιο δημόσιο και πολιτικό. Εκτός από το άνοιγμα του Λευκού Οίκου σε νέες εκλογικές περιφέρειες, επέκτεινε τα καθήκοντά της πολύ πέρα ​​από την επίσημη κατοικία. 

Ήταν η πρώτη σύζυγος ενός Προέδρου που πραγματοποίησε τακτικές συνεντεύξεις Τύπου, καθημερινά γράφοντας άρθρα σε εφημερίδες και μηνιαία σε περιοδικά, φιλοξενώντας μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή, μιλώντας σε συνέδριο εθνικού κόμματος, ακόμη και η πρώτη που τόλμησε να διαφωνήσει με ορισμένες πολιτικές αποφάσεις.

Ανέλαβε τις περιοδείες του συζύγου της, εξαιτίας της παράλυσής του, με το πιο το πιο διάσημο ταξίδι της στο εξωτερικό να είναι η περιοδεία πέντε εβδομάδων στο Νότιο Ειρηνικό του 1943, όπου στην Αυστραλία, χιλιάδες έκαναν ουρές στους δρόμους για να τη χαιρετήσουν, ενώ στην Καμπέρα, έγινε η πρώτη γυναίκα επίσημη προσκεκλημένη σε γεύμα στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός John Curtin έκανε πρόποση προς τιμήν της, λέγοντας «είσαι μια από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες της εποχής μας».

Λίγο μετά τον θάνατο του συζύγου της, μόλις λίγους μήνες μετά την τέταρτη θητεία του τον Απρίλιο του 1945, ο διάδοχός του, Harry Truman, την διόρισε εκπρόσωπό των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντάς την την «Πρώτη Κυρία του Κόσμου». 

Ως Πρώτη Κυρία, η Eleanor Roosevelt θαυμάστηκε, αλλά ήταν αμφιλεγόμενη. Τώρα, είναι συχνά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ ως η πιο δημοφιλής Πρώτη Κυρία στην ιστορία. 

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν πρόθυμη να παραμείνει στη σκιά του συζύγου της. Παρατηρώντας με θλίψη και λύπη ότι όλες οι προηγούμενες Πρώτες Κυρίες ανέλαβαν παραδοσιακά έναν παθητικό ρόλο, βασικά περιορισμένος στην οικιακή ζωή και στον ρόλο της «οικοδέσποινας», η Eleanor ήταν αποφασισμένη να επαναπροσδιορίσει αυτόν τον ρόλο, καθιστώντας την έναν σημαντικό φεμινιστικό και ριζοσπαστικό σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας.

Το 1968, ο Eleanor Roosevelt απονεμήθηκε μετά το θάνατο της το βραβείο «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και το 1998, η Ένωση Ηνωμένων Εθνών των ΗΠΑ εγκαινίασε το βραβείο «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Eleanor Roosevelt».

Τέλος, τα εμψυχωτικά αποφθέγματα που πραγματικά είπε ή έγραψε η Eleanor Roosevelt συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα. Με τα λόγια της και τον τρόπο με τον οποίο επαναπροσδιόρισε τις δυνατότητες ηγεσίας:

Ένας καλός ηγέτης εμπνέει τους ανθρώπους να έχουν εμπιστοσύνη στον ηγέτη. Ένας σπουδαίος ηγέτης εμπνέει τους ανθρώπους να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

jenny.gr