UPDATE #NOW

David Dushman: Η ιστορία του κορυφαίου ξιφομάχου του κόσμου που βοήθησε στην απελευθέρωση του Auschwitz


7 Ιουνίου 2021

David Dushman
O David Dushman, ο τελευταίος εν ζωή στρατιώτης που έλαβε μέρος στην απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Auschwitz, πέθανε το Σάββατο στη Γερμανία σε ηλικία 98 ετών.  Ο Dushman, ήταβ βετεράνος του Εβραϊκού κόκκινου στρατού, που αργότερα κατέβηκε και στους Ολυμπιακού αγώνες ως αθλητής της ξιφομαχίας.  

O David Dushman, ο τελευταίος εν ζωή στρατιώτης που έλαβε μέρος στην απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Auschwitz, πέθανε το Σάββατο στη Γερμανία σε ηλικία 98 ετών. 

Ο Dushman, ήταν βετεράνος του εβραϊκού κόκκινου στρατού, που αργότερα κατέβηκε και στους Ολυμπιακού αγώνες ως αθλητής της ξιφομαχίας.  

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 και ενώ ήταν μόλις 21 ετών, χρησιμοποίησε το τανκ στο οποίο ήταν χειριστής για να ρίξει τον ηλεκτροφόρο φράχτη του στρατοπέδου του Auschwitz προκειμένου να απελευθερώσει τους κρατούμενους. Σχεδόν 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εκεί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι. 

«Όταν φτάσαμε, είδαμε τον φράχτη και αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και αποφασίσαμε να τον ρίξουμε με τα τανκ μας. Δώσαμε φαγητό στους φυλακισμένους και συνεχίσαμε. Στέκονταν εκεί όλοι, φορώντας στολές φυλακισμένων και φαίνονταν μόνα τα μάτια τους, ήταν φρικτό», εξομολογήθηκε ο Dushman πέρσι στο Reuters. 

Ο ίδιος είπε επίσης ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη του Auschwitz κατά τη διάρκεια του πολέμου και έμαθε για τις φρικαλεότητες που έγιναν εκεί χρόνια αργότερα. 

Ένας από τους μόνο 69 άνδρες που επιβίωσαν από το τάγμα των 12.000 ανδρών στους οποίους ανήκε, ο Dushman υπέφερε από σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της μάχης. 

jenny.gr

Ωστόσο, τα κατάφερε και έγινε ένας από τους κορυφαίους ξιφομάχους της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια ένας από τους κορυφαίους ξιφομάχους του κόσμου, σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο Dushman προπόνησε επίσης για πάνω από 30 χρόνια την ομάδα ξιφομαχίας γυναικών της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο φίλος του και έτερος ολυμπιακός ξιφομάχος με την Γερμανία, Thomas Bach, του απέτεινε φόρο τιμής, γράφοντας: «Όταν τον γνώρισα το 1970, αμέσως μου προσέφερε τη φιλία και την καθοδήγηση του παρά την προσωπική εμπειρία του κ. Dushman στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο και το Auschwitz και όντας ένας άνδρας εβραϊκής καταγωγής. Αυτή ήταν μία βαθιά ανθρώπινη χειρονομία που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τα 94 του, συνέχιζε να πηγαίνει καθημερινά στον όμιλο ξιφομαχίας και να παραδίδει μαθήματα!

Πηγή φωτογραφιών: Getty/ Ideal Images

Δείτε ακόμη: Ο καλλιτέχνης που έσκαβε 10 χρόνια τη δική του σπηλιά 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr