REAL LIFE WHO

Jehan Sadat: Η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου που υποστήριξε όσο λίγες τα γυναικεία δικαιώματα


Εύα Κονδύλη

13 Ιουλίου 2021

Jehan Sadat: Η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου που υποστήριξε όσο λίγες τα γυναικεία δικαιώματα
Η Jehan Sadat ήταν Αιγύπτια Πρώτη Κυρία, πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Είχε ακλόνητες απόψεις για τα πάντα, με τις οποίες πάντα δημιουργούσε ταραχή στην συντηρητική κοινωνία της Αιγύπτου. 

Η Jehan Sadat ήταν Aιγύπτια Πρώτη Κυρία, πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. 

Είχε ακλόνητες απόψεις για τα πάντα, με τις οποίες πάντα δημιουργούσε ταραχή στην συντηρητική κοινωνία της Αιγύπτου. Ήταν η γυναίκα που είπε ότι οι άνδρες που αποκτούσαν πολλά παιδιά πρέπει να στειρωθούν και ότι οι γυναίκες πρέπει να περιμένουν να γίνουν τουλάχιστον 20 ετών πριν παντρευτούν.

Η ίδια παντρεύτηκε τον άντρα που αργότερα θα γινόταν πρόεδρος της Αιγύπτου, Anwar, όταν εκείνος ήταν 30 ετών και εκείνη ήταν 15 ετών. Τον ίδιο άνδρα που μια φθινοπωρινή μέρα του 1981, παρακολούθησε να παίρνει τις τελευταίες του αναπνοές, μετά από μια επιτυχημένη δημόσια απόπειρα δολοφονίας. 

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 9 Ιουλίου 2021, μετά από ένα αξιοθαύμαστο δημόσιο έργο, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αφιερωμένο στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της γυναικείας ενδυνάμωσης στην Αίγυπτο.

Οι πεποιθήσεις που «γεννήθηκαν» από νωρίς

Γεννημένη στο Cairo το 1933, οι προοδευτικές απόψεις της δεν άργησαν να έρθουν. Η δυσαρέσκεια της για την ανισότητα των φύλων προήλθε από τις σχολικές κιόλας ημέρες, όταν οι γονείς της την συμβούλευαν να επικεντρωθεί σε μαθήματα όπως το ράψιμο και το μαγείρεμα, με σκοπό να γίνει καλή σύζυγος, σε αντίθεση με τα μαθηματικά και τις επιστήμες, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μια ακαδημαϊκή καριέρα.

Αυτό, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, ήταν κάτι που πάντα «μετάνιωνε» και η ίδια δεν θα άφηνε ποτέ τις κόρες της να «κλείσουν την πόρτα στο μέλλον τους, με αυτόν τον τρόπο».

Με τον σύζυγό της γνωρίστηκαν σε μια επίσκεψη στο σπίτι της ξαδέλφης της. Εκείνος είχε τα διπλάσια σχεδόν χρόνια από εκείνη, όμως κατάφερε να της «κλέψει» την καρδιά μέσα από μια συζήτηση για τον Κάρολο Ντίκενς. Παντρεύτηκαν το 1949 και ο γάμος τους διήρκησε πάνω από τρεις δεκαετίες, αποκτώντας τέσσερα παιδιά μαζί.

Ο Anwar μετά από λίγο κατάφερε να ανέβει τα κοινωνικά στρώματα και να γίνει γνωστός στο κοινό μετά από τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα του Gamel Abdel Nasser, ο οποίος διαμόρφωσε την πολιτική ιστορία της Αιγύπτου. Έχοντας λάβει πολλές ανώτερες θέσεις, ο Anwar, κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος της Αιγύπτου το 1970, μετά τον θάνατο του Nasser.

Μια «διαφορετική» Πρώτη Κυρία

Από εκείνη τη στιγμή η ζωή της Jehan Sadat άλλαξε για πάντα και αποφάσισε ευθύς ότι δεν θα ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές με τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες και πως ο ρόλος της θα ήταν διαφορετικός.

Ήταν αποφασισμένη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο και συχνά φωτογραφήθηκε μαζί με τον σύζυγό της σε επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό και σε πιο οικεία περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι με την οικογένειά τους. 

Το έργο της ήταν πολύ σημαντικό και καθόρισε τον γυναικείο πληθυσμό της Αιγύπτου. Χρηματοδότησε έργα και ενδυνάμωσε οικονομικά τις γυναίκες, συνειδητοποιώντας ότι εάν είναι οικονομικά ανεξάρτητες, τότε θα είναι επίσης πολιτικά σκεπτόμενες. 

Αυτό που πραγματικά μεταμόρφωσε και εξύψωσε τα γυναικεία δικαιώματα ήταν όταν ηγήθηκε μιας εκστρατείας για μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα παρείχαν στις γυναίκες το δικαίωμα να πάρουν διαζύγιο από τους συζύγους τους και να διατηρήσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

«Η Αίγυπτος δεν θα είναι μια δημοκρατική χώρα, αν οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες», είχε πει στον άνδρα της. Αυτοί οι νόμοι έγιναν γνωστοί ως «Οι Νόμοι της Jehan».

Στα 41 της χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει το μεγάλο της όνειρο: Να κάνει αυτό που της αρνήθηκαν κάποτε και να σπουδάσει. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Cairo και, ταυτόχρονα με τα μεγάλα της παιδιά, σπούδασε αραβική λογοτεχνία, λαμβάνοντας μάλιστα μεταπτυχιακό, αλλά και διδακτορικό τα επόμενα χρόνια.

Οι ενέργειές της και η δουλειά της άλλαξαν την οπτική του κόσμου προς τις γυναίκες αραβικής καταγωγής, αλλά και το πώς λειτούργησαν οι επόμενες Πρώτες Κυρίες της χώρας.

Αποτελεί όμως ένα πρότυπο, όχι μόνο για τις γυναίκες της Αραβίας, αλλά και παγκοσμίως, καθιστώντας τη μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του φεμινισμού και της γυναικείας ενδυνάμωσης. Μια γυναίκα που, ακόμη και μετά το θάνατο του συζύγου της, δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφράσει τη γνώμη της, να παλέψει για αυτό που θεωρεί σωστό, αλλά και να υποστηρίξει όλες τις υπόλοιπες. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Δείτε ακόμη: 15 σπάνιες vintage φωτογραφίες διασήμων στη Βενετία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr