REAL LIFE WHO

Από τον Andy Warhol μέχρι τον Salvador Dalí: Έτσι ξεκινούσαν τη μέρα τους οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες


The Jennettes

14 Ιουλίου 2021

Από τον Andy Warhol μέχρι τον Salvador Dalí:  Έτσι ξεκινούσαν τη μέρα τους οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες

Η πρωινή ρουτίνα είναι πολύ βασική για να ξεκινήσει καλά η μέρα και όσοι έχουν καλλιτεχνική φύση, φαίνεται πως γνωρίζουν καλά τα μυστικά της. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών υιοθετούσαν στην καθημερινότητά τους, συνήθειες που τους έκαναν 100% αποδοτικούς και ενεργητικούς μέσα στην ημέρα και παρακάτω αποκαλύπτουμε όλα τους τα μυστικά.  

Ο Andy Warhol από το 1976 μέχρι το 1987 ξυπνούσε και στις 9:00 το πρωί μιλούσε στο τηλέφωνο με τον φίλο του Pat Hackett για να σχολιάσουν τα events της προηγούμενης ημέρας. Οι συζητήσεις αυτές έγιναν στην πραγματικότητα, η βάση του The Andy Warhol Diaries. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andy Warhol (@warholpopart)

Οι κλήσεις διαρκούσαν περίπου δύο ώρες αφού πρώτα ο Warhol είχε κάνει ντους, είχε ντυθεί, και είχε πάρει το πρωινό του. Μετά, ο πιο εκκεντρικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα πήγαινε για ψώνια στη Madison Avenue και αφιέρωνε πολλές ώρες εκεί. 

Ο Salvador Dalí ξεκινούσε τη μέρα του, φροντίζοντας να επαινέσει τον εαυτό του! Όπως είχε γράψει ο ίδιος το 1953: «Κάθε πρωί που ξυπνάω, θαυμάζω το γεγονός ότι είμαι ο Salvador Dalí και αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο έργο μου, με το οποίο θα ξεχωρίσω». Ο ζωγράφος που ομολογούσε για τον εαυτό του, πως «Ο σουρεαλισμός είμαι εγώ ο ίδιος», ξυπνούσε, θαυμάζοντας τον Dalí στον καθρέφτη κι έτσι γεμάτος αυτοπεποίθηση, μεγαλουργούσε για το υπόλοιπο της ημέρας!

jenny.gr
dali

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως ο σουρεαλιστής της τέχνης όταν έπεφτε να πάρει έναν υπνάκο, κρατούσε ένα κλειδί πάνω από μια μεταλλική πλάκα και μόλις παραδινόταν στην αγκαλιά του Μορφέα, ο ήχος από την πτώση του κλειδιού θα τον ξυπνούσε. Με αυτόν τον τρόπο διασφάλιζε και την ελάχιστη ξεκούραση που χρειαζόταν, αλλά και τη δυνατότητα να καταγράψει αμέσως όλα όσα βίωσε στο υποσυνείδητό του. 

O Joan Miró ξυπνούσε στις 6:00 το πρωί, κυρίως όσο ζούσε με τη γυναίκα του στη Βαρκελώνη κατά τη δεκαετία του 1930. Έκανε μπάνιο και έτρωγε ένα ελαφρύ πρωινό που περιλάμβανε καφέ και ψωμί. Μετά τις πρωινές, τονωτικές του συνήθειες, ο Ισπανός ζωγράφος παραδινόταν στο καβαλέτο του! Ζωγράφιζε ακατάπαυστα από τις 7:00 το πρωί μέχρι το μεσημέρι ενώ μετά άφηνε το στούντιο για περίπου μία ώρα για να κάνει λίγη γυμναστική. 

O Miró κρατούσε μακριά από τη ζωή του, την κατάθλιψη σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρισκόταν. Στη Βαρκελώνη, έκανε σκοινάκι και πολύ γυμναστική, στο Παρίσι έκανε μποξ, και στις διακοπές του στην Καταλονία, έκανε κολύμπι και jogging. 

Marina Abramović

Η ανατρεπτική καλλιτέχνις που ήδη από τη δεκαετία του '70 έχει ξεχωρίσει στον χώρο της σύγχρονης τέχνης για την ιδιαίτερη παρουσία της, ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα για να ανταπεξέρχεται στις σκληρές απαιτήσεις της επαγγελματικής της καθημερινότητας.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της είναι το γεγονός ότι έπρεπε να παραμένει ενυδατωμένη παρόλο που δεν έπρεπε να φάει ή να πιει νερό κατά τη διάρκεια μιας performance. Κατά τη διάρκεια της νύχτας λοιπόν, η Abramović ξυπνούσε κάθε 45 λεπτά για να πιει ένα μικρό ποτήρι νερό. 

jenny.gr

Κάθε μέρα ξυπνούσε στις 6:30 το πρωί και στις 7:00 έπινε το τελευταίο ποτήρι. Το πρωινό της περιλάμβανε ρύζι, φακές και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι. Όπως έχει εξηγήσει η ίδια: «Το να είσαι καλλιτέχνης, είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεσαι πολλή προετοιμασία για να έχεις μία μακροχρόνια επίδοση. Έτσι ανέπτυξα κάποιες διαφορετικές ασκήσεις για να βοηθήσω τον εαυτό μου να αναπτύξει τη θέληση και τη συγκέντρωση που χρειάζεται, ξεπερνώντας τα φυσικά και διανοητικά όρια». 

Δείτε ακόμη: 3+1 μαθητές που έγιναν διάσημοι και διέψευσαν τα επικριτικά σχόλια των δασκάλων τους