REAL LIFE WHO

Elizabeth Holmes: Ξεκινά η δίκη της πιο αδίστακτης γυναίκας του Silicon Valley


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Αυγούστου 2021

Elizabeth Holmes: Ξεκινά η δίκη της πιο αδίστακτης γυναίκας του Silicon Valley
Η ζωή της Elizabeth Holmes έμοιαζε βγαλμένη από ταινία. Δυστυχώς, χωρίς happy end.

To 2014, βρισκόταν στην κορυφή. Την αποκαλούσαν «θηλυκό Steve Jobs» – ήταν, άλλωστε, η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου, με την πιο επιτυχημένη startup του Silicon Valley. Η ζωή της Elizabeth Holmes έμοιαζε βγαλμένη από ταινία. Δυστυχώς, χωρίς happy end.

Είχε πραγματοποιήσει κάθε της όνειρο, αλλά όλα κατέρρευσαν. Τώρα, ενώ η ιστορία της ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lawrence, ξεκινάει η δίκη της. Στις 31 Αυγούστου, συγκεκριμένα, το αλλοτινό παιδί θαύμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις πράξεις του και είναι πολύ πιθανό να περάσει 20 χρόνια στη φυλακή.    

Η εταιρεία της, η Theranos, ασχολούταν με την ανάλυση αιματολογικών εξετάσεων κι είχε φτάσει να αξίζει 9 δισεκατομμύρια. Δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια ανακρίβειες στα αποτελέσματα που έδινε στους πελάτες της – λάθη που η Holmes γνώριζε και κάλυπτε καλά. Κατηγορήθηκε, τελικά, για απάτη, τα γραφεία της επιχείρησης έκλεισαν, το ίδιο και τα διαγνωστικά κέντρα.

Πώς η φιλόδοξη φοιτήτρια του Stanford, έγινε ο έκπτωτος άγγελος του Silicon Valley;

Γεννήθηκε στην Washington, το Φεβρουάριο του 1984. Έκανε την πρώτη της απόπειρα να εφεύρει ένα μηχάνημα στα 7 της χρόνια, γεμίζοντας ένα ολόκληρο τετράδιο με σημειώσεις και λεπτομερή σχέδια. Στα 9 της, δήλωσε με απόλυτη σοβαρότητα σε όλη της την οικογένεια πως όταν μεγάλωνε, θα γινόταν εκατομμυριούχος - όπως και έγινε. 

Η ανταγωνιστική της φύση εκδηλώθηκε από νωρίς, όταν ακόμη έπαιζε Monopoly με το μικρό της αδελφό. Δε δεχόταν να αποχωρήσει κανείς από τραπέζι πριν το τέλος του παιχνιδιού, όταν, δηλαδή, θα είχε συγκεντρώσει στα χέρια της κάθε οικόπεδο, όταν θα είχε χτίσει κάθε σπιτάκι και ξενοδοχείο, όταν ο αντίπαλός της θα χρεωκοπούσε. Αν έχανε, έριχνε το πιόνι της στο έδαφος κι έφευγε τρέχοντας.

Στο σχολείο, δεν ανεχόταν να της πει κανένας καθηγητής πως «μπορούσες και καλύτερα». Ξενυχτούσε μελετώντας κι είχε άριστους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα. Πριν ακόμη αποφοιτήσει, μάλιστα, ίδρυσε την πρώτη της εταιρεία.

Βαθιά επηρεασμένη από το χειρουργό παππού της, αποφάσισε πως ήθελε να γίνει γιατρός. Συνειδητοποιώντας, όμως, ότι τρέμει τις βελόνες, άλλαξε κατεύθυνση. Σπούδασε χημικός μηχανικός, λοιπόν, στο Stanford. Πρωτοετής ακόμα, πήρε υποτροφία τριών χιλιάδων δολαρίων για την πραγματοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος. Πέρασε το καλοκαίρι εκείνο κάνοντας πρακτική στη Σιγκαπούρη κι επέστρεψε δυναμικά.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους στη σχολή, πλησίασε έναν καθηγητή της, τον Channing Robertson, προτείνοντάς του να συνεργαστούν. «Ας ξεκινήσουμε μία εταιρεία», του είπε. Κι εκείνος δέχθηκε. Έτσι γεννήθηκε η Real-Time Cures, που μετονομάστηκε αργότερα σε Theranos.

Σχεδόν αμέσως, η Holmes δημιούργησε μία ειδική συσκευή την οποία θα φορούσε ο ασθενής και θα προσάρμοζε από μόνη της τη δοσολογία της θεραπείας του, ανάλογα με την ανάλυση της σύστασης του αίματός του. Φυσικά, κατοχύρωσε την εφεύρεση στο όνομά της.

Το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο τη βρήκε να εγκαταλείπει το Stanford και να ασχολείται εξ ολοκλήρου με τη Theranos, η οποία στεγαζόταν τότε στο υπόγειο του φοιτητικού της σπιτιού.

Αυτό που ξεχώριζε τη Theranos, ήταν ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούσε τις εξετάσεις. Χρησιμοποιούσε τεχνολογία που απαιτούσε το τσίμπημα ενός δαχτύλου του ασθενή κι ελάχιστη ποσότητα αίματος, ενώ υποσχόταν τη διάγνωση οποιασδήποτε πάθησης – από υψηλή χοληστερόλη, μέχρι καρκίνο.

Η Holmes ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα για την εξέλιξη της επιχείρησής της απευθυνόμενη σε κορυφαίους επενδυτές, όπως τον ιδρυτή της Oracle, Larry Ellison. Σε ελάχιστο χρόνο, είχε στα χέρια της 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Tim Draper, πατέρας παιδικού της φίλου και ιδρυτής της Draper Fisher Jurvetson, ήταν ισχυρός της σύμμαχος.

Η επιχειρηματίας είχε κάνει μία κίνηση τόσο έξυπνη που δεν κίνησε τις υποψίες κανενός – στην αρχή, τουλάχιστον: Ένας από τους όρους της συμφωνίας που σύναψε με τους παραπάνω ανθρώπους, ήταν πως δε θα χρειαζόταν ποτέ να τους αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η περιβόητη αυτή τεχνολογία της Theranos. Επίσης, ο τελευταίος λόγος κάθε απόφασης θα ήταν δικός της.

Ως αποτέλεσμα, η Elizabeth πέρασε μία ολόκληρη δεκαετία χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν. Μάλιστα, μήνυσε τρεις εργαζομένους επειδή, όπως υποστήριξε, παραβίασαν το συμφωνητικό εχεμύθειας που είχαν υπογράψει.

Πρότυπό της, ήταν ο CEO της Apple, Steve Jobs. Τον μιμούταν στα πάντα – ακόμη και στο ντύσιμο. Η Elizabeth ξεκίνησε να φοράει ζιβάγκο, ενώ διακόσμησε το γραφείο της σύμφωνα με το δικό του γούστο. Όπως εκείνος, έτσι κι η ίδια, δεν έκανε ποτέ διακοπές. Φημολογείται, μάλιστα, πως επίτηδες άλλαξε και τη χροιά της φωνής της, κάνοντάς την πιο μπάσα προκειμένου να του μοιάσει και να ταιριάξει στον ανδροκρατούμενο χώρο που είχε επιλέξει να δραστηριοποιηθεί.

Ήταν απαιτητική διευθύντρια και ήθελε να συνεργάζεται με σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Έλεγχε τα ωράρια των υπαλλήλων και δεν της άρεσε αν κάποιος τηρούσε το οχτάωρό του. Για να τους ενθαρρύνει να δουλεύουν μέχρι αργά, μάλιστα, τους κερνούσε δείπνο γύρω στις 8 το απόγευμα.

Όσο η Theranos δεχόταν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων, η Holmes πρωταγωνιστούσε στα μέσα ενημέρωσης. Ήταν το πρόσωπο των εξωφύλλων του Forbes και του Fortune, μίλησε σε διοργάνωση TED, κάθισε σε πάνελ δίπλα στον Bill Clinton και τον Jack Ma της Alibaba. Κάποια στιγμή, έγινε η νεότερη αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος του κόσμου, με την καθαρή της αξία να αγγίζει τα 4.5 δισ!

Το 2011, προσέλαβε τον μικρότερο αδελφό της, Christian, παρότι δεν είχε καμία γνώση ιατρικής και καμία σχέση με τις επιστήμες. Εκείνος, πήγαινε στο γραφείο του κι αντί να εργάζεται, περνούσε την ώρα του διαβάζοντας αθλητικές ειδήσεις και τα νέα της αδελφότητας που ανήκε στο Πανεπιστήμιο Dune. Κανείς δεν τον εκτιμούσε και οι συνάδελφοί του τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Therabro ήταν το ψευδώνυμο που του είχαν βγάλει.

Η ασφάλεια είχε γίνει πια εμμονή της Elizabeth Holmes. Καθένας που επισκεπτόταν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας καλούταν να υπογράψει συμφωνητικό απορρήτου πριν καν περάσει την πόρτα του κτιρίου, ενώ φύλακες τον συνόδευαν παντού – από το ασανσέρ, μέχρι την τουαλέτα.

Τότε ήταν που ξεκίνησαν να κινούν υποψίες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η Theranos. Ο Ian Gibbons, ένα από τα πρώτα μέλη και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας, είχε προειδοποιήσει πως υπήρχαν ακόμη διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν και οι εξετάσεις δεν ήταν ακόμη ασφαλείς για το κοινό. Εξωτερικοί συνεργάτες εξέφραζαν τις δικές τους ανησυχίες, όμως τίποτα δεν άλλαζε.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, η υπόθεση είχε φτάσει στο FDA και η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε πως τα αποτελέσματα των εργαστηρίων απείχαν σημαντικά από την πραγματικότητα.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δημοσιεύθηκε το σχετικό ρεπορτάζ του John Carreyrou στη Wall Street Journal. Χάρη σ’ εκείνον έγινε γνωστή η αλήθεια που οδήγησε τη Holmes – και μαζί της τη Theranos – στην καταστροφή.

Ο δημοσιογράφος ανακάλυψε πως το μηχάνημα που τόσο διαφήμιζε η εταιρεία – αυτό που χρησιμοποιούταν στην ανάλυση του αίματος – δεν μπορούσε να δώσει έγκυρα αποτελέσματα, οπότε τα δείγματα ελέγχονταν από τις απλές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε κάθε αιματολογικό κέντρο.

«Αυτό παθαίνεις όταν προσπαθείς να κάνεις τη διαφορά. Πρώτα σε λένε τρελή, μετά σε πολεμούν και, στο τέλος, έχεις αλλάξει τον κόσμο», είχε δηλώσει η επιχειρηματίας σε συνέντευξή της στο CNBC, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Το 2016, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη Theranos και τη γυναίκα πίσω από αυτήν. Εκείνον τον Ιούλιο, η Holmes αποκλείστηκε από τη βιομηχανία της υγείας για δύο χρόνια, ενώ τρεις μήνες μετά, έκλεισαν τα εργαστήρια της εταιρείας της.

Το Μάρτιο του 2018, κατηγορήθηκε για απάτη. Συμφώνησε να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην εταιρεία, να πληρώσει πρόστιμο μισού εκατομμυρίου και να επιστρέψει το μερίδιό της που άγγιζε τα 18.9 εκατομμύρια. Επίσης, δεν της επιτρέπεται να διευθύνει καμία επιχείρηση μέχρι το 2028.

Αν, τελικά, κριθεί ένοχη, θα περάσει είκοσι χρόνια στη φυλακή και θα πληρώσει τουλάχιστον 2.7 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. Αντιμετωπίζει, επιπλέον, μία σειρά μηνύσεων που ίσως επιβαρύνουν την ποινή της ακόμη περισσότερο.

Το αλλοτινό παιδί θαύμα, ο θηλυκός Steve Jobs, η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, πετούσε στον ουρανό κι έφτασε στο μηδέν. 
 

Δείτε ακόμη: Οι πιο φιλόδοξοι επιχειρηματίες κάτω των 18 ετών 

jenny.gr