REAL LIFE WHO

Τρεις νέες Ελληνίδες συγγραφείς που πρέπει να γνωρίσεις


The Jennettes

22 Νοεμβρίου 2021

Τρεις νέες Ελληνίδες συγγραφείς που πρέπει να γνωρίσεις

Κάποτε οι γυναίκες συγγραφείς χρησιμοποιούσαν ανδρικό ψευδώνυμο για να γράψουν ένα βιβλίο. Πλέον οι συγγραφείς γένους θηλυκού, που επιλέγουν να μεταφέρουν τις δικές τους σκέψεις στο χαρτί χωρίς να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητά τους, το κάνουν από άποψη. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά. 

Οι γυναίκες συγγραφείς έχουν κατακτήσει τον χώρο που τους αναλογεί – και κυρίως που τους αξίζει – στη λογοτεχνία, έχουν σπάσει τα στερεότυπα και οι υπογραφές τους φιγουράρουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στις λίστες των εκδοτικών οίκων. 

Η Μαρία Μαρσέλου είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση αινιγματικής γυναίκας, που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για να περάσει τα δικά της μηνύματα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Εκείνη, αλλά και μερικές ακόμη που κατέγραψαν με μαεστρία τις ιστορίες τους, έχουν κερδίσει δικαίως την προσοχή μας τελευταία και στο jenny.gr αποφασίσαμε να τους αφιερώσουμε το συγκεκριμένο άρθρο. 

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις τρεις Ελληνίδες συγγραφείς, που διεκδικούν επάξια μια θέση στο κομοδίνο μας.

Η Μαρία Μαρσέλου και το «Όλα όσα ψιθυρίσαμε»

Η αινιγματική συγγραφέας του νέου αγαπημένου μας κοινωνικό-αισθηματικού βιβλίου χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Η Μαρία Μαρσέλου, λοιπόν, όπως έχει επιλέξει η ίδια να υπογράψει στο εξώφυλλο, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις μας με το πρώτο της μυθιστόρημα και την ιδιαίτερη γραφή της. 

Το «Όλα όσα ψιθυρίσαμε» είναι μια δυνατή ιστορία για τη βία, τον έρωτα και τα στερεότυπα. Ποια είναι υπόθεση; Η Ερατώ, ορφανή απ’ την τρυφερή ηλικία των τεσσάρων, αναγκάστηκε να υπομείνει για καιρό τη θεία της, που είχε αναλάβει να παίξει το ρόλο του κηδεμόνα, ένα πρόσωπο που τη σημάδεψε βαθιά με την αυστηρότητά της, τους κακούς της τρόπους και τη ρυτιδιασμένη ψυχή της. Η ανάγκη της να φύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον την ώθησε να δράσει βιαστικά και να ενδώσει στον πρώτο άντρα που της πρότεινε να φύγουν μακριά.

Η ζωή κυλούσε σε ένα σκηνικό στατικό και αφόρητα πληκτικό – η Ερατώ ασφυκτιούσε, όμως ο «σωτήρας» Αλέξανδρος δεν μπορούσε να το αντιληφθεί. Ξαφνικά η Ερατώ αντίκρισε τον Παύλο, τον μέλλοντα σύζυγο της αδελφής του Αλέξανδρου, της Σταματίνας και όλα άλλαξαν.

Η Μαρία Μαρσέλου γράφει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για τα όνειρα και για τη σωστή στιγμή που θα σου επιτρέψει να τα ζήσεις. Όσο για τη δική της ιστορία; Η συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη γυναίκεια ένδυση. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία την ώθησε να παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Και αν κρίνουμε από την πορεία της σίγουρα δεν είναι ποτέ αργά για να πετύχεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

jenny.gr

 

Η Χριστίνα Μανιά και το νέο της βιβλίο «Τσάι Από Μέντα»

Η Χριστίνα Μανιά είναι μία ακόμη συγγραφέας που ξεχωρίζουμε αυτή την περίοδο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970, μεγάλωσε στο Χαλάνδρι και είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία στη Γαλλία, με εξειδίκευση στη συγκριτική λογοτεχνία. Αφού πέρασε για κάποιο διάστημα από τον χώρο της δημοσιογραφίας, κατέληξε να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη, τα βιβλία. Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα σε εκδοτικούς οίκους, αρχικά στο παιδικό βιβλίο και στη συνέχεια στα πνευματικά δικαιώματα ξένης λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια κάνει μεταφράσεις από τα αγγλικά και τα γαλλικά, γράφει βιβλία, αλλά πάνω από όλα παραμένει παθιασμένη αναγνώστρια. Έχει γράψει πέντε παιδικά βιβλία και μια συλλογή για ενηλίκους με ιστορίες από την παγκόσμια μυθολογία.

Στο νέο βιβλίο της, που μόλις κυκλοφόρησε, η συγγραφέας καταπιάνεται με τις ιστορίες 6 γυναικών και φέρνει τον έρωτα στο προσκήνιο. Η υπόθεση που μας ταξιδεύει πίσω στον Δεκέμβριο του 1918 θέλει ένα γράμμα από την Τυνησία να φέρνει τα πάνω κάτω σε μια οικογένεια στην Αθήνα. Ένα γράμμα καταλύτης, ένα ανήκουστο δίλημμα, δυσβάσταχτοι αποχωρισμοί, νέοι άρρηκτοι δεσμοί, μια μυστική συνταγή για το τσάι κι ένα χειροποίητο ασημένιο κρεμαστό χέρι της Φατίμα αποτελούν την αφετηρία μιας ιστορίας εκατό χρόνων.

Η ιστορία τελειώνει το 2019 και σε αυτά τα 100 χρόνια ταξιδεύοντας στην Τυνησία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και στην Αφρική, παρακολουθούμε τη ζωή μιας οικογένειας μέσα από έξι γυναίκες διαφορετικής γενιάς. Από την προ-προγιαγιά Ελένη μέχρι την τρισέγγονή της Έλενα, έξι δυναμικές γυναίκες που ζουν τη ζωή τους κατά το δοκούν, δεν συμβιβάζονται με τις επιταγές της κοινωνίας κι ακολουθούν τις επιθυμίες τους. Έξι γυναίκες στενά δεμένες μεταξύ τους που στηρίζονται στα πόδια τους, παλεύουν για τα θέλω τους και πάντα παίρνουν δύναμη η μία από την άλλη καθισμένες γύρω από ένα φλιτζάνι με τσάι από μέντα. 

jenny.gr

 

Η Άννα Παπαδάκη-Σωτηριάδη και «Το Ύψιλον της Λύπης»

Η Άννα Παπαδάκη-Σωτηριάδη επίσης έχει μπει στη λίστα με τις συγγραφείς που ξεχωρίσαμε. Γεννήθηκε το 1970 στη Νεάπολη Μεραμβέλλου Κρήτης και ήταν παντρεμένη με τον γλύπτη Νίκο Σωτηριάδη, ενώ έχει και δύο παιδιά. Ζει στο Καλό Χωριό του Αγίου Νικολάου και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού.

Στο «Ύψιλον της Λύπης», η συγγραφέας του βιβλίου μάς συστήνεται ανώνυμα όταν αναμετράται με το γραπτό της και παρουσιάζει την Αριάδνη: μια κοπέλα που κόβει τους ομφάλιους λώρους της ζωής της και από την πόλη μετακομίζει σε ένα νησί του Αιγαίου, ψάχνοντας να κρατηθεί από ό,τι θυμίζει τον άντρα που ερωτεύτηκε. Μπροστά της ανοίγεται ένας άγνωστος κόσμος, γεμάτος ναυτικές παραδόσεις του περασμένου αιώνα και πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια, ενώ έρχεται αντιμέτωπη με ένα βαρύ μυστικό. 

Μια ερωτική ιστορία του σήμερα που μπλέκεται με μια ερωτική ιστορία του παρελθόντος. Μια ιστορία με το ένα πόδι στο παρόν και το άλλο στο παρελθόν, μια Αριάδνη είναι που μας οδηγεί προς τη λύτρωση, ώστε να πάψει το ύψιλον της λύπης να γεμίζει με δάκρυ. Θα το καταφέρει;

jenny.gr

Οι τρεις συγγραφείς, που μόλις μπήκαν στη ζωή μας, ήδη διεκδικούν επάξια τη θέση τους στη βιβλιοθήκη μας. Είναι Ελληνίδες, έχουν ήδη μεγάλη απήχηση στο κοινό και το κάθε βιβλίο τους αποτελεί ένα υπέροχο δώρο που θα κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά και σε όλες τις γυναίκες της ζωής μας.

Κάτι μας λέει ακόμη πιο έντονα, λοιπόν, ότι οι φετινές γιορτές θα είναι γένους θηλυκού – όπως άλλωστε τους αξίζει.

 

Μπορείτε να μπείτε εδώ για να βρείτε το βιβλίο της Μαρίας Μαρσέλου, εδώ για το βιβλίο της Χριστίνας Μανιά και εδώ για το βιβλίο της Άννας Παπαδάκη-Σωτηριάδη.

 

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

 

TAGS