REAL LIFE WHO

Η Αμαλία Μακρή Αναστασοπούλου βρίσκεται πίσω από το νέο logo του #jennygr: «Αν ήταν γυναίκα, θα ήταν μοντέρνα, κομψή, παιχνιδιάρα αλλά και εκλεπτυσμένη»


Έλενα Κρητικού

6 Δεκεμβρίου 2021

Η Αμαλία Μακρή Αναστασοπούλου βρίσκεται πίσω από το νέο logo του #jennygr: «Αν ήταν γυναίκα, θα ήταν μοντέρνα, κομψή, παιχνιδιάρα αλλά και εκλεπτυσμένη»
Το νέο #jennygr συμβολίζει κάθε γυναίκα που συμβαδίζει με την εποχή της, καταρρίπτει στερεότυπα και εξελίσσεται χωρίς να ξεχνά την αρχική της ταυτότητα.

«Μοντέρνο και κομψό... παιχνιδιάρικο αλλά και εκλεπτυσμένο, ακριβώς όπως οι όψεις της σύγχρονης γυναίκας». Η Αμαλία Μακρή Αναστασοπούλου έχει κάπως έτσι στο μυαλό της το #jennygr και πριν δώσει την περιγραφή, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερο άτομο για να σχεδιάσει το νέο του logo. Ένα εγχείρημα που σηματοδοτεί σημαντική εκκίνηση και οδηγεί σε μια εντελώς νέα εποχή.

Ο στόχος της ομάδας δεν ήταν απλός, ούτε εύκολος αλλά η Αμαλία είχε πιάσει τον παλμό πριν το ζητήσουμε αφού απέδειξε ότι είχε σκιαγραφήσει πολύ καλά το προφίλ του #jennygr προτού ασχοληθεί με τον επανασχεδιασμό του. Όπως περιγράφει, ο αρχικός της στόχος ήταν «να δώσει μια μοντέρνα νότα στην τυπογραφία, παίζοντας με τα γράμματα, αλλά διατηρώντας το αρχικό πλαίσιο γύρω από το original brand».

Το νέο logo του #jennygr έχει πολλά στοιχεία από αυτά που θα το χαρακτήριζαν αν ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τη graphic designer. Το νέο #jennygr συμβολίζει κάθε γυναικεία μορφή που συμβαδίζει με την εποχή της, αντιστέκεται σε οποιοδήποτε στερεότυπο και εξελίσσεται μέσα από ερεθίσματα χωρίς να ξεχνά την αρχική της ταυτότητα.

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα το προφίλ της γυναίκας που οδήγησε γραφιστικά το #jenny.gr στη νέα του φάση. Η Αμαλία προέρχεται από μία οικογένεια με εξαιρετική αισθητική αν κρίνουμε από τη μητέρα της, Ileana Makri, και μυήθηκε στον κόσμο των τεχνών από τότε που ήταν παιδί. Απέκτησε το πτυχίο της στο Graphic Design Communication του Chelsea College of Art & Design στο Λονδίνο.

Ήταν η περίοδος που ο χώρος του Graphic Design είχε αρχίσει να ακολουθεί νέα δημιουργικά μονοπάτια, ενσωματώνοντας νέα μέσα και τεχνολογίες στους κόλπους του. Αυτό ιντρίγκαρε την Αμαλία, καθώς πλέον απλωνόταν μπροστά της μια αχαρτογράφητη περιοχή που περιείχε πολλές από τις δημιουργικές διαδικασίες που πάντα θαύμαζε -ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εικονογράφηση. Από τότε, το πάθος για τη δουλειά της, της δείχνει τον δρόμο.

Τι είναι αυτό που λατρεύει περισσότερο από όλα στη δουλειά της; «Είναι η όλη διαδικασία του κάθε project και η λήψη αποφάσεων που καλείσαι να πάρεις κάθε φορά». Πολλές φορές, η μαγεία κρύβεται πίσω από «τη δημιουργική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που ξεδιπλώνεται μέσα από κάθε εξίσου δημιουργικό ταξίδι».

Jenny.Gr

Γεννήθηκες στη Νέα Υόρκη αλλά μεγάλωσες στην Ελλάδα. Ποιο από τα δύο μέρη προτιμάς ως τρόπο ζωής και γιατί, και που είναι ιδανικότερο για έναν καλλιτέχνη να εργάζεται και να ζει;

Αγαπώ και τα δύο μέρη για διαφορετικούς λόγους. Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου, εκεί όπου μεγάλωσα και σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να ζεις. Η Νέα Υόρκη από την άλλη, είναι το επίκεντρο της δημιουργικότητας και του βουητού. Είναι μια συγχώνευση της μόδας και της τέχνης -μια απίστευτα συναρπαστική πόλη σε όλα τα επίπεδα. Από επαγγελματική άποψη, η Νέα Υόρκη προσφέρει ένα πολυπολιτισμικό, πολυπρόσωπο, πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο στο σχέδιο και τη δημιουργική βιομηχανία. Πιστεύω πως κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές ανάγκες από τη δουλειά του και το περιβάλλον, στο οποίο του αρέσει να εργάζεται. Σε προσωπικό επίπεδο, χρειάζομαι την ισορροπία ανάμεσα στο χάος και την αρμονία, που θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ ελληνικό στοιχείο επάνω μου.

Ποια συνεργασία ξεχωρίζεις μέχρι σήμερα και γιατί;

Πιστεύω σίγουρα ότι η συνεργασία με τη μητέρα μου είναι εκείνη που λατρεύω περισσότερο μέχρι σήμερα και εκείνη που φυσικά κράτησε περισσότερο. Παρατηρώντας από μικρή ηλικία, όλη τη δημιουργική της πρόοδο και όλα όσα έχει πετύχει σε επαγγελματικό επίπεδο, ήταν ένας τεράστιος καταλύτης και πηγή έμπνευσης για μένα. Αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση μετά από όλα αυτά τα χρόνια, είναι το γεγονός ότι είμαι σε θέση να προσφέρω τη δική μου δημιουργικότητα, τη γνώση, όπως και τις ικανότητες και εμπειρίες, με σκοπό να διευρύνω την οικογενειακή μας επιχείρηση.

Τι κάνει ξεχωριστό το graphic design studio "Kama Creative" και πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του;

Έχοντας δουλέψει στο brand της μητέρας μου για πάνω από μια δεκαετία, ένιωσα την ανάγκη να βυθιστώ σε νέα δημιουργικά projects και να εστιάσω στη στήριξη άλλων επιχειρήσεων, χτίζοντας δυναμικά την ταυτότητά και την παρουσία τους στο διαδίκτυο με στρατηγική. Τότε, ήταν που συνέλαβα και την ιδέα του Kama Creative. Στα Σανσκριτικά, η λέξη "Kama" σημαίνει αγάπη, επιθυμία ή ευχαρίστηση, συνεπώς το παραπάνω μεταφράζεται σε «δημιουργική επιθυμία/ αγάπη ή ευχαρίστηση».

Πώς θα περιέγραφες τη συνεργασία με τη μητέρα σου, και πώς έχεις δει να εξελίσσεται το design του επιτυχημένου της brand με το πέρασμα των χρόνων;

Η μητέρα μου κι εγώ ανέκαθεν μοιραζόμασταν πρωτότυπες ιδέες. Ακόμη και πριν συνεργαστούμε, πάντα συμβουλεύαμε η μία την άλλη για τη δουλειά και τις διαδρομές μας. Υπάρχει κάτι συναρπαστικό και επιβραβευτικό από την ανταλλαγή αυτή. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα, ενώ έχουμε και οι δύο πολύ ισχυρή άποψη, αλλά ο στόχος μας είναι ίδιος και εκτιμάμε την οπτική των άλλων πάνω στα πράγματα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τη μητέρα μου και όλα όσα έχει καταφέρει, και νιώθω ευλογημένη που μπορώ να μοιραστώ και να συνδράμω σε αυτό το πολύ δημιουργικό της ταξίδι.

Τι χρειάζεται τελικά κανείς για να γίνει πετυχημένος στη δουλειά του;

Πιστεύω ότι το κλειδί είναι να είσαι παθιασμένος με αυτό που κάνεις. Κάθε δουλειά έχει δυσκολίες και διαφορές αλλά το πάθος σε κρατά στοχοπροσηλωμένο, συγκεντρωμένο και χαρούμενο.

Δείτε ακόμη: Οι γυναίκες πίσω από τα εμβόλια: 9 επιστήμονες φέρνουν το τέλος της πανδημίας