REAL LIFE WHO

Ο Steve Kerr συγκλονίζει για την τραγωδία στο Τέξας: «Πότε θα κάνουμε επιτέλους κάτι; Έχω κουραστεί από τη σιωπή»


JTeam

25 Μαΐου 2022

Ο Steve Kerr συγκλονίζει για την τραγωδία στο Τέξας: «Πότε θα κάνουμε επιτέλους κάτι; Έχω κουραστεί από τη σιωπή»
Ο πατέρας του προπονητή της ομάδας μπάσκετ Golden State Warriors, σκοτώθηκε από ένοπλο το 1984. Λίγες ώρες μετά το χθεσινό mass shooting σε σχολείο, οι Warriors αναγκάστηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι, αφιερωμένο σε κάθε ψυχή που έφυγε για μια ακόμη φορά άδικα

Πριν λίγες ώρες, συνέβη μία από τις χειρότερες σφαγές που έχουν γίνει ποτέ σε σχολείο των ΗΠΑ μετά το Σάντι Χουκ το 2012. Η τραγική είδηση χωράει (ίσως και όχι) στις παρακάτω λέξεις. Ένας 18χρονος, ο Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητής λυκείου στην Ουβάλντε, δολοφόνησε 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, κάπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο.

Ο προπονητής των Warriors, Steve Kerr, μετά το ειδεχθές περιστατικό, αρνήθηκε να μιλήσει για το μπάσκετ και το παιχνίδι της ομάδας του το βράδυ της Τρίτης. Η προσοχή ήταν στραμμένη σε αυτό που συνέβη πριν λίγες ώρες στο Τέξας και συγκλόνισε για μια ακόμη φορά την Αμερική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Kerr προχώρησε σε έναν συναισθηματικό και συγκινητικό λόγο, καταδικάζοντας την ένοπλη βία στις ΗΠΑ. Η ομάδα του έπαιξε χθες στο Τέξας, εκεί όπου λίγες ώρες νωρίτερα, από τους 21 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, τα 18 ήταν παιδιά. Ο ίδιος είναι εδώ και χρόνια θερμός υποστηρικτής του να τεθεί σε έλεγχο η ένοπλη βία καθώς ο ίδιος έχασε τον πατέρα του από πυρά και συγκεκριμένα από τρομοκρατική επίθεση στη Βηρυτό το 1984.

«Πότε θα κάνουμε επιτέλους κάτι;», ήταν από τα πρώτα του λόγια στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν το παιχνίδι. «Έχω κουραστεί. Έχω κουραστεί να ξυπνάω εδώ και να χρειάζεται να λέω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες εκεί έξω. Έχω κουραστεί τόσο από τις στιγμές της σιωπής. Αρκετά!».

O Kerr εδώ και χρόνια, κάνει έντονες ενέργειες για να περάσει ένα πιο αυστηρό νομοσχέδιο για την κατοχή των πυροβόλων όπλων αλλά κάθε φορά η διαδικασία στο τέλος παγώνει, όπως το 2021 που δεν έφτασε ποτέ στη γερουσία.

Στα πλαίσια της συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας του, ο προπονητής φαίνεται να κοιτάει στην κάμερα, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της γερουσίας, Mitch McConnell: «Σας ρωτάω, Mitch McConnell, όπως και όλους εσάς τους γερουσιαστές που αρνείστε να κάνετε κάτι για τη βία και τους πυροβολισμούς στα σχολεία και στα σούπερ- μάρκετ. Σας ρωτάω: Θα βάλετε την επιθυμία σας για εξουσία πάνω από τις ζωές των παιδιών μας και των ηλικιωμένων και όλων των ατόμων που πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία; Γιατί έτσι φαίνεται. Αυτό κάνουμε κάθε εβδομάδα».

Πριν να αποχωρήσει από τη συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος έριξε μια γροθιά στο τραπέζι, μεταφέροντας το πιο δυνατό μήνυμα: «Είναι θλιβερό. Αρκετά πια». Κλείνοντας, είπε πως μαζί με την ομάδα του δεν είχαν επιλογή για το αν μπορούσαν να παίξουν μετά από ένα τέτοιο συμβάν αλλά θα το έκαναν στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που έφυγαν για μια ακόμη φορά άδικα...

«Ο αγώνας δεν θα ακυρωθεί. Αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κερδίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Τα νέα ωστόσο, όχι μόνο για το Τέξας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, είναι θλιβερά».

TAGS