REAL LIFE WHO

Η γιαγιά του δεν είχε δει ποτέ βουνό - Τώρα ζουν μια περιπέτεια, που μετρά 62 εθνικά πάρκα


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2022

Η γιαγιά του δεν είχε δει ποτέ βουνό - Τώρα ζουν μια περιπέτεια, που μετρά 62 εθνικά πάρκα
Washington Post
Η 92χρονη Joy Ryan δεν είχε πάει ποτέ στη ζωή της σε βουνό. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο εγγονός της αποφάσισε να την πάει σε κάθε σημείο που ορίζεται ως «εθνικό πάρκο»

Ο Brad Ryan και η γιαγιά του, Joy δεν έχουν μια τυπική σχέση γιαγιάς- εγγονού. Είναι κάτι πολύ παραπάνω και μοιάζουν περισσότερο να είναι κολλητοί, αφού εδώ και κάποια χρόνια έχουν γυρίσει μαζί τουλάχιστον 62 εθνικά πάρκα. Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο Brad έμαθε πριν από 7 χρόνια ότι η γιαγιά του δεν έχει πάει ποτέ σε βουνό παρόλο που λατρεύει τη φύση.

Τότε δόθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει μια φανταστική περιπέτεια που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει και στους δύο, εμπειρίες από 62 εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ. «Η γιαγιά Joy θυμίζει σούπερ ήρωα. Δεν είναι μια συνηθισμένη 92χρονη», λέει ο Brad στην Washington Post για τη γιαγιά του, με την οποία έχουν διανύσει σχεδόν 80.000 χιλιόμετρα.

Στόχος τους είναι μαζί να επισκεφθούν 63 εθνικά πάρκα. Μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί από τη Χαβάη ως την Καλιφόρνια και από το Κολοράντο ως την Αλάσκα. Η γιαγιά Joy περιγράφει με τον δικό της μοναδικό τρόπο την όλη εμπειρία. «Ξεπερνά οτιδήποτε μπορούσα να φανταστώ ποτέ στη ζωή μου», δηλώνει τη στιγμή που ο εγγονός της λέει: «Όλα αυτά είναι μαγικά. Έχω καταφέρει να δω τόσο μεγάλη έκταση της χώρας και να γνωρίσω τόσους πολλούς ανθρώπους, με τη γιαγιά μου στο πλάι μου».

«Ήθελα να μπορέσω να της προσφέρω μια ευκαιρία να δει εκείνο το πρώτο βουνό», αναφέρει ο ίδιος κι έτσι η πρώτη πιο κοντινή επαφή της γιαγιάς του με τη φύση έγινε στα 85 της όταν οι δυο τους πήγαν στο εθνικό πάρκο Great Smoky Mountains, στα σύνορα της Βόρειας Καρολίνας με το Τενεσί. Εκείνο που απάντησε η ίδια απέναντι σε αυτή την πρόκληση, ήταν το εξής: «Τι ώρα θα έρθεις να με πάρεις;».

Η αρχή της περιπέτειας

Το πρώτο τους κοινό ταξίδι ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015. Μόλις προσέγγισαν τον προορισμό τους, η γιαγιά Joy «όχι μόνο είδε τα βουνά, αλλά τα ανέβηκε μαζί μου. Ακόμη και όταν έβρεχε καταρρακτωδώς, εκείνη χαμογελούσε», περιγράφει ο εγγονός της.

Όλο αυτό τελικά βοήθησε περισσότερο τον Brad παρά τη γιαγιά του καθώς ο ίδιος αντιμετώπιζε κάποια ζητήματα ψυχικής υγείας, τα οποία η Joy του έμαθε να αντιμετωπίζει με θάρρος και δύναμη. «Προσπαθούσα να κάνω κάτι για να την βοηθήσω και τελικά εκείνη με έσωσε στην πορεία. Από εκεί και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι θέλαμε να δούμε και να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί».

Η σχέση γιαγιάς- εγγονού δεν ήταν πάντα τόσο στενή. Για δέκα χρόνια δεν μιλούσαν και η ρήξη προέκυψε από τότε που οι γονείς του πήραν διαζύγιο. «Τελικά, επικοινώνησα μαζί της και χρειάστηκε να δούμε τη σχέση μας από το μηδέν. Μια τυπική σχέση εγγονού- γιαγιάς μετατράπηκε στη στενότερη φιλία που θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ», δηλώνει ο Brad ενώ η γιαγιά του λέει: «Δεν θα τον άλλαζα με τίποτα. Είναι ο καλύτερος φίλος μου, σίγουρα».

Ο Brad αποφάσισε να ανοίξει μια σελίδα στο GoFundMe μετά το πρώτο τους ταξίδι, καθώς ήξερε ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν οικονομικά τις επισκέψεις σε όλα τα εθνικά πάρκα που έβαλαν στη λίστα τους. Συγκέντρωσαν περίπου 3.000 δολάρια την πρώτη φορά και σχεδόν 9.000 την επόμενη. Το 2017 μάλιστα, κατάφεραν να δουν περίπου 21 εθνικά πάρκα.

Από το 2019 και μετά, οι περιπέτειες τους άρχισαν να γίνονται γνωστές στα social με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν πολύ πιο εύκολα δωρεές και χρήματα ενώ πολλοί ήταν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που προσφέρονταν να τους φιλοξενούν σπίτι τους.

Βουνά, σκηνές και rafting

Κάθε ταξίδι άρχισε να γίνεται και μια πρόκληση για τη Joy. Άρχισε να ανεβαίνει με ευκολία σε βουνά, να κοιμάται σε σκηνές, να κάνει rafting, νιώθοντας πάντα ασφάλεια στο πλευρό του εγγονού της. «Πάντα είμαι πρόθυμη να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό.Πάντα μου κρατάει το χέρι. Είναι το πιο γλυκό αγόρι. Εύχομαι κι άλλες γιαγιάδες να είχαν τέτοιους εγγονούς».

«Στο 90% των περιπτώσεων, όταν τη ρωτάω αν θέλει να κάνει κάτι, λέει "θα το δοκιμάσουμε"», εξηγεί ο Brad ενώ η γιαγιά του δίνει τη δική της εξήγηση γι' αυτό. «Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν σκέφτομαι πόσο χρονών είμαι, απλά το κάνω». Όσο για τα επόμενα σχέδια των δύο, γιαγιά και εγγονός ετοιμάζονται μες στον επόμενο χρόνο να επισκεφθούν το τελευταίο εθνικό πάρκο που έχουν στη λίστα τους, στην Αμερικανική Σαμόα.

«Θα είναι μια ημέρα με ανάμεικτα συναισθήματα», λέει η Joy. «Θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε σε πολιτειακά πάρκα», προσθέτει ενώ ο Brad σχεδιάζει να δείξει πολλά ακόμη στη γιαγιά του από αυτόν τον κόσμο και όπως λέει για την ίδια:«Επιτέλους μπόρεσε να αρχίσει να ζει την περιπέτεια που πάντα περίμενε και άξιζε».