REAL LIFE WHO

To Νόμπελ Ειρήνης 2022 στον Λευκορώσο ακτιβιστή Ales Bialiatski και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία


JTeam

7 Οκτωβρίου 2022

To Νόμπελ Ειρήνης 2022 στον Λευκορώσο ακτιβιστή Ales Bialiatski και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία
Twitter/ @NobelPrize
Σε ένα πρόσωπο και δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ales Bialiatski, ακτιβιστής και σύμβουλος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Λευκορωσία, μοιράζεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης με δύο οργανώσεις, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική Center for Civil Liberties.

Σύμφωνα με τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, με το φετινό βραβείο της, στοχεύει να τιμηθούν τρεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία. «Έχουν κάνει μια εκπληκτική προσπάθεια να καταγράψουν εγκλήματα πολέμου, την κατάχρηση της εξουσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί αντιπροσωπεύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

Η φετινή βράβευση έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι σε εξέλιξη

Nα σημειωθεί ότι η Bertha von Suttner ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1905. Ήρθε στη ζωή στις 9 Ιουνίου του 1843, ήταν Αυστριακή λογοτέχνης, ειρηνίστρια και η πρώτη γυναίκα ακτιβίστρια για την ειρήνη.

Το 1905 η Bertha έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, για την αντιπολεμική της δράση. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος όμως, ξέσπασε μία εβδομάδα μετά τον θάνατό της. Η Suttner πέθανε στη Βιέννη στις 21 Ιουνίου 1914 ενώ η μορφή της εικονίζεται τιμητικά στο αυστριακό κέρμα των 2 ευρώ.