REAL LIFE WHO

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 στη Γαλλίδα συγγραφέα, Annie Ernaux


JTeam

6 Οκτωβρίου 2022

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 στη Γαλλίδα συγγραφέα, Annie Ernaux
Instagram/ @NobelPrize
Πρόκειται για τη συγγραφέα πίσω από βιβλία όπως «Το Γεγονός» και «Ο Τόπος»

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022 απονεμήθηκε στη σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέα, Annie Ernaux. Όπως σημείωσε η Σουηδική Ακαδημία, το βραβείο δόθηκε «για το θάρρος και την κλινική ακρίβεια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

«Στο συγγραφικό της έργο, η Ερνό εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες όσον αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη».

Η εξαιρετική συγγραφέας είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της στην πεζογραφία που προέρχεται από τα βιώματά της ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαρκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνεισφορά της στον χώρο των Γραμμάτων. Το 2019 μάλιστα υπήρξε υποψήφια και για το Man Booker International.

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει κυλοφορήσει κι έχουν ξεχωρίσει είναι τα εξής: Μια γυναίκα (2020), Τα χρόνια (2021) και Το γεγονός (2022).