Το Νόμπελ Χημείας 2022 στους Carolyn Bertozzi, Morten Meldal και Barry Sharpless
JTeam
5 Οκτωβρίου 2022
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Χημείας, οι οποίοι τιμώνται «για την ανάπτυξη της χημείας "κλικ" και τη βιο-ορθογώνια χημεία».
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση: «Το Νόμπελ Χημείας 2022 σχετίζεται με τη διευκόλυνση των δύσκολων διαδικασιών. Ο Barry Sharpless και ο Morten Meldal έθεσαν τα θεμέλια για μια λειτουργική μορφή χημείας – τη χημεία "κλικ" – στην οποία μοριακά δομικά στοιχεία κουμπώνουν μεταξύ τους γρήγορα και αποτελεσματικά. Η Carolyn Bertozzi έχει φέρει τη χημεία κλικ σε μια νέα διάσταση και τη χρησιμοποιεί σε ζωντανούς οργανισμούς».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2022
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Chemistry to Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal and K. Barry Sharpless “for the development of click chemistry and bioorthogonal chemistry.” pic.twitter.com/5tu6aOedy4
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Johan Aqvist σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το φετινό Βραβείο Χημείας έχει να κάνει με το να μην περιπλέκουμε υπερβολικά τα πράγματα, αλλά να δουλεύουμε με το εύκολο και απλό. Λειτουργικά μόρια μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και με μια απλή διαδρομή». Για τον Barry Sharpless, αυτό είναι το δεύτερο Νόμπελ που αποκτά στην καριέρα του.
Ο Γερμανός επιστήμονας Benjamin List και ο Αμερικανός David MacMillan είχαν τιμηθεί πέρσι με το Νόμπελ Χημείας 2021 για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου σύνθεσης μορίων που επέτρεψε να «πρασινίσει» η χημεία και να βελτιωθεί η φαρμακευτική έρευνα. Οι δύο ερευνητές τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ «για την ανάπτυξη της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης, ενός νέου επαναστατικού είδους καταλυτών», είχε αναφέρει τότε η επιτροπή των Νόμπελ στην Στοκχόλμη.
Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 111 Νόμπελ Χημείας, από το 1901 ενώ οκτώ χρονιές δεν έχει δοθεί το βραβείο, εξαιτίας των δύο παγκοσμίων πολέμων. Yπενθυμίζεται ότι τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη, και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1895 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Alfred Nobel.