REAL LIFE WHO

Νόμπελ Ιατρικής 2022 στον γενετιστή Svante Pääbo «για το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών»


JTeam

3 Οκτωβρίου 2022

Νόμπελ Ιατρικής 2022 στον γενετιστή Svante Pääbo «για το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών»
Twitter/ The Nobel Prize
Το βραβείο του απονεμήθηκε «για τις ανακαλύψεις του που αφορούν τα γονιδιώματα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη»

Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας μόλις ανακοίνωσε τον νικητή του φετινού Νόμπελ Ιατρικής, ο οποίος είναι ο σπουδαίος γενετιστής, Svante Pääbo. Το βραβείο του απονεμήθηκε «για τις ανακαλύψεις του που αφορούν τα γονιδιώματα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή του βραβείου: «Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους στη ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά», συμπληρώνοντας: «Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο».

Ο Pääbo ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έγινε ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον άνθρωπο σήμερα είχε επιπτώσεις στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις. Να σημειωθεί ότι το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων κορονών, δηλαδή περίπου 920.000 ευρώ.

Το περσινό Νόμπελ Ιατρικής είχε απονεμηθεί στους David Julius και Ardem Patapoutian για τις σπουδαίες ανακαλύψεις τους γύρω από τους υποδοχείς που μας χαρίζουν την αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας. Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή των Νόμπελ: «Οι ανακαλύψεις τους ξετύλιξαν ένα από τα μυστικά της φύσης, εξηγώντας τη μοριακή βάση για την αίσθηση της ζέστης, του κρύου και των μηχανικών δυνάμεων, κάτι θεμελιώδες για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλοεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον».

Ο τομέας της ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποίο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ. Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1895 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.

Η ανακοίνωση των βραβείων συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στην Στοκχόλμη καθώς θα ανακοινωθεί ο νικητής του Νόμπελ Φυσικής, στη συνέχεια του Νόμπελ Χημείας, του Νόμπελ Λογοτεχνίας, του Νόμπελ Ειρήνης, όπως και του Νόμπελ Οικονομίας.