REAL LIFE WHO

Νόμπελ Ιατρικής 2021: Απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian


The Jennettes

4 Οκτωβρίου 2021

Νόμπελ Ιατρικής 2021: Απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian
Το φετινό Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian για τις σπουδαίες ανακαλύψεις τους γύρω από τους υποδοχείς που μας χαρίζουν την αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας.

Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας μόλις ανακοίνωσε τους νικητές του πρώτου Νόμπελ, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ). 

Το φετινό Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian για τις σπουδαίες ανακαλύψεις τους γύρω από τους υποδοχείς που μας χαρίζουν την αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή των Νόμπελ: «Οι ανακαλύψεις τους ξετύλιξαν ένα από τα μυστικά της φύσης, εξηγώντας τη μοριακή βάση για την αίσθηση της ζέστης, του κρύου και των μηχανικών δυνάμεων, κάτι θεμελιώδες για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλοεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον».

Ειδικότερα, ο Julius «χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα» ενώ ο Patapoutian «χρησιμοποίησε στην πίεση, κύτταρα για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται σε μηχανική ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2019 απονεμήθηκε από 633 υποψηφιότητες, σε τρεις επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο προσαρμογής των κυττάρων στο οξυγόνο. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους William G. Kaelin, Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Ο τομέας της ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποίο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ. Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1895 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ nobelprize_org

Δείτε ακόμη: Οι γυναίκες πίσω από τα εμβόλια: 9 επιστήμονες φέρνουν το τέλος της πανδημίας