UPDATE #NOW

Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής: Απονεμήθηκε σε 3 κορυφαίους επιστήμονες για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C


The Jennettes

5 Οκτωβρίου 2020

Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής: Απονεμήθηκε σε 3 κορυφαίους επιστήμονες για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C

Πριν λίγο ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Νόμπελ ποιοι επιστήμονες κέρδισαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

To σημαντικό βραβείο αποδόθηκε σε τρεις επιστήμονες, στους Αμερικανούς Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice, για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C. Η τιμητική αυτή διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η ηπατίτιδα C προκαλεί καρκίνο του ήπατος κι έτσι η σουηδική ακαδημία μιλάει για «επιτυχία - ορόσημο, στη μάχη ενάντια στις ιογενείς μολύνσεις».

https://instagram.com/p/CF9QRTygZth/

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της επιτροπής, οι τρεις εξαιρετικοί επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα με την ανακάλυψή τους, καθώς η ίδια αποτελεί «μία αποφασιστική συνεισφορά στη μάχη απέναντι στην ηπατίτιδα, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη». Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική. 

To Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2019 απονεμήθηκε από 633 υποψηφιότητες, σε τρεις επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο προσαρμογής των κυττάρων στο οξυγόνο. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους William G. Kaelin, Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Ο τομέας της ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποίο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ. Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1895 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.