REAL LIFE WHO

Στο Portland, 170 μαθητές πάνε σχολείο με ποδήλατα αντί σχολικού και σκορπίζουν χαρά στους δρόμους


JTeam

14 Οκτωβρίου 2022

Στο Portland, 170 μαθητές πάνε σχολείο με ποδήλατα αντί σχολικού και σκορπίζουν χαρά στους δρόμους
Ian Downard
«Τα ποδήλατα προσφέρουν μια απροσδόκητη αίσθηση ελευθερίας και χαράς», λέει ο δάσκαλος των παιδιών, Sam Balto, ο οποίος κάθε πρωί τα συνοδεύει μέχρι το σχολείο

Κάθε Τετάρτη πρωί, οι κάτοικοι του Portland στήνονται στα παράθυρά τους για να μη χάσουν ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα από ποδήλατα με πρωταγωνιστές 170 παιδιά που τρέχουν ολοταχώς για το σχολείο.

Όσοι τα παρακολουθούν, χειροκροτούν και βγάζουν φωτογραφίες. «Αυτό τους δίνει τόση χαρά», λέει η Alison Warlitner, της οποίας τα παιδιά πηγαινοέρχονται στο δημοτικό σχολείο της Alameda με τα ποδήλατά τους. «Είναι ό,τι πιο cool».

Ο δάσκαλος φυσικής αγωγής, Sam Balto συνοδεύει τα παιδιά που φτάνουν στο σχολείο με τα ποδήλατά τους, φορώντας ένα κίτρινο γιλέκο κι έχοντας πάντα μουσική σε ένα φορητό ηχείο για extra απόλαυση.

Tα παιδιά της Warlitner είναι 6 και 7 και κάθε Τετάρτη ξυπνούν με τρελό κέφι, έτοιμα να αδράξουν τη μέρα. Ο λόγος είναι το πετάλι που τα οδηγεί με όρεξη για μάθημα. Αν δεν πείθεστε αρκεί να δείτε το παρακάτω video που μοιράστηκε η ίδια στο TikTok την περασμένη εβδομάδα κι έγινε αμέσως viral.

@coachbalto Active transportation is the way we need to get our children to school. #WalkingSchoolBus #BikeBus #SchoolStreets ♬ Xenogenesis - TheFatRat

«Πάνε πολύ χαρούμενα στο σχολείο». Το bike bus έχει γίνει ο πιο αγαπημένος τρόπος μεταφοράς των παιδιών για το σχολείο.

Διώχνει το στρες, αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μόλυνση από τα λεωφορεία και τα αμάξια. Όλο αυτό φυσικά βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των παιδιών και ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία

Στην ίδια λογική κινείται και το "walking school bus" που ξεκίνησε να το υιοθετεί ένας άλλος δάσκαλος αρχικά στη Βοστώνη και τώρα στο Portland. Βρήκε μια ασφαλή διαδρομή και παρότρυνε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή μέχρι το σχολείο, περπατώντας.

Η ιδέα έκανε τα παιδιά πιο κοινωνικά αλλά σαν το bike bus τίποτα!

Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και να ανακαλύψουν τρόπους για το πώς μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή. Μαζί τους πάντα, και η μασκότ της παρέας, (ο σκύλος ενός μαθητή), που πρωτοστατεί σε κάθε ποδηλατοδρομία

Η αρχική ανταπόκριση στο κάλεσμα έγινε από 75 μαθητές και σταδιακά ακολούθησαν και άλλοι. Τα ποδήλατα προσφέρουν μια «απροσδόκητη αίσθηση ελευθερίας και χαράς», καταλήγουν οι εκπαιδευτικοί κι έτσι οι μέρες ξεκινούν με τα πιο αληθινά χαμόγελα από το γνωστό σημείο εκκίνησης.

Η σχολική κοινότητα προσφέρει ποδήλατα σε όσους μαθητές δεν έχουν και στόχος είναι η δράση να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα σχολεία στην πόλη. Το project ξεκίνησε τον Απρίλιο και είναι η πιο «φωτεινή» παρέλαση. Είναι εκπληκτικό να το βλέπεις, μα πιο εκπληκτικό να συμμετέχεις. Όπως λέει ο Balto: «Η μαγεία ξεκινά όταν βλέπεις γονείς και παιδιά να αφήνουν τα αμάξια και να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο μεταφοράς».

Εμείς, ευχόμαστε απλά, μια μέρα να το δούμε να συμβαίνει έστω μια μέρα της εβδομάδας, και στα σχολεία της Ελλάδας.