Μ. Καραγεώργου: «Αποδοχή του σώματος και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πρόταση»
JTeam
1 Νοεμβρίου 2022
Η Μαίρη Καραγεώργου, είναι Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, μιας εταιρείας που πρωτοστατεί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, παρέχοντας διαρκώς εξελισσόμενες θεραπευτικές επιλογές αλλά και ενημερώνοντας το κοινό μέσα από στοχευμένες εκστρατείες.
Μετρά πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας και στη μακρόχρονη αυτή πορεία έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, τόσο στο επαγγελματικό πεδίο, όσο και στη ζωή της γενικότερα.
Μιλώντας στο Jenny.gr αναφέρεται στη «λεπτή» σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του «body positivity», στην εκστρατεία της Novo Nordisk για τη σημασία της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, με το ανατρεπτικό μήνυμα «Πάμε να χάσουμε» αλλά και στη «συνταγή» που εξασφαλίζει ένα υγιές βάρος.
Παράλληλα, στέλνει το μήνυμά της για τη θέση της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο και αποκαλύπτει τη «μυστική φόρμουλα» μέσω της οποίας ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ζωής.
Κυρία Καραγεώργου, η Novo Nordisk είναι μία εταιρεία με έντονο κοινωνικό «αποτύπωμα» κι εσείς ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού. Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε απ’ όλες αυτές τις δράσεις;
Ζούμε στην εποχή των διαρκώς αυξανόμενων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. Οι εταίροι μας αναμένουν όλο και περισσότερα από τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία, να βελτιώνουν συνεχώς τις πρακτικές τους, να αντιλαμβάνονται της ανάγκες των πολιτών και να πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας. Υπάρχει μία αυξανόμενη αποδοχή της ιδέας ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν ενεργά καλό στην κοινωνία.
Από τη θέση μου στη Novo Nordisk Hellas, επιβεβαιώνω πως το κοινό βλέπει πράγματι με θετικό πρόσημο τις δράσεις που υλοποιούμε, όπως για παράδειγμα το δρομικό κίνημα «Τρέχουμε για ν’ αλλάξουμε τον Διαβήτη / Run To Change Diabetes», ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε για τα τελευταία 13 συναπτά έτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς και τις Καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουμε υλοποιήσει για το μεγάλο ζήτημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας σε ενήλικες και παιδιά.
Αυτήν την περίοδο «τρέχει» η εκστρατεία της Novo Nordisk για τη σημασία της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, με το ανατρεπτικό μήνυμα «Πάμε να χάσουμε». Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το πρότζεκτ και ποια είναι η «φιλοσοφία» του;
Η ενημερωτική εκστρατεία #PameNaXasoume, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο να συμβάλει στη δημόσια υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.
Αυτό το απρόσμενο σύνθημα δίνουμε μαζί με τρεις θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με επικές νίκες και μεγάλες εθνικές διακρίσεις.
Αυτή τη φορά, οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης και Εβίνα Μάλτση μπαίνουν μπροστά σε έναν αγώνα προκειμένου να χάσει η Ελλάδα την Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία.
Αναζητούσαμε ένα ανατρεπτικό μήνυμα που μπορεί να μιλήσει στη γλώσσα τόσο των γονέων όσο και των ίδιων των παιδιών, να γίνει αντιληπτό, να προβληματίσει, να παρακινήσει.
Θέλουμε να αφήσουμε λίγο στην άκρη τις πρωτιές και τις διακρίσεις και να μην είναι αυτές η αφορμή, ο λόγος για να διεκδικήσει ένα παιδί χώρο σε ένα άθλημα. Όραμά μας είναι η νέα γενιά να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπου η κίνηση – το mobility – να είναι μέρος της καθημερινότητας. Η ουσία για την καθημερινή άσκηση κρύβεται σε μικρά πράγματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το περπάτημα για να πάμε με το παιδί μας στο σχολείο, μία βόλτα με έναν φίλο στο πάρκο, η επιλογή να κινηθούμε οικολογικά και με τα πόδια ή το ποδήλατο για να φθάσουμε στη δουλειά μας.
Στην περίπτωση του αθλητισμού, ονειρευόμαστε έναν κόσμο όπου τοπικές κοινωνίες, σύλλογοι αλλά και οι ίδιες οι οικογένειες θα αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας, ανεξαρτήτως εάν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ένα άθλημα ή όχι. Η ουσία για την προαγωγή της άσκησης κρύβεται στην κίνηση και όχι στον πρωταθλητισμό, να κάνει κάτι το παιδί γιατί του αρέσει και όχι γιατί το επιβάλουν οι κανόνες της κοινωνίας μας. Άρα, πρωτίστως είναι θέμα πολιτισμού, ιδέας και μετά του ίδιου του αθλήματος.
Φιλοδοξία μας μέσα από τα προγράμματα που υλοποιούμε είναι να παρακινηθούν τα παιδιά μας, να βγουν έξω και να βρουν μια δραστηριότητα που τους αρέσει, με στόχο την κίνηση.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση απενοχοποίησης του σωματικού βάρους, όσον αφορά στην εικόνα, και αυτό αποτελεί πολιτισμική και κοινωνική πρόοδο. Παρακολουθώντας το φαινόμενο από μία άλλη οπτική γωνία, αυτή της υγείας, θεωρείτε ότι θα μπορούσε παράλληλα να αποτελεί και μία μεγάλη παγίδα;
Σε μια εποχή που η εικόνα κυριαρχεί στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Instagram, είναι πιθανόν ένα άτομο με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία να αποκτήσει και ένα ψυχικό φορτίο γι’ αυτό που βιώνει.
Ήδη, από τη σχολική ζωή, υπάρχουν και φαινόμενα στιγματισμού παιδιών με αυξημένο βάρος και υπερβαρότητα. Μία θλιβερή ιστορία, που πολλές φορές ακολουθεί τον έφηβο και στην ενήλικη ζωή του.
Χρειάζεται εκπαίδευση τόσο για την κατανόηση της νόσου όσο και για την πρόληψη και αντιμετώπισή της. Σε μία κοινωνία ενημερωμένη, «κακοήθειες» όπως ο εκφοβισμός και ο στιγματισμός θα εκλείψουν. Σε μία κοινωνία που δεν στιγματίζει, το άτομο που ζει με τη νόσο θα αγαπά το σώμα του και παράλληλα, θα ζητά βοήθεια από τους ειδικούς και θα λαμβάνει την κατάλληλη υποστήριξη. Έτσι, αποδοχή του σώματος και αντιμετώπιση της νόσου θα βρίσκονται στην ίδια πρόταση.
Η τάση απενεχοποίησης του σωματικού βάρους, το κίνημα «body positivity», αποτελεί πράγματι πολιτισμική και κοινωνική πρόοδο, ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα, αξίζει να τοποθετούνται στη σωστή διάσταση.
Είναι σημαντική η αποδοχή της εικόνας μας, να νιώθουμε καλά μέσα στο σώμα μας – γιατί είναι η αρχή όλων. Αυτό, άλλωστε, μας έφερε στο σήμερα και μαζί του έχουμε ζήσει μικρές και μεγαλύτερες εμπειρίες και καταφέρει επιτεύγματα (μία εγκυμοσύνη, μία επαγγελματική διάκριση, σχέσεις ζωής και φιλίας κοκ).
Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία ότι πρόκειται για ένα σοβαρό νόσημα με πολλές επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία, είναι όμως εξίσου σημαντικό να εκπαιδευτεί η κοινωνία για τη νόσο, καθώς μπορεί η υπερβαρότητα ή η παχυσαρκία να σχετίζεται και από άλλους παράγοντες, όπως βιολογικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς που οδηγούν την αντιμετώπιση του βάρους ένα θέμα που ταλαιπωρεί το άτομα για πολλά χρόνια στη διάρκεια της ζωής τους.
Η ενημέρωση και αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής, ιδίως για τη σύνθετη νόσο της παχυσαρκίας, που χρήζει διεπιστημονικής προσέγγισης και διαχείρισης.
Από τη θέση στην οποία βρίσκεστε, προφανώς έχετε παρακολουθήσει στενά τα δεδομένα για τη νόσο της παχυσαρκίας. Τελικά, είναι μόνο αποτέλεσμα της υπερφαγίας ή υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξή της; Και τι όπλα υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα για την αντιμετώπισή της;
Επί της αρχής, η παχυσαρκία οφείλεται στην αστοχία του ανθρώπινου είδους να προσαρμοστεί στους ρυθμούς που επέβαλλε ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Η πείνα, είναι ένας μηχανισμός του σώματος να καλύψει τις θερμίδες που έχασε, μηχανισμός επιβίωσης από τη γένεση του ανθρώπου, όταν βρισκόταν στις σπηλιές και κυνηγούσε και στην πορεία καλλιεργούσε στην ύπαιθρο για να επιβιώσει.
Σήμερα ζούμε σε μία παχυσαρκιογόνα κοινωνία, όπου η κίνηση μειώθηκε ραγδαία, η εργασία στο γραφείο είναι μία καθημερινότητα για πολλούς, ενώ η πρόσληψη θερμίδων αυξήθηκε, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό το φαγητό που καταναλώνουμε είναι θερμιδογόνο και επεξεργασμένο.
Η πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστη και δεν σηκώνει εξωραϊσμούς. Η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο, εξελισσόμενο νόσημα και γι’ αυτό χρήζει μίας διεπιστημονικής προσέγγισης.
Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα όπλα για την αντιμετώπιση της νόσου. Καταρχάς, έχουν γίνει βήματα στην αποδοχή της ίδιας της νόσου, υπάρχουν επαγγελματίες υγείας όπως ενδοκρινολόγοι, γενικοί γιατροί και παθολόγοι που έχουν εκπαιδευτεί για τη διαχείριση της νόσου και στις ιδανικές συνθήκες, έχουν συγκλιθεί διεπιστημονικές ομάδες γιατρών με άλλες ειδικότητες όπως π.χ διαιτολόγοι-διατροφολόγοι και ψυχολόγοι, που παρέχουν μία ολοκληρωμένη στήριξη.
Για παράδειγμα, καθοδηγούν τον ασθενή σε μία σειρά κλινικών και άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και παρέχουν, ταυτόχρονα, ως ομάδα, τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση σε θέματα όπως διατροφή και άσκηση, που είναι η βάση για τη διαχείριση της νόσου.
Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές φαρμακευτικές λύσεις που ενισχύουν την προσπάθεια χάσιμου βάρους. Τέλος, προτείνεται και η βαριατρική όταν οι προηγούμενες θεραπευτικές λύσεις έχουν αστοχήσει. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ακόμη και το 5% απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών που συνδέονται με την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία συνδέεται με πάνω από 229 επιπλοκές, κάποιες είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπνική άπνοια και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις και τα στερεότυπα μεταξύ των φύλων. Έχοντας στο βιογραφικό σας μία πολυετή καριέρα σε νευραλγικές θέσεις, έχετε βιώσει τέτοιου είδους αντιμετώπιση; Θεωρείτε ότι πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η γυναίκα αντιμετωπίζεται ισότιμα στον επαγγελματικό στίβο;
Θα μου επιτρέψετε να δανειστώ μία φράση μιας εξωτερικής συνεργάτιδάς μας, της Στέλλας Κάσδαγλη, συνιδρύτριας του Women On Top, ενός οργανισμού που μάχεται για την ισότητα της γυναίκας στην εργασία. Έχει πει ότι «οι απόψεις για τη γυναικεία ηγεσία μπορεί να αγγίζουν το άπειρο, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι συμφωνούν με τη φράση Φθάσε ψηλά αλλά μη χάσεις τη θηλυκότητά σου». Δηλαδή, μπροστά σε όλους τους στόχους περί ηγεσίας, όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα μετά την ομορφιά. Κάτι τέτοιο δεν θα λέγαμε ποτέ σε έναν άνδρα, οπότε μόνο αυτό μπορεί να γεννήσει απορίες για το εάν έχουμε κάνει μεγάλα βήματα ή πάμε ακόμα μπουσουλώντας. Σε αντίθεση με τον γενικό εργασιακό στίβο, που έχουν γίνει βήματα αλλά συμφωνούμε ότι έχουμε ακόμη περιθώρια βελτίωσης, η Novo Nordisk Hellas έχει καταφέρει να προσφέρει σήμερα ίσες ευκαιρίες και στα δύο φύλα, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού υποκαταστήματος είναι 50-50 μοιρασμένο σε γυναίκες και άντρες. Ενώ οι θέσεις ηγεσίας στην εταιρεία καλύπτονται πάνω από το 80% από γυναίκες. Αντίστοιχα ποσοστά θα δούμε μέσα στον Οργανισμό σε διεθνές επίπεδο.
«Μετράτε» ήδη πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Σίγουρα έχετε έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, στις οποίες -όπως φαίνεται από την πορεία σας- έχετε ανταπεξέλθει με επιτυχία. Ποιο είναι το «μυστικό» σας; Πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που προκύπτουν σε έναν απαιτητικό επαγγελματικό χώρο, όπως είναι ο κλάδος του φαρμάκου αλλά και στη ζωή σας γενικότερα;
Ζούμε σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία γεμάτη προκλήσεις και αστάθεια. Η συνεχής ενημέρωση, ανθεκτικότητα και ευελιξία και η κουλτούρα της ετοιμότητας πιστεύω με έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πορεία της καριέρας μου, και της ζωής μου γενικότερα, να ανταπεξέλθω στις εκάστοτε συνθήκες.