REAL LIFE WHO

Ιστορική στιγμή για τη Σλοβενία: Εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της


JTeam

14 Νοεμβρίου 2022

Ιστορική στιγμή για τη Σλοβενία: Εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της
Twitter @Reuters
Η Σλοβενία προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα

Η Natasa Pirc Musar θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Σλοβενίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα καθώς κατάφερε να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των σλοβενικών προεδρικών εκλογών.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 49,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής. H 54χρονη δικηγόρος κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ ο αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Andze Logar, κέρδισε το 46,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πρόεδρος της Σλοβενίας, θα αντικαταστήσει τον Borut Pahor που έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. «Περιμένω από την επόμενη πρόεδρο να νοιαστεί για εμάς, τους πολίτες, να εκπροσωπήσει τη Σλοβενία ​​με καλό τρόπο», δήλωσε ο Uros Pinter αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στη Λιουμπλιάνα. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια γυναίκα πρόεδρο», ήταν τα όσα δήλωσε με περηφάνια.

Ποια είναι η Pirc Musar

Η νέα πρόεδρος της χώρας είναι πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια και τώρα ασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου. Ανάμεσα σε όσα έχει κάνει, είναι και η εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο αντίπαλός της Logar, 46 ετών, είναι μέλος του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Janez Jansa, ο οποίος έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου από το περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του πρωθυπουργού Robert Golob.

Η νέα πρόεδρος της Σλοβενίας μετά την ιστορική της νίκη, είπε ότι «θα κάνει το καλύτερο για να γίνει μια αληθινή πρόεδρος για όλα και ότι θα εργαστεί σκληρά για τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που απορρέουν από την έννοια της δημοκρατίας».