REAL LIFE WHO

Για τον Αλέξη και για κάθε παιδί δολοφονημένο από την αστυνομική βία


Έλενα Κρητικού

6 Δεκεμβρίου 2022

Για τον Αλέξη και για κάθε παιδί δολοφονημένο από την αστυνομική βία
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Τα αφηγήματα μετά από μια κακουργηματική πράξη, έχουν στόχο να κατευθύνουν προς άλλη ρότα τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη

Πριν ακριβώς 14 χρόνια, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Δημήτρη Κορκονέα. 14 χρόνια μετά, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται με αρκετές δόσεις τραγικής ειρωνείας. Ο 16χρονος Κώστας πυροβολείται στο κεφάλι από αστυνομικό και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται πολύ σοβαρή.

Η τωρινή εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος του ανήλικου έγινε για το τίμημα των 20 ευρώ. Οι ιστορίες που ακούστηκαν για την υπόθεση του Αλέξη, ακούγονται λίγο-πολύ και τώρα, με λίγο διαφορετικά στοιχεία.

Τα «αποπροσανατολιστικά» αφηγήματα

«Το αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού από τον Κώστα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, χειροτερεύει την κατάσταση», σύμφωνα με τον δικηγόρο του νεαρού Ρομά. «Καταρχάς κάθε φορά, που υπάρχει μία περίπτωση αλόγιστης αστυνομικής βίας, το αφήγημα είναι το ίδιο. Και στην περίπτωση Σαμπάνη και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου, το αφήγημα είναι το ίδιο. Εδώ πέρα αυτό το αφήγημα καταρρέει από τα ίδια τα περιστατικά. Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από το άτομο, το οποίο το καταδιώκει», συμπλήρωσε ο ίδιος για το τραγικό συμβάν που έχει προκαλέσει επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο 16χρονος.

Η τοποθέτηση είναι κάτι παραπάνω από καίρια κι ευχόμαστε το τελευταίο αιματηρό περιστατικό με θύμα ένα παιδί, να μην έχει την ίδια τραγική κατάληξη με τις προηγούμενες φορές.

Ο πυροβολισμός του 16χρονου Κώστα

Τα ερωτήματα για τον πυροβολισμό του νεαρού Ρομά, παραμένουν πολλά και αναπάντητα γύρω από το πώς ακριβώς εκτυλίχθηκε η αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν γιατί ο νεαρός δεν πλήρωσε 20 ευρώ καυσίμων σε ένα βενζινάδικο. Ένταση επικράτησε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου συγκεντρώθηκαν φίλοι του 16χρονου. Συγγενείς και φίλοι του νεαρού πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ εκείνοι απαντούν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 16χρονο να οδηγεί με ταχύτητα το αυτοκίνητό του. Μόλις έχει φύγει από το πρατήριο υγρών καυσίμων χωρίς να πληρώσει. Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, αρχίζουν να τον καταδιώκουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 16χρονος πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς και με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων προσπάθησαν αρχικά να τον σταματήσουν.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 16χρονο να οδηγεί με ταχύτητα το αυτοκίνητό του. Μόλις έχει φύγει από το πρατήριο υγρών καυσίμων χωρίς να πληρώσει. Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, αρχίζουν να τον καταδιώκουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 16χρονος πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς και με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων προσπάθησαν αρχικά να τον σταματήσουν. Μία σφαίρα τον βρήκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο αστυνομικός συνελήφθη καθώς ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ο 16χρονος έφθασε με ασθενοφόρο στις 03:30 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ο ανήλικος Ρομά που είναι πατέρας ενός παιδιού ενάμιση ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μια (ακόμη πιο) επιβαρυμένη επέτειος δολοφονίας

Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη είναι (ακόμη) πιο επιβαρυμένη από τα γεγονότα των τελευταίων ωρών και οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων.

14 χρόνια μετά, η μνήμη του 15χρονου Αλέξη «τιμάται» με μια άλλη απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη παιδιού

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις λόγω της επετείου της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και για το ενδεχόμενο επεισοδίων με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα θα βρίσκονται σε επιφυλακή τουλάχιστον 5000 αστυνομικοί για τις πορείες που θα γίνουν στο κέντρο της πόλης ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ. Παράλληλα εικόνα θα μεταφέρουν ελικόπτερα και drones στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Η κεντρική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18.00 στα Προπύλαια. υγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη εκφράζονται φόβοι για νέα επεισόδια έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος από συγγενείς και φίλους του. Οι συνθήκες του πρόσφατου περιστατικού παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες αλλά ελπίζουμε κάποια στιγμή να βγουν με όλη τους την αλήθεια στο φως.

Το χρονικό της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Δημήτρη Κορκονέα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα στη χώρα ξέσπασε ένα κύμα εξέγερσης από αγανακτισμένους νέους που οδήγησε σε πρωτοφανές ταραχές που για πολλούς θεωρήθηκαν χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Το περιστατικό πήρε διεθνείς διαστάσεις με μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο να σχολιάζουν το γεγονός για εβδομάδες. Εμείς θα το θυμόμαστε για πάντα.

Είναι λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Όλα ξεκίνησαν όταν σημειώθηκε ένα φραστικός διαπληκτισμός μεταξύ μια ομάδα νεαρών και τους αστυνομικούς Δημήτρη Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Αρχικά, οι δύο άνδρες έλαβαν εντολή από τους προϊσταμένους τους να αποχωρήσουν από το σημείο και να επανέλθουν στη βάση τους. Οι άνδρες για μια στιγμή άκουσαν την εντολή και αποχώρησαν από το σημείο. Μερικά λεπτά αργότερα όμως οι αστυνομικοί επέστρεψαν στην οδό Τζαβέλλα, όπου βρίσκονταν η παρέα των νεαρών.

Ανάμεσα στην παρέα του Γρηγορόπουλου βρίσκονταν και ο Νίκος Ρωμανός. Η φραστική διαμάχη των νεαρών με τους αστυνομικούς συνέχισε. Τότε ο Κορκονέας βγάζει από τη τσέπη του το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί τρεις φορές. Η μία από αυτές βρίσκει στόχο τον Αλέξη. Η παρέα του τρέχει έντρομη, καθώς δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από τον αστυνομικό. Λίγες ώρες αργότερα και αφού ο νεαρός έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διαγνώστηκε ο θάνατος του.

Το αφήγημα

Σύμφωνα με τον κανονισμό, αμέσως οι ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους για το συμβάν. Οι δύο άνδρες αρχικά αναφέρουν πως δέχτηκαν επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και μπουκάλια. Στις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν από την αστυνομία κάνουν λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στην πρώτη κατάθεση, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος, κατάθεση η οποία διαψεύστηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες. Οι νεαροί δηλώνουν πως ο Κορκονέας στόχευε προς τη μεριά τους και δεν προκάλεσαν τους αστυνομικούς.

Η δίκη

Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Και οι δύο κατηγορούμενοι παρέδωσαν στον ανακριτή δια του συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια απολογητικά υπομνήματα. Ο Κορκονέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ευρισκόμενος, αυτός και ο συνάδελφός του, σε καθεστώς φόβου, καθώς είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών. Ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια.

Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών των Αθηνών επικύρωσε το πρωτοβάθμιο βούλευμα και διέταξε την παραπομπή των δύο αστυνομικών στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έτσι ώστε να δικαστούν για δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνεργασία σε δολοφονία με δόλο ο Σαραλιώτης. Η δίκη κράτησε σχεδόν 10 μήνες και 84 συνεδριάσεις προκειμένου να ληφθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε τους δυο ειδικούς φρουρούς ένοχους. Τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον Σαραλιώτη για συνεργασία. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών. Τον Ιούλιο του 2019, ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος από το Εφετείο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, αναγνωρίζοντας του όμως το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Η δικαιοσύνη που ψάχνει το δικό της «αφήγημα»

Με αυτή την απόφαση η καταδίκη του Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη σταμάτησε να ισχύει και η ποινή είχε μετατραπεί σε 13 χρόνια κάθειρξη. Από εκείνη τη μέρα και έπειτα η δίκη επαναλήφθηκε δυο φορές και διεκόπη εξίσου δύο φορές εξαιτίας της μη κλήτευσης του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τελικά στις 28 Ιουνίου 2022 επικυρώθηκε η αρχική απόφαση του Εφετείου με αποτέλεσμα ο Κορκονέας να αποφυλακιστεί.

Ο Σαρλιώτης το 2011 έκανε αίτηση αποφυλάκισης επικαλούμενος την επιβαρυμένη υγεία του πατέρα του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένεια του. Τελικά το αίτημα της αποφυλάκισης έγινε δεκτό με βασικό όρο την μόνιμη παραμονή του Σαραλιώτη να παραμείνει στη Δράμα, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Λίγους μήνες αργότερα ο Σαραλιώτης κρίθηκε αθώος, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη πως «υπήρχαν αμφιβολίες» για το αν είχε άμεση σχέση με τη δολοφονία.