REAL LIFE WHO

Ο Lula ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας: «Αν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στη δημοκρατία που σχηματίσαμε»


JTeam

2 Ιανουαρίου 2023

Ο Lula ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας: «Αν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στη δημοκρατία που σχηματίσαμε»
Getty Images
Στόχος είναι η επανένωση ενός διχασμένου λαού

Ο Luiz Inácio Lula da Silva ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας, για την τρίτη του θητεία, εκτοπίζοντας κι επίσημα τον ακροδεξιό Jair Bolsonaro. Μετά την περιπέτεια με τον νόμο για διαφθορά, από την οποία βγήκε αθωωμένος, ο Lula επαναφέρει την κεντροαριστερά στο προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Στο Κογκρέσο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στον θρύλο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Πελέ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο την Πέμπτη, και στον επίτιμο πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', ο οποίος πέθανε το Σάββατο, λίγο πριν την ορκωμοσία του. Δεκάδες χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, για να πανηγυρίσουν τη νέα πολιτική εποχή στη χώρα. «Περάσαμε τέσσερα χρόνια τρόμου και τώρα νιώθουμε ελεύθεροι», ήταν τα λόγια μιας γυναίκας ανάμεσα στο πλήθος που δείχνει ότι η ιστορία της χώρας περνά σε άλλο κεφάλαιο.

Ο νέος 77χρονος πρόεδρος της Βραζιλίας, μετά την ορκωμοσία του στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δεσμεύτηκε «να ανοικοδομήσει τη χώρα, μαζί τον βραζιλιάνικο λαό», αναφερόμενος στον «καταστροφικό» απολογισμό της κυβέρνησης του προκατόχου του Bolsonaro, οποίος απείχε από την τελετή.

Ο Lula κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι διέπραξε «γενοκτονία», αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη των προκατόχων στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα με μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως τόνισε μάλιστα, η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του Bolsonaro.

Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή που «κλείδωσε» η νίκη του πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Βραζιλία «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας». Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ενώ ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο, και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρα μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».