REAL LIFE WHO

Βραζιλία: Ο Lula νίκησε τη δεξιά- Ο νέος πρόεδρος της χώρας δεσμεύεται για αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης


JTeam

31 Οκτωβρίου 2022

Βραζιλία: Ο Lula νίκησε τη δεξιά- Ο νέος πρόεδρος της χώρας δεσμεύεται για αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης
Twitter/ @rafiews
Ο Lula da Silva εκτοπίζει τον ακροδεξιό Jair Bolsonaro και τονίζει πως η Βραζιλία «δεν θα είναι πια παρίας»

Στα 77 του χρόνια, ο άλλοτε μεταλλωρύχος και κεντροαριστερός βετεράνος της πολιτικής Luiz Inácio Lula da Silva εξελέγη την Κυριακή νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοίνωσε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). Η νίκη του κάνει αναμφίβολα τη χώρα να αλλάξει σελίδα ενώ είχε κυβερνήσει τη Βραζιλία και κατά το παρελθόν από το 2003 μέχρι το 2010.

Το κεφάλαιο του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro κλείνει καθώς ο Lula έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου, ανέφερε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ δύο προσώπων στις προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας.

Ο Lula θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023. Ο ίδιος δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή που «κλείδωσε» η νίκη του πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Βραζιλία «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ενώ ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο, και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρα μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Ο Bolsonaro είναι ο πρώτος πρόεδρος εν ενεργεία που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985. Μετά τη νίκη του με οριακή διαφορά, ο Lula θα χρειαστεί να κυβερνήσει με το κοινοβούλιο να έχει κάνει δεξιά στροφή και θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες για να μπορέσει να προωθήσει νομοθετικά το πρόγραμμά του.

Ανάμεσα στα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν και από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden. «Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Luiz Inácio Lula da Silva για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας.

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο Emmanuel Macron μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Lula «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».