UPDATE #NOW

Οργή στη Βραζιλία: Ο Bolsonaro απορρίπτει νομοσχέδιο για δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες σε φτωχά κορίτσια


The Jennettes

12 Οκτωβρίου 2021

Οργή στη Βραζιλία: Ο Bolsonaro απορρίπτει νομοσχέδιο για δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες σε φτωχά κορίτσια
Οργή έχει προκληθεί στη Βραζιλία μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Jair Bolsonaro να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για δωρεάν διανομή ταμπόν και σερβιετών σε οικονομικά ευάλωτα κορίτσια και γυναίκες. 

Οργή έχει προκληθεί στη Βραζιλία μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Jair Bolsonaro να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για δωρεάν διανομή ταμπόν και σερβιετών σε οικονομικά ευάλωτα κορίτσια και γυναίκες. 

Εξαιτίας της φτώχειας στη Βραζιλία, ένα στα δέκα κορίτσια δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο αλλά ο πρόεδρος της χώρας δεν δίστασε να ασκήσει βέτο σε μέρος ενός νομοσχεδίου που θα εξασφάλιζε δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων, των κρατουμένων και των έφηβων κοριτσιών στα κρατικά σχολεία. 

Σύμφωνα με τον Guardian, το εν λόγω νομοσχέδιο είχε σκοπό να ωφελήσει 5,6 εκατομμύρια γυναίκες και ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος που αποσκοπεί στη γυναικεία φροντίδα γύρω από ζητήματα της εμμήνου ρύσεως. Η Tabata Amaral από το σοσιαλιστικό κόμμα της Βραζιλίας (PSB) και μία από τους 34 κομματικούς ομοσπονδιακούς βουλευτές που δημιούργησαν από κοινού το νομοσχέδιο, τόνισε ότι ο πρόεδρος έδειξε «περιφρόνηση απέναντι στην αξιοπρέπεια των ευάλωτων γυναικών», ακυρώνοντας το σχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ο Bolsonaro λέει ότι αυτή η πρωτοβουλία εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον. Εγώ λέω ότι αυτό που είναι εναντίον του δημόσιου συμφέροντος είναι το γεγονός πως τα κορίτσια χάνουν περίπου έξι εβδομάδες σχολείου τον χρόνο επειδή έχουν έμμηνο ρύση», υπογράμμισε η ίδια στη βρετανική εφημερίδα. Η Amaral είναι ανάμεσα στους πολιτικούς και στις ομάδες που εκδήλωσαν έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην παράλογη απόφαση του προέδρου της χώρας.

Πολλοί εκδήλωσαν την οργή τους, χρησιμοποιώντας το hashtag #LivreParaMenstruar, που σημαίνει «το δικαίωμα να νιώθει μια γυναίκα ελεύθερη στην περίοδο». Γιατί η πρόσβαση σε δωρεάν προϊόντα υγιεινής δεν είναι «προνόμιο» αλλά «είδος κοινωνικής προστασίας, είναι μέρος της δημόσιας υγείας». 

Όπως εξηγεί η Rozana Barroso: «Το βέτο είναι παράλογο και απάνθρωπο. Πολλές μαθήτριες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο επειδή σταματούν να πηγαίνουν και η αιτία είναι ότι δεν έχουν αυτά τα είδη προσωπικής φροντίδας». Όπως προσθέτει: «Έχετε φανταστεί ποτέ να χρησιμοποιείτε χαρτί, εφημερίδα, ή ακόμη και φρυγανιά για να περιορίσετε την περίοδο σας; Αυτό είναι μέρος μια σκληρής πραγματικότητας, ειδικά για τα νεαρά κορίτσια. Μέσα στην πανδημία που έγινε πιο έντονη η κοινωνική ανισότητα, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη». 

Έκθεση της Unicef και του UNFPA που διεξήχθη τον Μάη, έδειξε ότι 713.000 κορίτσια στη Βραζιλία επιβιώνουν χωρίς να έχουν πρόσβαση στο μπάνιο. Μάλιστα, περίπου 4 εκατομμύρια δεν έχουν κατάλληλες και επαρκείς παροχές υγιεινής στο σχολείο, όπως σαπούνι και σερβιέτες, και τουλάχιστον 200.000 κορίτσια στερούνται ακόμη και τα μπάνια στο σχολείο. 

Η Amaral προσπαθεί να ανατρέψει το βέτο του Bolsonaro, έχοντας δημιουργήσει ειδική εκστρατεία και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας υποχρεούται να πληρώσει κοστοβόρες θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις που προκύπτουν από επιπλοκές, δεδομένου ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν αντικείμενα, όπως πετσέτες και παλιά ρούχα τις ημέρες που διαρκεί η περίοδος τους. Άλλωστε όπως είπε, οι μισές γυναίκες στη Βραζιλία καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις αφού δεν έχουν την απαραίτητη προστασία εξασφαλισμένη. 

Η Barosso από την πλευρά της, καλεί σε κινητοποίηση τους μαθητές ώστε να συγκεντρώσουν προϊόντα περιόδου για να μοιραστούν στα σχολεία. «Αυτή δεν είναι η χώρα που θέλουμε και γι' αυτό μέσω του UBES, που αντιπροσωπεύει πάνω από 40 εκατομμύρια φοιτητές, συμβάλλαμε στο να χτιστεί αυτό το νομοσχέδιο και θα κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε αυτό το βέτο», καταλήγει. 

Δείτε ακόμη: 12 βιωματικά πορτρέτα από μια γυναίκα με αγχώδεις διαταραχές