REAL LIFE WHO

A Shiny Day: H Αλεξάνδρα Διονά υπόσχεται να κάνει τη μέρα μας πιο φωτεινή και το εννοεί


Ελένη Τσούτση

8 Μαρτίου 2023

 A Shiny Day: H Αλεξάνδρα Διονά υπόσχεται να κάνει τη μέρα μας πιο φωτεινή και το εννοεί
Η Αλεξάνδρα Διονά έχει χτίσει τον δικό της πολύχρωμο κόσμο σε έναν άχρωμο digital κόσμο και σίγουρα αξίζει να μάθετε τα πάντα γι’ αυτόν, μια μέρα σαν τη σημερινή

Η Αλεξάνδρα Διονά ξεκίνησε με το δικό της blog "A Shiny Day" το 2014 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων σε έναν διαδικτυακό κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολλές φορές προβληματικό.

Είναι ένα δημιουργικό κορίτσι με πολλά ταλέντα όπως το design, η φωτογραφία, το styling και οι χειροποίητες κατασκευές και αν την ακολουθείς στο Instagram το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σε εμπνεύσει να φτιάξεις κάτι μόνη σου. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα πίσω από όσα καταπιάνεται η δύναμη της δημιουργικότητας και της έκφρασης. Εκτός από όλα τα παραπάνω η Αλεξάνδρα τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με τη βιωσιμότητα υιοθετώντας έναν πιο ηθικό τρόπο ζωής. Πρόσφατα, μάλιστα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Youth Dialogue», στο πλαίσιο κάποιων νέων κανονισμών και πρακτικών που πρόκειται να εφαρμοστούν, σχετικά με τη μόδα και όλο τον κύκλο παραγωγής της.

Η Aλεξάνδρα με αφορμή την Ημερά της Γυναίκας μας μύησε σε έναν κόσμο πιο «ηθικό», γεμάτο θετικότητα και χρώματα. Είστε έτοιμοι να τον ακολουθήσετε;

Πώς δημιουργήθηκε το «A shiny day» και ποια είναι η φιλοσοφία του brand σου;

Το A Shiny Day ξεκίνησε το 2014, ως ένα blog στο οποίο μοιραζόμουν τις χρωματιστές και αισιόδοξες λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μου, και μάλιστα σε μία περίοδο της ζωής μου που ζούσα αρκετές δυσκολίες. Το A Shiny Day γεννήθηκε από την ανάγκη μου να εκφράσω τη φιλοσοφία μου, και να μοιραστώ με τους γύρω μου ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος να είμαστε δημιουργικοί, συνειδητοί και αισιόδοξοι. Ακόμα και μέχρι σήμερα, που από blog είναι πλέον η επιχείρησή μου, η ουσία του A Shiny Day και του κάθε project του, είναι η αισιοδοξία, η δημιουργικότητα και η έμπρακτη αγάπη για τη ζωή. Και όλο αυτό, αναπτύσσεται με διάφορους τρόπους σε όλες τις πτυχές του A Shiny Day.

Jenny.Gr

Από πού αντλείς έμπνευση τόσο για τις δημιουργίες σου όσα και για την αισθητική που έχεις στα social;

Αντλώ έμπνευση από πολλές πηγές, αλλά κυρίως από την τέχνη. Μου αρέσει πολύ να μελετάω βιβλία τέχνης και να παρατηρώ εικόνες και έργα τέχνης, κι αυτό είναι κάτι που κάνω από μικρή. Τα ταξίδια είναι επίσης μια πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης και ανανέωσης για εμένα και νιώθω πολύ ευγνώμων όταν ταξιδεύω.


Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Το ότι μπορώ να μεταδώσω την αγάπη και το πάθος μου για τις χειροτεχνίες σε άλλους ανθρώπους, και να τους ενθαρρύνω πρακτικά να νιώσουν το ίδιο και μέσω αυτής της ενασχόλησης να χαλαρώσουν και να χαρούν.

Jenny.Gr


Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι ενεργά με την έννοια της βιωσιμότητας;

Πριν από περίπου 5 χρόνια άρχισα να συνδέω και να συνδέομαι, να διαβάζω και να ενημερώνομαι και σταδιακά, να κάνω αλλαγές στην καθημερινότητά μου.


Ποιες είναι οι συνήθειες που έχεις υιοθετήσει και είναι φιλικές προς το περιβάλλον;

Η πιο σημαντική αλλαγή που πιστεύω ότι έχω κάνει, είναι το ότι είμαι χορτοφάγος (vegan). Για εμένα αυτός είναι ο πιο σπουδαίος τρόπος να σεβαστούμε τον πλανήτη και τα ζώα και να εκφράσουμε έμπρακτα την αγάπη μας για το οτιδήποτε σημαίνει ζωή. Ταυτόχρονα, προσπαθώ να κρατάω χαμηλά το οικολογικό μου αποτύπωμα έχοντας, για παράδειγμα, αντικαταστήσει τα πλαστικά μπουκάλια νερού με ένα παγούρι που έχω πάντα μαζί μου, τις πλαστικές σακούλες στα ψώνια με πάνινες τσάντες και πουγκιά, ψωνίζω ρούχα αργής μόδας ή από δεύτερο χέρι, λούζομαι με στέρεο σαμπουάν, μετακινούμαι όσο μπορώ με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι πριν κάνω οποιαδήποτε κίνηση ή επιλογή ως πολίτης.


Για κάποιον που ξεκινάει να έχει τώρα μια οικολογική συνείδηση, τι συμβουλή θα του έδινες;

Θα του έλεγα, αφού διαβάσει και ενημερωθεί, να εντοπίσει το βαθύτερο κίνητρο που τον οδηγεί στην επιθυμία να ζει πιο οικολογικά, και οι πρακτικές λεπτομέρειες θα έρθουν φυσικά και σταδιακά. Το πιο σημαντικό, είναι να μη φοβόμαστε την αλλαγή. Αλλαγή δε σημαίνει κίνδυνος, σημαίνει εξέλιξη.

Jenny.Gr


Συνεργάζεσαι με αρκετά brands ως digital creator, με ποια κριτήρια επιλέγεις να προχωρήσεις σε συνεργασία;

Είναι σημαντικό για εμένα οι συνεργασίες που κάνω να συγχρονίζονται με τη φιλοσοφία μου. Και γι’αυτό σκέφτομαι πάντα διπλά και τριπλά πριν δεχτώ μία πρόταση και φυσικά έχω αρνηθεί πολλές από αυτές, όταν θεωρώ ότι ένα project δεν ταιριάζει με τις αξίες μου, ή με τις δράσεις μου, ή είναι παραπλανητικό για το κοινό. Φυσικά, έχω κάνει και λανθασμένες επιλογές στο παρελθόν, αλλά έχω πια αποδεχτεί ότι είναι και αυτό μέρος της εμπειρίας που αποκτώ με τα χρόνια.


Μπορούν η ομορφιά και η μόδα να ακολουθήσουν πιο «ηθικές» πρακτικές;

Μα, φυσικά και μπορούν, και οφείλουν να το κάνουν. Νομίζω ότι ο πιο έξυπνος τρόπος, είναι η απλοποίηση. Όσο πιο απλά και λογικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο εύκολο είναι να στραφούμε σε πιο συνειδητές επιλογές στη μόδα και την ομορφιά.

Jenny.Gr


Πώς κάνεις την ρουτίνα ομορφιάς σου πιο οικολογική; Δώσε μας μερικά tips.

Είμαι από τα άτομα που δεν κάνουν πολλά πράγματα για την περιποίηση του προσώπου, έχω πολύ λίγα και συγκεκριμένα προϊόντα που χρησιμοποιώ, και δε νομίζω ότι χρειάζομαι παραπάνω. Για παράδειγμα, παίρνω χύμα σκόνη άργιλου και κάνω μάσκες απολέπισης όταν χρειάζομαι αποτοξίνωση στο δέρμα μου. Το σαμπουάν μου και το σαπούνι προσώπου και σώματος είναι όλα στερεά, πωλούνται σε χάρτινη συσκευασία και φτιάχνονται από φυσικά υλικά. Για ενυδάτωση, χρησιμοποιώ ένα έλαιο αγγουριού και το μακιγιάζ μου είναι σχεδόν πάντα πολύ μίνιμαλ και φυσικό, χρησιμοποιώ ένα balm που το βάζω στα χείλη και στα μάγουλα.


Τι προσέχεις σε ένα προϊόν ομορφιάς πριν το αγοράσεις;

Προσέχω πάντα να είναι vegan και cruelty free, δηλαδή να μην περιέχει ζωϊκά προϊόντα αλλά και να μην έχουν γίνει πειράματα σε ζώα από την εταιρία. Και προσέχω πάντα και τα υλικά του, σκανάρω την ετικέτα του με ένα ειδικό app και βλέπω αν κάτι από αυτά που περιέχει είναι τοξικό. Πλέον, έχω βρει αυτά που ταιριάζουν στο δέρμα μου, και δεν τα αλλάζω.


Πρόσφατα βρέθηκες και στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα στη μόδα. Μίλησέ μας για αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία.

Πρόκειται για μία καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη μόδα, στο πλαίσιο κάποιων νέων κανονισμών και πρακτικών που πρόκειται να εφαρμοστούν στην Ευρώπη, σχετικά με τη μόδα και όλο τον κύκλο παραγωγής της. Κλήθηκα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε αυτήν τη δράση, συμμετείχα στο Youth Dialogue με τον επίτροπο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους στις Βρυξέλλες και στο Kick Off event της καμπάνιας στην Αμβέρσα, δίπλα σε πολύ εμπνευσμένους και ενδιαφέροντες ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιώσιμης μόδας με διάφορους τρόπους.

Jenny.Gr

Αυτό, ήταν η αρχική συνάντηση, μια μικρή γιορτή έναρξης ίσως, για όσα θα ακολουθήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε πολλές δράσεις ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μόδας στην Ευρώπη κι αυτό με κάνει να νιώθω μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία. Τους επόμενους μήνες θα μιλήσω και πιο συγκεκριμένα μέσω της πλατφόρμας μου για το πώς ακριβώς αυτό το όραμα θα γίνει πράξη.

Jenny.Gr

Ποια είναι η συνεργασία σου με τις υπόλοιπες γυναίκες του χώρου και ποια η σημασία να ενώνουμε τις δυνάμεις μας εμείς οι γυναίκες;

Σε αυτήν την καθημερινή διαδρομή, είναι πολύ ανακουφιστικό να ενώνουμε τα χέρια με άλλες γυναίκες. Να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και να υποστηρίζουμε έμπρακτα η μία την άλλη. Φέρνω στο μυαλό μου όλες εκείνες τις γυναίκες που με περιβάλλουν, που αγαπώ και θαυμάζω. Όλες εκείνες τις φίλες μου και τις γυναίκες της ζωής μου που ζούμε μαζί αλλά, που έχουμε δουλέψει μαζί, που έχουμε δημιουργήσει μαζί, που έχουμε στηρίξει και αναδείξει η μία την άλλη με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Και φυσικά, κατά τη γνώμη μου, είναι εξίσου ανακουφιστικό να έχουμε συμμάχους και άντρες σε αυτό, που μας στηρίζουν, μας σέβονται και δε μας ανταγωνίζονται.

Ποια γυναίκα θαυμάζεις και αποτελεί έμπνευση για σένα;

Μεγάλωσα με ένα πολύ ισχυρό γυναικείο πρότυπο, αυτό της μητέρας μου. Η μητέρα μου, εκτός από πολύ καλή μάνα, ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Μου έμαθε με έναν πολύ ενθαρρυντικό και υποστηρικτικό τρόπο, πώς να νιώθω ελεύθερη και με βοήθησε να χτίσω, από πολύ μικρή ηλικία, και τη δική μου αυτοπεποίθηση.

Ξεκίνησες με ένα blog και κατάφερες να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Τι στερεότυπα συνάντησες στην πορεία σου ως γυναίκα και πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να έχουν δημόσιο λόγο;

Πράγματι, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά στερεότυπα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, που μας δημιουργούν από μικρές καθημερινές αμηχανίες, έως και μεγάλα εμπόδια. Πλέον, με έναν σχεδόν ενστικτώδη τρόπο, έχω μάθει να “απαντάω” πρακτικά σε αυτές τις στερεοτυπικές συμπεριφορές, είτε με το να μη δέχομαι ένα σεξιστικό σχόλιο, είτε με το να χαράσσω τη δική μου πορεία ως επιχειρηματίας υλοποιώντας το όραμά μου. Κι αφού “τακτοποιήσω” αυτό, επιστρέφω τη συγκέντρωσή μου στην ομορφιά της φιλίας, της ομαδικότητας και της συντροφικότητας.

Jenny.Gr

Αγαπάω πολύ αυτό που κάνω και πιστεύω σε αυτό, και παρά την οποιαδήποτε δυσκολία τέτοιου τύπου - που δεν έχει νόημα να αναφέρω, συνεχίζω με υπομονή και θάρρος, προς την κατεύθυνση μου.

Προσπαθώ πάντα να παρατηρώ, να φέρομαι συνειδητά, να δουλεύω όλα αυτά τα στερεότυπα πρώτα εσωτερικά, και ύστερα έξω, στην κοινωνία, στην κάθε μου σχέση. Όχι με συγκρούσεις και θυμό, αλλά με ηρεμία, αυτοπεποίθηση και κριτική σκέψη. Και αυτό, γιατί πιστεύω σε εμένα, και δεν έχω αμφισβητήσει ούτε μια στιγμή την αξία μου ως άτομο, την αξία μου ως γυναίκα. Όσο εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε, όσο μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας και κρατάμε τα χέρια ενωμένα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Jenny.Gr


Ποια sustainable πρακτική έχει τον πιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;

Αυτή που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Το να είμαστε χορτοφάγοι, να ντυνόμαστε συνειδητά και από δεύτερο χέρι, να αποφεύγουμε τα πλαστικά μίας χρήσης, να διαχειριζόμαστε σωστά τα απορρίμματά μας, να μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, είναι όλα τους πολύ σημαντικά στοιχεία μιας συνειδητής και οικολογικής ζωής, και είναι υπέροχο αν μπορούμε σιγά-σιγά να έρθουμε πιο κοντά σε αυτά. Εγώ προσπαθώ να εκφράζω το σεβασμό και την αγάπη μου για το περιβάλλον με έναν σφαιρικό, ολιστικό τρόπο, όσο μου το επιτρέπει η κοινωνία στην οποία είμαι μέλος. Όμως, οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να κάνει ένα άτομο στην καθημερινότητά του προς την οικολογία και τη συνειδητότητα, είναι σημαντική και αξίζει.

Jenny.Gr

Ποιο είναι το μότο σου αυτή τη περίοδο;

If you’re shining, everybody’s gonna shine!