REAL LIFE WHO

Λευτέρης Χαρίτος: Η μυθοπλασία πρέπει να “μιλά” στις ψυχές των ανθρώπων


JTeam

24 Μαΐου 2023

Λευτέρης Χαρίτος: Η μυθοπλασία πρέπει να “μιλά” στις ψυχές των ανθρώπων
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του TEDxAthens για να μιλήσει για τη δύναμη της μυθοπλασίας, ο Λευτέρης Χαρίτος μοιράζεται μαζί μας τα μαθήματα που πήρε από τις “Άγριες Μέλισσες”, την αγάπη του για τις προκλήσεις και το όραμα που έχει για τη δουλειά του.

Ο Λευτέρης Χαρίτος μπήκε στις ζωές μας πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν παρουσίασε τη ζωή του θρυλικού Γάλλου πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Jacques Mayol στο πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, “Dolphin Man”, το οποίο κέρδισε Βραβείο Ίρις Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και βραβείο Καλύτερου Σκηνοθετικού Ντεμπούτου. Είχαν προηγηθεί βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, δύο ντοκιμαντέρ – το “1821” και το “Ταξίδι της Τροφής” για την COSMOTE TV – αλλά και η σειρά μυθοπλασίας “Άμυνα Ζώνης” που είχαμε παρακολουθήσει στην ΕΡΤ το 2007.

Οι περισσότεροι, όμως, μάλλον τον έμαθαν μέσα από τις “Άγριες Μέλισσες”, τη σειρά – φαινόμενο της ελληνικής τηλεόρασης, που άλλαξε τη μυθοπλασία όπως την ξέραμε και άνοιξε το δρόμο για παραγωγές, διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Η σειρά μπορεί να έχει πλέον τελειώσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αλλά έχει ακόμα αφήσει το στίγμα της – ειδικά στον κόσμο που την αγάπησε, που συγκινήθηκε, προβληματίστηκε, παρακινήθηκε και πάνω απ’ όλα δέθηκε με το σύμπαν που έφεραν στη ζωή ο Λευτέρης Χαρίτος και οι συνεργάτες του.

Για αυτή τη δύναμη της μυθοπλασίας θα μιλήσει ο σκηνοθέτης τη Δευτέρα 28 Μαϊου στο TEDxAthens, που φέτος επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μία πολύ ιδιαίτερη θεματική, που ακούει στο όνομα “Unleash” – μία λέξη συνδεδεμένη με έννοιες όπως η ελευθερία, η δύναμη, η ανάγκη να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να εξερευνήσει τις δυνατότητες του. Κάπως, όπως λειτουργεί και η δημιουργία της μυθοπλασίας, δηλαδή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr