REAL LIFE WHO

Η Νίκη Αραμπατζή στο JennyGr: «Σκεφτείτε τι θα δημιουργήσουν οι γυναίκες αν τους δοθεί η ελευθερία αποφάσεων για κοινωνικά θέματα»


Έλενα Κρητικού

24 Ιουνίου 2023

Η Νίκη Αραμπατζή στο JennyGr: «Σκεφτείτε τι θα δημιουργήσουν οι γυναίκες αν τους δοθεί η ελευθερία αποφάσεων για κοινωνικά θέματα»
Νίκη Αραμπατζή
Έχοντας μια πολύ τρυφερή ματιά απέναντι στα πράγματα λόγω της μητρότητας, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ αυτοσυστήνεται, αλλά και συστήνει την Αθήνα μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό αλλά και αθλητικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο για μικρούς και μεγάλους

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και αιρετή δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας, Νίκη Αραμπατζή, μιλά στο JennyGr για τις δράσεις του Οργανισμού, τις θερινές εκδηλώσεις που έρχονται σε όλη την Αθήνα και τους μελλοντικούς της στόχους.

Πέρα από την πολιτισμική προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ, η πρόεδρος του αποκαλύπτει ένα περίγραμμα για το σχέδιο του δήμου και του Οργανισμού για τους επόμενους μήνες, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να ανυπομονούν για τις επόμενες δράσεις. Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης απλώνονται σε όλες τις γειτονιές, όπως το πρόγραμμα που μόλις οριστικοποιήθηκε και μεταμορφώνει όλη την πόλη σε μια μεγάλη σκηνή, το φεστιβάλ «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή».

Με μια άκρως τρυφερή ματιά από τον νέο της ρόλο ως μητέρα, μιλάει παράλληλα για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάθε γυναίκα αλλά και το πώς είμαστε όλες ικανές να εμπνεύσουμε, πρώτα τις άλλες γυναίκες και μετά τους άντρες, «για να ομορφύνει ο κόσμος μας, που έχει ασχημύνει αφόρητα από προσβλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές».

Jenny.Gr

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Νίκης Αραμπατζή:

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που γιορτάσατε ως μητέρα. Η μητρότητα σας έκανε να σκεφτείτε διαφορετικά την πολιτική; Νιώσατε την ανάγκη να θέλετε να συνδράμετε περισσότερο στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα;

Σας ευχαριστώ που αρχίζετε τη συζήτησή μας με αυτή την ερώτηση. Ομολογώ ότι δεν μπορούσα να φανταστώ πόσα συναισθήματα θα πλημμύριζαν την καρδιά μου όταν έγινα μητέρα. Άλλαξε η ματιά μου για τον κόσμο, άλλαξαν οι προτεραιότητες και οι προσωπικοί μου στόχοι. Σχεδόν πέντε μήνες μετά, κάθε μέρα συνειδητοποιώ πως διαρκώς αναθεωρώ πολλά πράγματα. Θέλω έναν καλύτερο κόσμο για το παιδί μου και για όλα τα παιδιά, και η στοχοθεσία μου ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και αιρετή δημοτική σύμβουλος έχει πλέον μια πολύ πιο τρυφερή ματιά. Παραμένει αυτονόητη προτεραιότητά μου να συνεισφέρω με ό,τι περνάει από το χέρι μου για να έχουμε όλοι μας μια Αθήνα ανθρώπινη, με σεβασμό στον δημότη, τον κάτοικο, τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα, με όλα όσα δικαιούται και χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζει ποιοτικά την καθημερινότητά του στην πόλη - καθαριότητα, ασφάλεια, πολιτισμό, πράσινες οάσεις για ψυχαγωγία και άθληση, παιδικές χαρές, προσβασιμότητα. Ομολογώ ότι με τη μητρική μου ιδιότητα όλη τη λειτουργία της πόλης την αντιλαμβάνομαι πια με μια πολύ διευρυμένη οπτική. Αντιλαμβάνομαι πολύ πιο ουσιαστικά τι σημαίνει ότι εργαζόμαστε για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα κάνει τη ζωή του δημότη ευκολότερη.

«Πόσο εύκολο και εφικτό είναι να συνδυάζετε στη ζωή σας πολλαπλούς ρόλους με επιτυχία;». Αυτή είναι μια φράση που ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες, πιθανότατα έχετε γίνει κι εσείς αποδέκτης της. Σας κουράζουν τέτοιου είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις;

Η αλήθεια είναι ότι στη ζωή μου συνδυάζονται πολλοί ρόλοι, που τους έχω επιλέξει συνειδητά, της δικηγόρου, της Πρόεδρου του ΟΠΑΝΔΑ και δημοτικής συμβούλου στον Δήμο της Αθήνας, της συζύγου-συντρόφου και της μητέρας πρόσφατα. Κατακλύζομαι όμως από τόσο μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση να ανταποκριθώ με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια σε όλους αυτούς τους ρόλους, που καθετί που παρουσιάζεται το βλέπω ως μια ακόμα πρόκληση. Δεν πιστεύω στις προκαταλήψεις ούτε στις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Οι γυναίκες έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη και ικανότητες, και αν είναι επιλογή μας, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, αρκεί να υπάρχουν και από την πολιτεία πρόνοια και δομές βοήθειας.

Jenny.Gr

Θεωρείτε πως είμαστε κοντά στη δημιουργία υποδομών απασχόλησης παιδιών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις μητέρες να έχουν χρόνο και για προσωπική φροντίδα, όπως για παράδειγμα μέσω της γυμναστικής;

Στον ΟΠΑΝΔΑ διεξάγονται πάρα πολλά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και άθλησης για παιδιά, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου - και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα το καλοκαίρι, για παράδειγμα, έχουμε τα summer camps με αθλητικές δραστηριότητες, που είναι ήδη υπερπλήρη, ενώ παράλληλα στα μουσεία μας γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες μουσειοπαιδαγωγικές καλοκαιρινές δράσεις. Από τις αρχές Οκτωβρίου θα εντάξουμε πιλοτικά και προγράμματα γυμναστικής, για μητέρες και παιδιά μαζί, στα δημοτικά μας γυμναστήρια, αλλά δεν αρκεί μόνο ό,τι γίνεται στον Δήμο Αθηναίων, πρέπει και η κεντρική πολιτεία να προωθήσει αντίστοιχες παροχές. Έγινε μια πρώτη κίνηση την τελευταία τετραετία με τις νταντάδες της γειτονιάς, με παιδικούς σταθμούς στις εργασίες των μητέρων, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης γυναίκας; Αισθάνεστε ότι το φύλο τείνει να μας περιορίζει εξαιτίας παγιωμένων αντιλήψεων και στερεοτύπων, και μας κρατάει ακόμα μακριά από σημαντικές κατακτήσεις;

Κοιτάξτε, οι γυναίκες είναι οι μεγαλύτεροι δημιουργοί, δημιουργούν ζωή, δημιουργούν νέους ανθρώπους, φανταστείτε τι θα δημιουργήσουν αν τους δοθεί η ελευθερία να αποφασίζουν για κοινωνικά θέματα. Ο ρόλος της γυναίκας στα κέντρα αποφάσεων σήμερα είναι να εμπνεύσει, πρώτα τις άλλες γυναίκες και μετά τους άντρες, για να ομορφύνει ο κόσμος μας, που έχει ασχημύνει αφόρητα από προσβλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, από έλλειψη αξιοκρατίας και σεβασμού, από έλλειψη ανθρωπιάς. Ο ρόλος της γυναίκας είναι να δημιουργήσει την ενότητα, την ομοψυχία και τον σεβασμό σε κοινωνίες που θα προχωρούν, θα εξελίσσονται και θα αναπτύσσονται προς το καλύτερο. Η πρόκλησή της είναι να εφαρμόσει στρατηγικές εκπαίδευσης της κοινωνίας προς τον σεβασμό του εαυτού και τον σεβασμό του διπλανού μας, γιατί μόνο έτσι μια κοινωνία μπορεί να υπάρξει συλλογικά. Υποχρέωσή της είναι η εφαρμογή του νόμου και της δικαιοσύνης, όπως θα έκανε κάθε δίκαιη μητέρα προς τα παιδιά της. H μεγαλύτερη πρόκλησή της όμως είναι να πιστέψει στον εαυτό της ότι δικαιούται αυτόν τον ρόλο και μπορεί να τον υπηρετήσει. Κι αυτό είναι που διεκδικούμε πάντα.

Ο αστικός ιστός έχει ανάγκη από ποικίλους χώρους τέχνης και πολιτισμού. To Ολύμπια, του οποίου το πρόγραμμα μόλις παρουσιάσατε, έχει καθιερωθεί για παράδειγμα, ως ένας ιστορικός και εμβληματικός πολιτιστικός χώρος στο κέντρο της πόλης. Πόσα ακόμα βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ανακαίνιση του Ολύμπια και η επαναλειτουργία του θεωρώ ότι είναι μια ιστορική στιγμή για την Αθήνα, κι αυτό μας το δείχνει το ενδιαφέρον και η αγάπη του κόσμου με αριθμούς. Σκεφτείτε ότι τη χρονιά 2022-2023, την πρώτη μετά τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζήσαμε λόγω της πανδημίας, είχαμε 58 ημέρες παραστάσεων, έναντι 56 τη χρονιά 2021-2022, που τις παρακολούθησαν 30.484 θεατές, έναντι 18.891 θεατών την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Όλες οι παραστάσεις είχαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, με αυτές του Βαπτιστικού, του opera gala αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας και της συναυλίας με τον Μανώλη Μητσιά να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο σε ζήτηση - στοιχείο που μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι δημότες μας διψούν για ποιοτική ψυχαγωγία. Επίσης, ανακαινίσαμε τον Πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά στον Νέο Κόσμο, όπου παρουσιάζονται πλέον παραστάσεις και ζωντάνεψε η γειτονιά.

Jenny.Gr

Κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει το δικό της Πολιτιστικό Κέντρο, όπου γίνονται συνεχώς εκδηλώσεις πολιτισμού. Όμως ο Δήμος Αθηναίων, με την επιμέλεια του ΟΠΑΝΔΑ, διοργανώνει τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, που απλώνονται σε όλες τις γειτονιές. Να αναφέρω τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, τον θεσμό πια «Όλη η Αθήνα μια σκηνή», το φεστιβάλ στο καλοκαιρινό μας θέατρο του Κολωνού. Κάθε μέρα, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ή συνδιοργανώνουμε με άλλους φορείς, που δεν υπάρχει περίπτωση ένας δημότης που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό να μην βρει κάτι αξιόλογο και ποιοτικό που να ταιριάζει σε αυτό που επιθυμεί.

Για άλλη μια χρονιά, κάνατε πράξη τα δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία. Ετοιμάζετε κι άλλες σχετικές δράσεις;

Αυτά τα προγράμματα εξυπηρετούν έναν ιερό σκοπό και μια μεγάλη κοινωνική ανάγκη, και οφείλουμε να τα επεκτείνουμε. Με τον Δήμαρχό μας Κώστα Μπακογιάννη και τους συνεργάτες μας σχεδιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές για άτομα με ειδικές δεξιότητες, που θα μου επιτρέψετε όμως να το ανακοινώσουμε όταν θα είναι έτοιμο.

Ποιες δράσεις από όσες έχουν υλοποιηθεί όσο είστε Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ ξεχωρίζετε και γιατί;

Ειλικρινά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιες δράσεις συγκεκριμένα, γιατί όλες τις έχουμε δουλέψει με αγάπη και φροντίδα για να απευθύνονται σε όλα τα κοινά και όλες τις προτιμήσεις. Να αφορούν και τα νέα παιδιά και τα μικρά παιδιά και τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα που τα πολιτιστικά μας κέντρα παρουσιάζουν τη δουλειά που έχουν κάνει όλο τον χρόνο με τους δημότες, προσπαθώ να παρακολουθώ όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορώ. Πιστεύω βαθιά -και νιώθω και μια περηφάνια, αν θέλετε, γι’ αυτό- ότι έχουμε δημιουργήσει ζωντανές κυψέλες πολιτισμού, διάσπαρτες στις 7 δημοτικές κοινότητες, που δίνουν τη διέξοδο στους πάρα πολλούς ωφελούμενούς μας να ανακαλύπτουν και να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους, ανεξάρτητα από το αν μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο οικογενειακό, οικονομικό ή ευρύτερα κοινωνικό και επαγγελματικό πρόβλημα. Στις μαζικές αθλητικές οργανώσεις συμμετέχω κι εγώ προσωπικά. Στις εκθέσεις τέχνης γίνεται φανταστική δουλειά. Αγαπώ όλες τις δράσεις που διοργανώνουμε γιατί πιστεύω ότι προσφέρουν κάτι σημαντικό στο κοινωνικό σύνολο.

Jenny.Gr

Ποιες είναι οι θερινές εκδηλώσεις του ΟΠΑΝΔΑ; Τι να περιμένουμε, μικροί και μεγάλοι;

Μόλις οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα που μεταμορφώνει όλη την πόλη μας σε μια μεγάλη σκηνή, το φεστιβάλ «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή», που περιλαμβάνει συναυλίες μουσικής για κάθε προτίμηση με πολύ δημοφιλείς καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις με γνωστούς συντελεστές και παιδικές παραστάσεις για τους μικρούς μας φίλους. Αυτό το πρόγραμμα θα τρέξει από αρχές Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, για όλους, σε όλο τον ιστό της πόλης, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας - γιατί Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά κυρίως οι γειτονιές της. Πλατείες, άλση, ανοιχτοί χώροι και θέατρα, με ελεύθερη είσοδο για όλους, φιλοξενούν την καλοκαιρινή γιορτή της πόλης μας. Λεπτομέρειες θα ανακοινώσει ο Δήμαρχός μας σύντομα, οπότε μείνετε συντονισμένοι γιατί σίγουρα θα υπάρχει μια παράσταση ιδανική για εσάς δίπλα στο σπίτι σας!

Επίσης, έχουμε το Athens Golden Cup 2023, την επίσημη διοργάνωση του φετινού Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Volley σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, που θα μετατρέψει την πλατεία Συντάγματος σε ένα πραγματικό γήπεδο beach volley, του αγαπημένου καλοκαιρινού αθλήματος, και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο το φεστιβάλ-θεσμός της Αθήνας, το Φεστιβάλ του Κολωνού, με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού για μεγάλους και μικρούς, που το περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο για να απολαύσουμε τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες από τις σκηνές των μεγάλων θεάτρων και των σπουδαίων παραγωγών να προσγειώνονται στο πανέμορφο ανοιχτό θέατρο του Κολωνού, προσφέροντας ποιοτική ψυχαγωγία με ελάχιστο τίμημα.

Είμαστε σίγουροι πως έρχεται μια ακόμα εξαιρετική χρονιά για τον πολιτισμό της Αθήνας. Από τον Σεπτέμβριο, η σκηνή του Ολύμπια- Δημοτικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» θα λάμψει με πιο πολλές και “δυνατές” παραγωγές στις οποίες -όπως κάθε φορά- πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης προηγούμενης περιόδου, τι να περιμένουμε από τη φετινή;

Το νέο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει διαφορετικά είδη, όπως το λυρικό θέατρο, η κλασική μουσική, η τζαζ, το ελληνικό έντεχνο τραγούδι, γιατί στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις προσφερόμενες επιλογές, αγγίζοντας ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο κοινό. Τόσο στις μεγάλες παραγωγές όπερας όσο και στις τακτικές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ, αξιοποιείται στο έπακρο το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά επίσης μετακαλούνται σημαντικοί καλλιτέχνες του εξωτερικού, γεγονός που προσδίδει στο Θέατρο Ολύμπια μια διεθνή φυσιογνωμία.

Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά κάποια “highlights” της νέας σεζόν του Ολύμπια – Δημοτικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας»: την πρώτη του βασική διεθνή λυρική συμπαραγωγή του Δήμου μας με το Internationale Händel-Festspiele Göttingen, το παλαιότερο φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής παγκοσμίως αφιερωμένο στον Χέντελ. Τη «Σταχτοπούτα» του Rossini, σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, που αναβιώνει σε μουσική διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Nikolas Nägele, εξειδικευμένου στο bel canto, όπου στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τη νέα μέτζο σοπράνο Svetlina Stoyanova, τακτική προσκεκλημένη του Teatro alla Scala και της Wiener Staatsoper, η οποία ηγείται ενός διεθνούς καστ αποτελούμενου από σολίστ που εξειδικεύονται στα έργα του Rossini. Ή τη νέα λυρική παραγωγή του Δήμου Αθηναίων, τη δημοφιλή οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών», που θα παρουσιαστεί με διπλό καστ εξαιρετικών Ελλήνων τραγουδιστών και ηθοποιών, με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη guest.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και όπερες που παρουσιάζονται σε συναυλιακή μορφή, όπως το αριστούργημα του Bellini “I puritani” που ολοκληρώνει το αφιέρωμα του 2023 στη Μαρία Κάλλας, με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από ένα συναρπαστικό κουαρτέτο ερμηνευτών, ανάμεσα στους οποίους είναι η Ελληνίδα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και ο Αμερικανός τενόρος John Osborn, που εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου. Επίσης, το νεανικό κοινό του θεάτρου θα απολαύσει την πρωτότυπη μουσική παράσταση “STILL!” των Σταύρου Σταύρου, Θοδωρή Οικονόμου, Κώστα Σιλβέστρου και Παναγιώτη Τοφή και πολλές πολλές ακόμα καταπληκτικές παραστάσεις, που μπορεί κανείς να αναζητήσει στο ΟΠΑΝΔΑ για να κλείσει έγκαιρα το εισιτήριό του!

Ποιοι είναι οι πολιτικοί αλλά και οι προσωπικοί σας στόχοι, για τη νέα σεζόν;

Τέσσερα χρόνια στον Δήμο της Αθήνας, από όποια θέση ευθύνης μου ανέθεσε τιμώντας με με την εμπιστοσύνη του ο Δήμαρχός μας Κώστας Μπακογιάννης -είτε στο τιμόνι του ραδιοφώνου της πόλης μας, είτε τώρα στον ΟΠΑΝΔΑ, έναν οργανισμό με τεράστιο χαρτοφυλάκιο-, έχω εργαστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, την καλύτερη δυνατή διαχείριση, με διαφάνεια και εξοικονόμηση, έτσι ώστε ο δημότης να έχει τις ευκαιρίες που πραγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος που ζει και κατοικεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Αν κάνω εδώ έναν μικρό απολογισμό, νομίζω ότι κάναμε πολλά για να φτιάξουμε την πόλη που μας αξίζει - και ξέρω επίσης πολύ καλά ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να προχωράμε κάθε μέρα ακόμα πιο μπροστά. Αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να μου δοθεί πολιτικά, μια ακόμα θητεία στον Δήμο μας για να συνεχίσουμε χέρι-χέρι με κάθε δημότη, χωρίς τον παραμικρό αποκλεισμό, το έργο μας. Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα με ενδιαφέρει μέσω της δικηγορίας να υπερασπίζομαι με επάρκεια κάθε θύμα -ασχολούμαι, ξέρετε, πολύ συχνά με τις πολλές δυστυχώς περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας-, και φυσικά θέλω, όπως το θέλω για κάθε έναν και κάθε μία από εμάς, να υπάρχουν οι συνθήκες που θα μας δίνουν το πεδίο για προσωπική και οικογενειακή πρόοδο.