REAL LIFE WHO

Αλεξάνδρα Πάλλη - Γιαννακοπούλου: «Προτεραιότητά μας είναι τα ζητήματα πολιτικής προστασίας με έργα αποτελεσματικότερα για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών»


Έλενα Κρητικού

4 Οκτωβρίου 2023

Αλεξάνδρα Πάλλη - Γιαννακοπούλου: «Προτεραιότητά μας είναι τα ζητήματα πολιτικής προστασίας με έργα αποτελεσματικότερα για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών»
Αλεξάνδρα Πάλλη - Γιαννακοπούλου
Η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά», μιλάει στο JennyGr για τις προτεραιότητες, το όραμα και το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Η Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών με την παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά «Αττική Μπροστά», Αλεξάνδρα Πάλλη - Γιαννακοπούλου, μιλάει στο JennyGr για τους στόχους και τα άμεσα σχέδια της για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας λίγο πριν την κρίσιμη ημέρα των εκλογών.

Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπόριο, μπήκε αρκετά νωρίς στον επιχειρησιακό κλίμα. Για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος στην επιχείρηση «Πάλλης ΑΒΕΕ – Εμπορία Ειδών Χαρτοπωλείου και Γραφικών Τεχνών», καθώς και αντιπρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρεία POLITY. Σήμερα είναι Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων «Αγροκτήματα Κιθαιρώνας» και Διευθύνουσα Σύμβουλος στην εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων «LGN Επενδυτική A.E.».

Με βασική της αρχή το σύνθημα «Πάλη για την Αττική», η κυρία Γιαννακοπούλου μεταξύ των προτεραιοτήτων, θέτει πολύ ψηλά «τα ζητήματα πολιτικής προστασίας με έργα που θα θωρακίζουν αποτελεσματικότερα τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, η υλοποίηση υποδομών που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή, τουριστική και αθλητική ταυτότητα της Αττικής, η δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου αλλά και πολιτικές που θα στηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Ως μία γυναίκα ωστόσο με πολύπλευρους ρόλους κι έντονο κοινωνικό έργο, η κόρη του αείμνηστου Νίκου Πάλλη και της Φάνης Πετραλιά έχει σκοπό, όπως λέει στο JennyGr, να εστιάσει και στα ζητήματα πρόσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και σε δράσεις εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Jenny.Gr

Πώς πήρατε την απόφαση να συστρατευτείτε μαζί με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ», και ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που πάντα με ενδιέφερε καθώς με δεδομένο ότι είναι ο εγγύτερος βαθμός διοίκησης στον πολίτη, αποτελεί το πλέον εύφορο πεδίο για την υλοποίηση πολιτικών με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόκληση αυτή, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, είναι ένας άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί στα «δύσκολα» και έχει αποδείξει πως σε ό,τι αναλαμβάνει, αφοσιώνεται με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Συστρατεύτηκα στον αγώνα του γιατί θέλω και εγώ να συμβάλλω στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής. Είμαι αποφασισμένη, σε περίπτωση που οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, να δώσω τη μάχη της καθημερινότητας, με στόχο να βελτιώσουμε έμπρακτα τις ζωές των πολιτών, που είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Στις προτεραιότητες μας είναι πολύ ψηλά τα ζητήματα πολιτικής προστασίας με έργα που θα θωρακίζουν αποτελεσματικότερα τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, η υλοποίηση υποδομών που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή, τουριστική και αθλητική ταυτότητα της Αττικής, η δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου αλλά και πολιτικές που θα στηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Παράλληλα μ' ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εστιάσω στα ζητήματα πρόσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και σε δράσεις εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Eίστε αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική - Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Αλλά και αντιπρόεδρος στο Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η ΧΑΡΑ» καθώς και μέλος της φιλανθρωπικής ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ». Ποιοι άλλοι σταθμοί από την επαγγελματική σας εμπειρία κάνουν ισχυρή την υποψηφιότητά σας;

Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που το επιχειρείν και η πολιτική κατελάμβαναν το ίδιο μερίδιο στην καθημερινότητα μου. Η πολύχρονη δραστηριοποίηση μου στον τομέα των επιχειρήσεων από πολύ μικρή δίπλα στον αείμνηστο πατέρα μου Νίκο Πάλλη, η οικογένεια του οποίου διατηρούσε για 127 συνεχή χρόνια το ιστορικό πλέον χαρτοπωλείο «ΠΑΛΛΗΣ» στην καρδιά της Αθήνας και αργότερα κατέχοντας επί σειρά ετών τις θέσεις της Αντιπροέδρου στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και της Γ. Γραμματέως στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), μου έχει προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, την οποία θέλω να μετουσιώσω σε πράξεις και στην Αυτοδιοίκηση. Το επιχειρείν είναι ο πυλώνας στήριξης της ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της διεύρυνσης των θέσεων εργασίας. Η στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η παροχή κινήτρων προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και δυσκολίες είναι προτεραιότητα αδιαμφισβήτητη και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ εντατικά. Παράλληλα μέσα από την ενασχόλησή μου με τα άτομα με αναπηρία αλλά και τα ευάλωτα παιδιά, με τις ιδιότητες που αναφέρατε, δεν θα μπορούσα να μην έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα αυτών των ατόμων και τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε προκειμένου να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα μου επιτρέψετε όμως να σταθώ και στην ιδιότητα μου του εκλεγμένου μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες του αθλητισμού και αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως η Αττική πρέπει και μπορεί να γίνει «μήτρα» σπουδαίων αθλητικών διοργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας. Για να ενισχύσουμε όμως αυτή τη δυναμική, μεταλαμπαδεύοντας και τις υψηλές αξίες του ολυμπισμού σε όλο τον κόσμο, πρέπει να εστιάσουμε στην διεύρυνση των αθλητικών μας υποδομών σε κάθε γειτονιά της Αττικής μας, με στόχο να μυήσουμε και περισσότερο τα νέα παιδιά στα αγαθά του αθλητισμού.

Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας που έχουν προκληθεί κυρίως από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές αλλά και το κύμα ακρίβειας στην αγορά;

Όπως προανέφερα, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση είναι δραματικά παρούσα πλέον στη ζωή μας, είναι μία αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα και δεν υπάρχει το περιθώριο για την παραμικρή χρονοτριβή. Αυτό το έχει υπογραμμίσει και ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει επισημάνει την ανάγκη να «τρέξουμε» πιο γρήγορα σε αυτό τον τομέα, με συνένωση δυνάμεων που είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων. Και για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση σας, ναι έχουμε σχέδιο. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Νίκος Χαρδαλιάς αν οι πολίτες μας δώσουν τη δύναμη, θα ξεκινήσουμε, με τη λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα με την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Επίσης θα εστιάσουμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων για την Περιφέρεια και τους Δήμους και βέβαια στην επιτάχυνση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, η Περιφέρεια συνδράμει το κράτος στο επίπεδο των ελέγχων. Αδιαμφισβήτητα σε αυτό το θέμα θα πρέπει να εστιάσουμε, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που αν ενωθούν, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών;

Εμπειρία, όραμα και όρεξη για δουλειά είναι κατά την άποψη μου τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική και κυρίως με την Αυτοδιοίκηση λόγω και της αδιαμεσολάβητης σχέσης που έχει με τους πολίτες. Συνηθίζω να λέω πως η Αττική λόγω του μητροπολιτικού της χαρακτήρα και του μεγάλου αριθμού πληθυσμού που συγκεντρώνει, είναι μία «μικρή Ελλάδα», μέσα στην Ελλάδα. Με πολλά προβλήματα αλλά και πολλές δυνατότητες. Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πιο ριζικά, πιο άμεσα. Με «γενναίες» πολιτικές, όραμα, σχέδιο και εμπειρία. Στις 8 Οκτωβρίου καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αν θα δώσουμε μία ευκαιρία στην Αττική να κάνει αυτό το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται, προκειμένου να μπει σε μία νέα, πιο δυναμική τροχιά αναπτυξιακής επανεκκίνησης, όπως αρμόζει στον μητροπολιτικό της χαρακτήρα. Και αυτή την ευκαιρία, αποτελεί πεποίθηση μου, πως η Αττική μπορεί να την έχει μόνο με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Είστε μια δυναμική και δραστήρια γυναίκα, επιχειρηματίας και μητέρα 4 παιδιών. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλους τους ρόλους που καλείται να υπηρετήσει σήμερα;

Σίγουρα η εξίσωση δεν είναι εύκολη αλλά πιστεύω και από προσωπική εμπειρία, πως μία γυναίκα αν έχει θέληση και γύρω της ανθρώπους με κατανόηση και διάθεση στήριξης, τότε ναι μπορεί να καταφέρει να εκπληρώσει όλα της τα όνειρα. Ο συνδυασμός τού να είναι εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύντροφος, μητέρα, κόρη, αδελφή, φίλη και ενεργό μέλος της κοινωνίας απαιτεί ένα μείγμα θέλησης, προσπάθειας, κουράγιου και επιμονής. Ως γυναίκες, καλούμαστε να εξισορροπήσουμε ανάμεσα στις οικογενειακές και τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, καθημερινά ωστόσο χαίρομαι γιατί βλέπω πως όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν βήματα και καταξιώνονται στον επαγγελματικό στίβο, ξεπερνώντας στερεότυπα του παρελθόντος. Προσωπικά νιώθω τυχερή γιατί σε κάθε μου βήμα έχω τη στήριξη της οικογένειας μου, των 4 παιδιών μου και του συζύγου μου, Νίνου Γιαννακόπουλου. Η οικογένεια μου είναι άλλωστε και η κινητήριος δύναμη μου σε ό,τι κάνω, το «καύσιμο» μου θα μου επιτρέψετε να πω για να συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.