Τζέσικα Γουέιντ: H φυσικός που έχει γράψει πάνω από 2.000 Wikipedia pages «άγνωστων» γυναικών επιστημόνων
Ερασμία Αρβανιτά
8 Νοεμβρίου 2023
Από τότε μέχρι και σήμερα, η φυσικός Τζέσικα Γουέιντ έχει αξιοποιήσει τη δύναμη του Wikipedia για να διαδώσει βιογραφίες γυναικών επιστημών, τις ανακαλύψεις τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, καθώς και τις επιτυχίες τους.
Η επιθυμία της; Να παρακινήσει γυναίκες και κορίτσια να ασχοληθούν με τις επιστήμες STEM. Η διαπίστωσή της ότι πολλές αξιόλογες γυναίκες που εργάζονται στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), αλλά και άλλες από μειονοτικά περιβάλλοντα, ήταν άφαντες στο διαδικτυακό κόσμο, της έδωσε δύναμη για δράση.
Γι’αυτό και έχει προσθέσει στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια περισσότερα από 2.000 λήμματα άγνωστων γυναικών επιστημόνων. Για την πρωτοβουλία της έχει τιμηθεί με το Βρετανικό Αυτοκρατορικό Μετάλλιο από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Ωστόσο, η Τζέσικα κάνει πολλά περισσότερα από το να γράφει απλώς για άλλες γυναίκες. Καταρχάς, η Βρετανίδα φυσικός είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Blackett του Imperial College στο Λονδίνο, με ειδίκευση στη φασματοσκοπία Raman. Παράλληλα, διδάσκει και σε άλλους πώς να γράφουν για τη Wikipedia, ενώ παραδίδει και ομιλίες σε νεότερους ανθρώπους για την επιστήμη, αλλά και την ισότητα των φύλων στην επιστήμη, ενθαρρύνοντας τους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
Η ίδια, πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τα νεαρά κορίτσια να έχουν πρότυπα στην επιστήμη. Αν δουν γυναίκες να κάνουν εκπληκτικά πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα, ίσως θελήσουν να ακολουθήσουν τα ίδια μονοπάτια.
«Εκπλήσσομαι συνεχώς που μερικά άτομα δεν βρίσκονται ήδη στη Wikipedia», έχει πει σε συνέντευξή της στον Guardian.
«Περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους να είναι εκεί, επειδή ένας πολύ λιγότερο σημαντικός άντρας που κάνει ακριβώς το ίδιο, θα είχε μία θέση».
«Ο κόσμος υποθέτει ότι τα κορίτσια δεν επιλέγουν τις επιστήμες γιατί δεν εμπνέονται από αυτές. Στην πραγματικότητα όμως τα ενδιαφέρουν οι επιστήμες. Το θέμα είναι να ενημερωθούν τόσο οι μαθήτριες όσο και οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί για τις διαφορετικές καριέρες που μπορούν να ακολουθήσουν», ήταν επίσης μία από τις δηλώσεις της.
Η επιστήμη είναι για όλους, αλλά όταν το έργο κάποιων ανθρώπων δεν αναγνωρίζεται, τότε πολλές σπουδαίες ιδέες χάνονται. Κάθε φωνή έχει σημασία, γι' αυτό και Τζέσικα Γουέιντ είναι ένα role model που θέλουμε να υπάρχει και να αλλάζει τον κόσμο.