REAL LIFE WHO

Η Φύλλις Γαβριηλίδου στο JennyGr: «Όλοι έχουμε ανάγκη για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία, με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν»


Ερασμία Αρβανιτά

20 Δεκεμβρίου 2023

Η Φύλλις Γαβριηλίδου στο JennyGr: «Όλοι έχουμε ανάγκη για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία, με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν»
Η Φύλλις Γαβριηλίδου μιλά για το «ταξίδι» της προσωπικής ανάπτυξης, τη σημασία της αυτεπίγνωσης καθώς και για το πώς άλλαξε η ζωή της δίνοντας κίνητρο σε άλλους ανθρώπους

Είναι συνδημιουργός του πρώτου και ανεξάρτητου ελληνόφωνου podcast προσωπικής ανάπτυξης «The Brain Hacking Academy», ιδρύτρια του community προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας «Growth Academy», συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μυστικά της Μνήμης», αλλά και δημιουργός και συντάκτρια του newsletter Φυλλισοφίες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η Φύλλις Γαβριηλίδου, μελετά, ερευνά, γράφει και βρίσκεται διαρκώς σε μια συνεχή αναζήτηση για το πώς μπορούμε να ζούμε καλύτερα. Πιστεύει σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και τις αξιοποιούν στο έπακρο. Για τη Φύλλις Γαβριηλίδου όλα ξεκινούν από μέσα μας. «Χρειάζεται να μάθουμε να κοιτάμε προς τα μέσα και να αναγνωρίζουν τι κάνουμε και γιατί, να ορίζουμε το πού θέλουμε να πάμε, και να κάνουμε την εσωτερική δουλειά που απαιτείται για να φτάσουμε εκεί», μας λέει.

Πριν μερικές ημέρες μιλήσατε στο TEDxPatras. Ποια ήταν η σημαντικότερη σκέψη που σας συνόδευσε κατά τη διάρκεια της ομιλία σας;

Δεν ήταν τόσο κάποια σκέψη, όσο συναισθήματα. Κάθε φορά που δίνω μια ομιλία, έχω στο μυαλό μου τους ανθρώπους που έχω απέναντί μου και θέλω πάνω από όλα να συνδεθώ μαζί τους και να μπορέσω έτσι να τους βοηθήσω ουσιαστικά μέσα από όσα μοιράζομαι.

Το ίδιο συνέβη και κατά την ομιλία μου στο TEDx Patras, που ήξερα ότι είχα απέναντί μου πολλούς νέους ανθρώπους με όνειρα και ανησυχίες για το μέλλον. Και το feedback τους μου έδειξε ότι πέτυχα τον στόχο μου. Πήραν μαζί τους έναν τρόπο σκέψης που θα τους βοηθήσει να κάνουν τα επόμενά τους βήματα, έχοντας λίγο λιγότερο άγχος για το αν τα κάνουν όλα τέλεια.

Ποια «μαθήματα» αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία σας στο TEDxPatras και ποιο είναι το μήνυμα που ελπίζετε να πήρε το κοινό από την ομιλία σας;

Το μήνυμα είναι ότι «όποια/ος γνωρίζει τον εαυτό του, ορίζει το μέλλον του». Η αυτεπίγνωση που χτίζουμε είναι εκείνη που μπορεί να μας δείξει τον σωστό δρόμο. Ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Τα μαθήματα που αποκόμισα είναι άλλη μία επιβεβαίωση αυτού που ήδη έχω αναγνωρίσει: Ότι οι άνθρωποι διψάμε για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία. Και ότι, μερικές φορές, αρκεί ένας άνθρωπος να μας πει ότι αυτή η φωνούλα μέσα μας μπορεί να μας δείξει τελικά τον δρόμο, για να αρχίσουμε να την ακούμε.

Eύχομαι να κατάφερα να γίνω αυτός ο άνθρωπος, ειδικά για τα νέα παιδιά που με πλησίασαν με όλα τους τα άγχη και τις αγωνίες για το μέλλον.

Τι βρίσκεται πίσω από την ιδέα για την κοινότητα προσωπικής ανάπτυξης «Growth Academy»; Πώς έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και τι ρόλο θεωρείτε ότι διαδραματίζει στο «ταξίδι» της προσωπικής ανάπτυξης ενός ατόμου;

Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του Growth Academy είναι η ανάγκη που έχουμε όλες/οι για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία, με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν και είναι εκεί για να μας στηρίξουν. Και όλο αυτό, σε έναν κόσμο που είναι όλο και πιο διασυνδεδεμένος ενώ παράλληλα απομακρύνεται.

Καθώς, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια ένα μεγάλο community γύρω από τη δουλειά μου, αποφάσισα να δημιουργήσω τον χώρο για να μπορεί αυτό το community να συσπειρωθεί και να δοθεί έτσι σε όλες/ους η ευκαιρία να βρουν την υποστήριξη και την κοινότητα που χρειάζονται.

Η αλήθεια είναι ότι δίχως ανθρώπους γύρω μας που να μπορούν να μας καταλάβουν και να μας στηρίξουν, είναι αδύνατον να πάμε πολύ μακριά στη ζωή. Το Growth Academy, λοιπόν, είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται με τον καιρό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις που εκφράζουν τα μέλη του.

Μπορείτε να μοιραστείτε μια ιστορία από ακροατή/ακροάτρια του/της οποίου/ας η ζωή άλλαξε προς το καλύτερο ακούγοντας κάποιο επεισόδιο από τα podcast σας; Εσάς, πώς άλλαξε η ζωή σας μετά από αυτό;

Είναι αμέτρητες οι ιστορίες ακροατών που έχουν μοιραστεί μαζί μου την ιστορία εξέλιξής τους και πόσο πολύ τους βοήθησε η εκπομπή. Κάποιες από αυτές τις έχω εκτυπώσει και αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων μπροστά από το γραφείο μου.

Μεταφέρω απόσπασμα μίας εξ αυτών που μας μετέφερε ακροατής, αφού έστειλε κάποιο επεισόδιό μας σε μια φίλη του: «Μόλις τελείωσα το επεισόδιο που μου έστειλες. Είναι ό,τι πιο βοηθητικό άκουσα εδώ και πάαααααρα πολύ καιρό! Συνειδητοποίησα τι έχω, γιατί πράττω όπως πράττω και κυρίως ΒΡΗΚΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ! ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ που μου άνοιξες αυτό το παράθυρο στον κόσμο. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Και αυτό το απόσπασμα είναι πολύ χαρακτηριστικό, καθώς ένα από τα πράγματα που ήταν πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς μας είναι η αυτεπίγνωση, και ένα άλλο η δράση μέσα από συγκεκριμένα βήματα.

Πώς άλλαξε η δική μου ζωή μετά από όλες αυτές τις ιστορίες; Μου δίνουν κίνητρο να συνεχίσω να κάνω κάτι που αγαπώ πολύ και να προσφέρω μέσα από αυτό. Και οι ακροατές συνεχίζουν να το διαδίδουν από στόμα σε στόμα. Τι άλλο να ζητήσω;

Στο δικό σας «ταξίδι» ως personal growth mentor, αντιμετωπίσατε κάποια πρόκληση ή «δύσκολη στιγμή» που σας δίδαξε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας και αναδιαμόρφωσε την προσέγγισή σας σε ό,τι σχετίζεται με την προσωπική ανάπτυξη;

Πολλές στιγμές. Το ταξίδι της προσωπικής ανάπτυξης δεν είναι σπαρμένο με ροδοπέταλα. Έχει πολλές δυσκολίες και καλείται κανείς να τις αντιμετωπίζει και να ξεπερνά μέσα από αυτές τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μία κομβική στιγμή που μπορώ να αναφέρω, ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι περνούσα διατροφικές διαταραχές. Αυτό ήταν και το καθοριστικό σημείο που με ανάγκασε να κοιτάξω προς τα μέσα και να αρχίσω να παίρνω την ευθύνη και να αλλάζω τη ζωή μου.

Εσείς, πώς διατηρείτε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές που θεωρείτε ιδιαίτερα αποτελεσματικές;

Υπάρχουν συγκεκριμένα νοητικά μοντέλα και πρακτικές που εφαρμόζω. Μπορώ να σας προτείνω τα ανάλογα επεισόδια και να μάθετε για αυτές. Το ένα πράγμα που θα έλεγα, όμως, ότι τα κάνει όλα αυτά να λειτουργούν, είναι η 100% δέσμευση απέναντι στον εαυτό μου ότι θα με φροντίζω και να έχω πάντα χρόνο και χώρο στη ζωή μου για τον εαυτό μου, τον σκύλο μου και τους ανθρώπους μου.

Δεδομένης της εμπειρίας σας στο κομμάτι της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης, ποια θεωρείτε ότι είναι μια κοινή παρανόηση που έχουμε ως κοινωνία για την προσωπική ανάπτυξη και πώς θα μπορούσαμε να την ξεπεράσουμε;

Αναζητάμε τα «5 Μυστικά για Παραγωγικότητα» ή τα «6 Tips για Καλύτερες Σχέσεις»... Με λίγα λόγια, αναζητάμε εύκολες λύσεις, που πάντα βρίσκονται έξω από εμάς.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν αναλάβει κανείς την ευθύνη για τον εαυτό και τη ζωή του και δεν αποδεχτεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Από εμάς ξεκινούν όλα. Χρειάζεται να μάθουμε να κοιτάμε προς τα μέσα και να αναγνωρίζουμε τι κάνουμε και γιατί, να ορίζουμε το πού θέλουμε να πάμε, και να κάνουμε την εσωτερική δουλειά που απαιτείται για να φτάσουμε εκεί.

Ο τομέας σχετικά με την αυτεπίγνωση και την προσωπική ανάπτυξη εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχουν νέες ή καινοτόμες προσεγγίσεις σχετικά με αυτό το κομμάτι, που θεωρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ή που πιστεύετε ότι θα αποκτήσουν σημαντική θέση τα επόμενα χρόνια;

Όσο κι αν εξελίσσεται ο κόσμος και όσες νέες προσεγγίσεις και αν εμφανιστούν, η αυτεπίγνωση πάντα θα έρχεται με τον ίδιο απλό τρόπο: Με το να τολμάμε να κάνουμε ερωτήσεις και να τις απαντάμε με ειλικρίνεια και ετοιμότητα να αλλάξουμε όταν χρειαστεί. Και αυτό δεν απαιτεί κάποια καινοτομία, κατά την άποψή μου.

Αρκεί η πρόθεση, ένα journal για την καταγραφή των σκέψεων, και η ανάληψη δράσης μετά από την όποια συνειδητοποίηση. Εκείνο που σίγουρα θεωρώ σημαντική προσέγγιση που βοηθά και θα βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους, είναι η τραυματοθεραπεία, που προσεγγίζει το ψυχικό τραύμα και βοηθά το άτομο να το διαχειριστεί.

Η ενσυνειδητότητα και η αυτογνωσία είναι αναπόσπαστο μέρος της προσωπικής ανάπτυξης. Εσείς, πώς ενσωματώνετε πρακτικές ενσυνειδητότητας στην καθημερινή σας ζωή και τι αντίκτυπο έχουν στη συνολική σας ευημερία;

Μία είναι η κυρίαρχη πρακτική αυτογνωσίας και ενσυνειδητότητας στη ζωή μου: το journaling. Η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μου σε ένα -ας το πούμε- ημερολόγιο.

Με τα χρόνια έχω δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία, την οποία πλέον διδάσκω μέσα από το ανάλογο online course που έχω δημιουργήσει. Μέσα από την πρακτική του journaling δημιουργώ χώρο και χρόνο για να «τα πω» με τον εαυτό μου, να καταλάβω καλύτερα τόσο εμένα όσο και τους άλλους, και να πάρω καλύτερες αποφάσεις.

Χρωστάω στην πρακτική αυτή το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξής μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς μου προσφέρει ένα επίπεδο αυτεπίγνωσης πο δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω μέσα από κάποια άλλη πρακτική.

Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα ή εμπειρίες που έχετε βιώσει και επηρέασαν σημαντικά το δικό σας ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης;

Φυσικά. Οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι και συνεργάτες, μέσα από τα insights που με βοηθούν να έχω και τα καθρεφτίσματα που μου κάνουν. Δεν θα μπορούσα να είμαι ο άνθρωπος που είμαι σήμερα χωρίς τους ανθρώπους που με περιβάλλουν.

Πόσο εύκολο είναι να βρεις κανείς τον δικό του «σκοπό» στη ζωή και πώς συμβουλεύετε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν περιόδους στασιμότητας ή όταν νιώθουν ότι έχουν κολλήσει στο «ταξίδι» της αυτοβελτίωσης;

Η συμβουλή μου είναι πάντα να πάρουν χαρτί και μολύβι και να ξεκινήσουν με το να καταγράψουν εκείνα που δεν τους αρέσουν στη ζωή τους. Αυτά είναι πάντα πιο εύκολο να τα εντοπίσουμε. Έπειτα να εστιάσουν σε μικρές δράσεις για να αρχίσουν να τα αλλάζουν.

Επίσης, βοηθάει να αποβάλλουν το στρες του να «τα έχουν όλα λυμένα». Κανείς δεν τα έχει όλα λυμένα και αυτό είναι ΟΚ. Φροντίζω πάντα να το υπενθυμίζω αυτό, διότι ειδικά στην εποχή μας που όλα είναι ρετουσαρισμένα, είναι εύκολο να το ξεχάσει κανείς.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα το δικό του ταξίδι προς την προσωπική ανάπτυξη και την αυτεπίγνωση;

Ειδικά στην αρχή που οι επιρροές είναι αμέτρητες και είναι αδύνατο να φιλτράρει κανείς την καλή από την κακή πληροφορία, εκείνο που προτείνω είναι να πειραματίζονται με όσα μαθαίνουν, σε κάθε ευκαιρία. Να τα τεστάρουν στην πράξη και να μην αποδέχονται κανέναν ως «guru».

Επίσης, προτείνω να ξεκινήσουν να καταγράφουν τις σκέψεις τους και να τις φιλτράρουν μέσα από τις ερωτήσεις «Τι κάνω και γιατί; Τα θέλω αυτά που κάνω; Τι μπορώ να κάνω καλύτερα ή διαφορετικά;». Είναι αμέτρητες οι συμβουλές και οι προσεγγίσεις εκεί έξω, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πως δεν ξέρει κανένας άλλος καλύτερα από εμάς τι λειτουργεί για εμάς και τι όχι.

Διάβασε εδώ: Το TEDxPatras2023 με τα μάτια του παρουσιαστή Γιάννη Σαρακατσάνη