REAL LIFE WHO

ΚΙΝΟ ATHENS: Η Νίνα Βελιγράδη αναζητά ασταμάτητα νέες ταινίες και δηλώνει «αφόρητη ως διευθύντρια του φεστιβάλ»


Ελένη Μπεζιριάνογλου

29 Φεβρουαρίου 2024

Νίνα Βελιγράδη, καλλιτεχνική διευθύντρια ΚΙΝΟ ATHENS
H δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS μιλάει στο JennyGr

Tο 2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Ογδόντα ανεξάρτητες ταινίες από κάθε είδος και κάθε γωνιά του κόσμου, θα κατακλύσουν την Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Οι ταινίες θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο από 1 έως 10 Μαρτίου 2024 στην Τεχνόπολη και το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. To πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις, ενώ οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πίσω από το πολύ ενδιαφέρον project που ακούει στο όνομα «Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS» βρίσκεται η Νίνα Βελιγράδη, δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια. Λίγο πριν την πρεμιέρα, μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα.

Ποια ανάγκη σας ώθησε στη δημιουργία του ΚΙΝΟ ATHENS;

Η ανάγκη που με ώθησε για το KINO ATHENS ήταν η αναγνώριση της έλλειψης ενός μεγάλου Ανεξάρτητου Φεστιβάλ Κινηματογράφου από την Ελλάδα. Θεωρώ το σωστό μέρος για μία τέτοια δράση την πόλη των Αθηνών. Ήταν ένα Φεστιβάλ που ήθελα να δημιουργήσω από παλιά, συγκεκριμένα το 2013. Δυστυχώς η ύπαρξη τόσων πολλών άλλων Κινηματογραφικών Φεστιβάλ στην χώρα με κρατούσε πίσω. Όποτε αναλογιζόμουν το project, ερχόταν με την σκέψη «Kι άλλο Φεστιβάλ; Έχουμε αναρίθμητα». Και όμως, έπρεπε να έρθει η πανδημία COVID με την καραντίνα για να πω με βεβαιότητα: «Ναι, άλλο ένα Φεστιβάλ και οπωσδήποτε αυτό το Φεστιβάλ».

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη δημιουργία του;

Η μεγάλη πρόκληση ήταν η δημιουργικότητα στην σύστασή του που προέκυψε λόγω έλλειψης προϋπολογισμού. Δεν θα μου ήταν τόσο ενδιαφέρον αν ξεκινάγαμε με χρήματα. Η έλλειψη χρημάτων και η δυσκολίες του ήταν το πιο ελκυστικό κομμάτι στα αρχικά στάδια του project και μία τεράστια πρόκληση. Γενικά είμαι άνθρωπος που με ελκύουν τα δύσκολα, όταν κάτι είναι εύκολο συνήθως δεν με αφορά. Η άλλη πρόκληση ήταν η μετάλλαξη των αρμοδιοτήτων μου, από επιλογή ταινιών σε επιλογή όλων όσων αφορούσαν το Φεστιβάλ, κοινώς διεύθυνση. Μία διαδικασία ακόμα υπό διαμόρφωση.

Νίνα Βελιγράδη, καλλιτεχνική διευθύντρια ΚΙΝΟ ATHENS

Τι θα δούμε στη 2η χρονιά λειτουργίας του Φεστιβάλ; Τι άλλαξε από πέρσι;

Περισσότερες ταινίες, περισσότερο diversity, περισσότερα τμήματα, νέο venue και μία αιγίδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε στα χέρια μας τα Χριστούγεννα και ακόμα προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο μεγαλύτερος «εχθρός» του ανεξάρτητου κινηματογράφου;

Με μεγάλη διαφορά η διάσπαση προσοχής που μας προκαλεί η συνεχής επαφή με την μικρή οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου προκαλώντας αδυναμία εστίασης στις απαιτήσεις μιας κινηματογραφικής ταινίας στην αίθουσα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε ως καλλιτεχνική διευθύντρια ενός φεστιβάλ κινηματογράφου;

Μα φυσικά ο εαυτός μου, είμαι αφόρητη ως διευθύντρια, ούτε εγώ δεν με αντέχω, φαντάζομαι οι συνεργάτες μου. Εμμονική, δουλεύω ασταμάτητα και αναμένω το ίδιο και από τους άλλους - χωρίς τις ανάλογες αποδοχές - και πολύ οξύθυμη, αν μου πεις την λάθος λέξη έχω «πηδήξει στο ταβάνι». Πραγματικά με εξαντλώ, και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά από τη θέση της διεύθυνσης πήραν άλλες διαστάσεις. Συνεπώς, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αυτοπειθαρχία μου.

KINO Athens

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ. Το jenny.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS.