REAL LIFE WHO

Jain: «Η μουσική υπάρχει για ενώνει τους ανθρώπους. Δεν μπορείς να τη δεις, αλλά μπορείς να την αισθανθείς»


Ερασμία Αρβανιτά

10 Ιουνίου 2024

Jain: «Η μουσική υπάρχει για ενώνει τους ανθρώπους. Δεν μπορείς να τη δεις, αλλά μπορείς να την αισθανθείς»
IG @jainmusic
Η Jain, η Γαλλίδα τραγουδίστρια που κατέκτησε τον κόσμο με το «Makeba», μιλά στο JennyGr λίγο πριν την εμφάνισή της στη σκηνή του Release Athens 2024

Γεννήθηκε στη Γαλλία. Στην ηλικία των εννέα ετών μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στο Ντουμπάι, όπου και έμεινε μερικά χρόνια. Λίγο αργότερα, περίπου στην εφηβεία, μετακόμισε στο Κονγκό. Η ζωή της Jain ή Jeanne Louise Galice, ήταν και είναι ένα «ταξίδι». Ένα «ταξίδι» που την έφερε κοντά στη μουσική και την έκανε αντιληφθεί πως κάθε μελωδία μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, όσο μακριά κι αν βρίσκονται.

Η Jain «κρύβεται» πίσω από τα μεγαλύτερα hits των τελευταίων ετών, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστή από το τραγούδι της «Makeba» - έναν φόρο τιμής στη Μίριαμ Μακέμπα. Η μουσική της είναι ένας «καθρέφτης» των πολυπολιτισμικών επιρροών της και – όπως μου αποκαλύπτει στη συζήτησή μας, ίσως να μην έκανε μουσική εάν δεν είχε ταξιδέψει τόσο πολύ. Η ίδια μεταμορφώθηκε μέσα από αυτή, με κάθε πιθανό τρόπο. Η μουσική αποτέλεσε σε πολλές περιόδους της ζωής της τη δική της «φωνή» και το στήριγμά της για να περιορίσει το αίσθημα της μοναξιάς. Σήμερα, φτιάχνει μουσική για να ενώνει τους ανθρώπους.

Εμείς, μιλήσαμε μαζί με την Jain λίγο πριν βρεθεί στη σκηνή του Release Athens Festival 2024, στην Πλατεία Νερού στις 15 Ιουνίου και στο πλευρό των Telenova και Parov Stelar, για το τι την εμπνέει όταν γράφει τα τραγούδια της, αλλά και για το πότε κατάλαβε ότι ο «κόσμος» της μουσικής, είναι εκεί όπου ανήκει.

Έχεις έρθει ξανά στην Ελλάδα; Πώς νιώθεις που θα τραγουδήσεις για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό στο Release Athens 2024;

Είναι η δεύτερη φορά που θα έρθω, επισκέφτηκα την Ελλάδα πρώτη φορά όταν ήμουν περίπου 12 χρονών για διακοπές, και πραγματικά το είχα απολαύσει, οπότε ανυπομονώ να επιστρέψω και να τραγουδήσω για πρώτη φορά, να παρουσιάσω τη μουσική μου. Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη, αλλά επίσης και λίγο φοβισμένη γιατί είναι η πρώτη φορά που θα τραγουδήσω μπροστά στο ελληνικό κοινό, ωστόσο είμαι πάντα πολύ χαρούμενη να ανακαλύπτω ένα νέο κοινό και να προσπαθώ να κάνω τον κόσμο να διασκεδάζει, με τον ίδιο τρόπο που το κάνω στη Γαλλία. Ελπίζω να αρέσει στον κόσμο και να περάσουμε καλά. Σε κάθε φεστιβάλ, ο βασικός στόχος μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να χορέψουν.

Υπάρχει κάτι για το οποίο ανυπομονείς περισσότερο από την εμφάνισή σου στο Release Athens 2024;

Aνυπομονώ πολύ να κερδίσω το ελληνικό κοινό, να κατακτήσω τον κόσμο, αλλά και να βεβαιωθώ ότι όλοι θα περάσουν καλά, ότι θα ανακαλύψουν τη μουσική μου, ότι θα μοιραστούμε συναισθήματα μαζί και ότι όλος ο κόσμος θα χορέψει.

Υπάρχει κάποια στιγμή από παλιά συναυλία σου που θα θυμάσαι για πάντα; Που είναι χαραγμένη στη μνήμη σου;

Βασικά, υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές. Θυμάμαι έκανα περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για το τελευταίο μου άλμπουμ, ήμουν εκεί για έναν μήνα και γυρνώντας σε όλη τη χώρα κάθε πρωί ξυπνούσαμε σε μια άλλη πόλη, ήταν καταπληκτικό. Εκεί, σε σύγκριση με τη Γαλλία, ήταν «αστείο» - καθώς τραγουδάω στα αγγλικά, οι άνθρωποι πραγματικά καταλάβαιναν τους στίχους μου, τα τραγούδια μου και ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενη που είχα για πρώτη φορά ένα κοινό που πραγματικά καταλάβαινε τι εννοούσα. Δεν λέω ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, αλλά μερικές φορές υπάρχει ένα είδος «φραγμού» (στη γλώσσα).

Έχεις γεννηθεί στη Γαλλία, αλλά έχεις ταξιδέψει πολύ σε όλο τον κόσμο, εξερευνώντας διάφορες χώρες. Πώς πιστεύεις ότι η αυτό επηρέασε τη μουσική σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι για τη μουσική;

Όλο αυτό με επηρέασε με κάθε δυνατό τρόπο, δεν ξέρω αν θα έκανα μουσική εάν είχα ταξιδέψει τόσο πολύ. Όταν είσαι τόσο νέος και μετακομίζεις συνεχώς από μια χώρα σε μια άλλη, νιώθεις κάπως αυτό το αίσθημα της μοναξιάς, επειδή πρέπει να αφήσεις τους φίλους σου, να κάνεις φίλους από την αρχή κάπου αλλού, κι όλα αυτά είναι που με έφεραν πραγματικά κοντά στη μουσική.

Με τη μουσική μπορούσα να αισθάνομαι ότι είμαι καλά παντού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η μουσική ήταν ένας τρόπος για να μην αισθάνομαι μόνη.

Σήμερα, πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου; Εάν κάποιος σου ζητούσε να βρεις μερικές λέξεις για να την περιγράψεις, ποιες θα επέλεγες;

Κατά κύριο λόγο, είναι ποπ μουσική, είναι μια πολυπολιτισμική μουσική, καθώς προσπαθώ να εντάσσω τις διάφορες επιρροές από τη ζωή μου, αναμειγνύοντας διαφορετικά είδη μουσικής, που μαζί κάνουν ποπ μουσική. Μερικές φορές, λέω ότι η μουσική μου είναι κάτι σαν «melting» ποπ, γιατί βάζω πολλά διαφορετικά συστατικά, τα ανακατεύω, και μετά δημιουργείται η μουσική μου.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις μουσική και πότε αντιλήφθηκες ότι ο «κόσμος» της μουσικής, είναι αυτό που σε συναρπάζει;

Νομίζω πως όλα ξεκίνησαν όταν ζούσα στο Κονγκό, επειδή εκεί η μουσική υπάρχει παντού, όπως είπα και πριν, είναι μέρος της ζωής να ακούς μουσική, όταν πας για καφέ ή όταν είσαι στο σχολείο, οπότε πραγματικά αυτό με ενέπνευσε.

Επίσης, εκείνη την εποχή ήμουν στην εφηβεία, οπότε είχα την ανάγκη να πω πράγματα, να εκφραστώ, και τότε ανακάλυψα ότι εκεί ανήκω.

Στο Κονγκό έκανα τα πρώτα μου τραγούδια, όπως το «Come», ήμουν 16 ετών. Οπότε, ναι, στο Κονγκό ξεκίνησαν όλα.

Από πού αντλείς έμπνευση όταν γράφεις τα τραγούδια σου;

Εξαρτάται από το άλμπουμ. Για το τελευταίο άλμπουμ, το «The Fool» εμπνεύστηκα από την ποπ μουσική της δεκαετίας του '70. Οπότε, γενικά εξαρτάται από το mood του κάθε άλμπουμ. Το πρώτο μου άλμπουμ, για παράδειγμα, είχε να κάνει κυρίως με την αφρικανική μουσική. Ωστόσο, αυτό που με εμπνέει όσον αφορά στους στίχους των τραγουδιών, είναι πάντα η αγάπη, νομίζω ότι αυτή είναι η βασική επιρροή μου.

Τι σημαίνει για σένα η μουσική; Ποιος είναι ο σκοπός της;

Για μένα, η μουσική υπάρχει για ενώνει τους ανθρώπους σε κάθε άκρη του κόσμου, ακόμα κι αν είμαστε από διαφορετικές χώρες, αισθανόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Η μουσική είναι κάτι ξεχωριστό, για μένα, γιατί δεν μπορείς να τη δεις, αλλά μπορείς να τη νιώσεις και γι' αυτό είναι καθολική. Η μουσική είναι το να νιώθεις κοντά στον άλλον.

Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στο ελληνικό κοινό πριν την εμφάνισή σου στη σκηνή του Release Athens 2024;

Ότι στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να περιμένω για αυτήν τη στιγμή. Ο βασικός στόχο μου είναι να κάνω τον κόσμο να χορέψει όσο περισσότερο μπορώ και θέλω πραγματικά να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι με το κοινό, απλώς να διασκεδάσουμε. Εξάλλου, η μουσική είναι φτιαγμένη γι' αυτό.

Διάθεση εισιτηρίων: