REAL LIFE WHO

«Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους τι είναι η Γάζα»: Η Σαμάρ Αμπού Ελούφ φωτογραφίζει τη φρίκη του πολέμου


Ερασμία Αρβανιτά

17 Σεπτεμβρίου 2024

«Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους τι είναι η Γάζα»:  Η Σαμάρ Αμπού Ελούφ φωτογραφίζει τη φρίκη του πολέμου
IG @samarabuelouf
«Δεν είναι απλώς μια φωτογραφία, είναι η ψυχή που βλέπω πίσω από τη φωτογραφία»

Έχει βιώσει περισσότερους πολέμους από όσους θέλει και μπορεί να θυμάται. Η βαρβαρότητα ήταν πάντα μέρος της καθημερινής της ζωής. Όταν ήταν 26, αποφάσισε πως θέλει να βρει από αυτό που «μιλάει» πραγματικά στην ψυχή της. Δοκίμασε τα πάντα και κατέληξε πως το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. «Δεν είναι απλώς μια φωτογραφία, είναι η ψυχή που βλέπω πίσω από τη φωτογραφία», είπε σε συνέντευξή της στο CNN. Η Σαμάρ Αμπού Ελούφ (Samar Abu Elouf) από τις 7 Οκτωβρίου 2023, φωτογραφίζει τη φρίκη του πολέμου στη Γάζα.

Είναι ατρόμητη. Δεν φοβάται τίποτα, το μόνο που φοβάται είναι μη χάσει τα παιδιά της. Μέσα σε αυτά τα 10 και παραπάνω χρόνια που έχουν περάσει από όταν έγινε φωτορεπόρτερ, έχει έρθει αντιμέτωπη με σκληρές σκηνές, με την απόγνωση, τον θάνατο. Έχει μάθει, όμως, τι σημαίνει ανθεκτικότητα. Οι άνθρωποι της το έχουν μάθει.

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Αμπού κοιμόταν για μήνες στο τζιπ της, πήγαινε τουαλέτα μία φορά μέσα στη μέρα και έτρωγε ελάχιστα, ό,τι μπορούσε να βρει. Δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, ήθελε - και θέλει να διηγηθεί ιστορίες, να δείξει τη φρίκη των ανθρώπων που πάντα είχαν την ελπίδα ότι τελικά θα τα καταφέρουν. «Το να φωτογραφίζω πτώματα με πληγώνει περισσότερο», δήλωσε.

Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία δεν είχε την υποστήριξη ούτε του πρώην συζύγου της, ούτε της οικογένειάς της. Το 2010, αψηφώντας τα πάντα, γράφτηκε σε μαθήματα φωτογραφίας. Όταν τελείωσε, δεν είχε χρήματα για να αγοράσει δική της φωτογραφική μηχανή, γι΄αυτό και γυρνούσε σε όλη τη Γάζα για να δανειστεί εξοπλισμό από άλλους φωτογράφους. «Έτρεχα από τον βορρά προς τον νότο. Θα έτρεχα στα σύνορα, ακόμα τόσο νέα στους δρόμους χωρίς να έχω αίσθηση του πού ήταν ο κίνδυνος ή σε τι κινδύνους έβαζα τον εαυτό μου. Ήθελα απλώς να τραβήξω φωτογραφίες, να γνωρίσω τη Γάζα και τον κόσμο γύρω μου», είπε.

Πολλές φωτογραφίες που τράβηξε η Αμπού από Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά επιλέχθηκαν για μια πανεπιστημιακή έκθεση στη Γάζα. Η ίδια, έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, και έναν διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Έχει εργαστεί ως ελεύθερη επαγγελματίας για ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters και το Middle East Eye. Οι φωτογραφίες της από τον πόλεμο έχουν αποσπάσει τα βραβεία Anja Niedringhaus 2024 Courage in Photojournalism Award και George Polk Award. Σε αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζονται μανάδες και πατεράδες σκυμμένοι πάνω από τα νεκρά σώματα των παιδιών τους, κούνιες στο νοσοκομείο με πρόωρα μωρά, παιδιά που κοιτάζουν τον ουρανό με τρόμο.

Η Αμπού Ελούφ είχε δώσει όρκο να μη φύγει ποτέ από τη Γάζα. Μία πρόταση, ωστόσο, να εργαστεί ως ελεύθερη επαγγελματίες στους New York Times, της άλλαξε γνώμη. Τώρα, βρίσκεται με τα παιδιά της στο Κατάρ. «Ποτέ στη ζωή μου, ούτε κατά τη διάρκεια κανενός από τους πολέμους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, δεν ήθελα να φύγω από τη Γάζα. Αλλά δεν μπορούσα να διακινδυνεύσω να τραυματιστεί ένα από τα παιδιά μου ή να αντιμετωπίσει περισσότερα ψυχικά τραύματα. Ήξερα ότι δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου».