Ντέμης Χασάμπης: Ο νευροεπιστήμονας που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας - Είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο
JTeam
9 Οκτωβρίου 2024
Ανάμεσα στους τρεις επιστήμονες στους οποίους μοιράστηκε για το 2024 το Νόμπελ Χημείας είναι ο Ντέμης Χασάμπης, ο οποίος τιμήθηκε με το 1/3 του βραβείου, για την «πρόβλεψη της δομής της πρωτεΐνης». Ο Βρετανός επιστήμονας, με κυπριακή καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, στα 47 του χρόνια θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό TIME.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 #NobelPrize in Chemistry with one half to David Baker “for computational protein design” and the other half jointly to Demis Hassabis and John M. Jumper “for protein structure prediction.” pic.twitter.com/gYrdFFcD4T
Μόλις στην ηλικία των οκτώ, δημιουργούσε παιχνίδια για υπολογιστές. Στα 13 του, ήταν το «παιδί-θαύμα» στο σκάκι. Στα 14 του θεωρούνταν ήδη ο δεύτερoς καλύτερα αμειβόμενος παίκτης σκακιού σε όλο τον κόσμο. Έναν χρόνο πριν ενηλικιωθεί, στα 17 του, έφτιαξε video game με ΑΙ. Τρία χρόνια αργότερα, πήρε διπλό πτυχίο στην πληροφορική. Όταν ίδρυσε την εταιρεία DeepMind το 2010, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google, η επιδραστικότητά του, έφτασε στην κορυφή. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, συνέχισε την έρευνα σχετικά με τη νευροεπιστήμη και τεχνητή νοημοσύνη ως επισκέπτης ακαδημαϊκός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Σήμερα, ο Ντέμης Χασάμπης, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες και πιστεύεται ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Ακόμα και ο Έλον Μασκ, είχε πει στους συνιδρυτές της OpenAI το 2018 ότι θα χρειάζονταν δισεκατομμύρια δολάρια για να έχουν μια πιθανότητα να ανταγωνιστούν τον Χασάμπη.
Το Νόμπελ Χημείας το 2024
Ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Τζάμπερ, που διευθύνουν την Deepmind της Google, «ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να επιλύσουν πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών πρωτεϊνών», σημείωσε η επιτροπή για τη βράβευσή τους με το Νόμπελ Χημείας για το 2024. Το βραβείο το μοιράζονται με τον Αμερικανό βιοχημικό, Ντέιβιντ Μπέικερ, που εργάστηκε «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών».
Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τους, με ονομασία Alphafold2, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους. «Από τη δεκαετία του 1970, ερευνητές προσπάθησαν να προβλέψουν τις δομές πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους, αλλά αυτό το έργο ήταν εμφανώς δύσκολο», τόνισε η επιτροπή. «Με τη βοήθεια αυτού του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, πέτυχαν την πρόβλεψη της δομής σχεδόν του συνόλου των 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών που έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές».