Η Μαρία και η Ζανέτ ξεκίνησαν από το μηδέν. Σήμερα έχουν τη δική τους επιτυχημένη επιχείρηση με χειροποίητα κεραμικά
Ερασμία Αρβανιτά
19 Νοεμβρίου 2024
«Είσαι πάντα ένα βήμα μακριά από το να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου». Πόσο απλή και παράλληλα περίπλοκη μπορεί να είναι αυτή η φράση; Πόσες δυσκολίες, θυσίες ή ακόμα και αποτυχίες μπορεί να κρύβει αυτό το πρώτο βήμα για να καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου; Πολλές, αλλά αυτό που μετράει δεν είναι μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Είναι η πίστη και το όραμά σου. Γιατί η επιτυχία δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι το αποτέλεσμα της επιμονής και των μικρών καθημερινών προσπαθειών που σε φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θέλεις να πετύχεις, σε αυτό που συχνά είναι προορισμένο για σένα.
Η ιστορία της Μαρίας και της Ζανέτ, είναι μια τέτοια ιστορία. Δύο φίλες που ξεκίνησαν από το μηδέν αποδεικνύουν πως αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύεις, αρκεί να έχεις το θάρρος να το κάνεις. Δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση, τη Linum, το 2022, και μέσα από εμπόδια, μικρές και μεγαλύτερες νίκες έμαθαν να πιστεύουν στη δύναμη της επιμονής και της δημιουργικότητας. Σήμερα, η επιχείρησή τους δεν είναι απλώς μια επιχείρηση με χειροποίητα κεραμικά, αλλά μια καθημερινή επιβεβαίωση ότι «τα κατάφεραν». Και σήμερα, στην Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ιστορίες σαν τη δική τους μας εμπνέουν να πιστέψουμε πως, όσο μακρύς κι αν φαίνεται ο δρόμος, κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο.
Η Μαρία και η Ζανέτ δημιούργησαν τη Linum τον Μάιο του 2022. Ξεκίνησαν σαν επιχείρηση που εμπορευόταν κεριά, και ψάχνοντας μοναδικά κουπάκια για να βάλουν μέσα τα κεριά τους, κατέληξαν να φτιάχνουν χειροποίητα κεραμικά. «Η αρχική ιδέα ήρθε περίπου το 2020. Η Ζανέτ είχε έναν φίλο που έφτιαχνε καλουπωτά κεριά», μου λέει η Μαρία κατά τη συνέντευξή μας. Εκείνη τότε δούλευε σε αλυσίδα ρούχων. Δεν τη γέμιζε αυτό που έκανε, ένιωθε ότι τελειώνει η ζωή της κάθε φορά που ήταν στη δουλειά της. Τότε, η Ζανέτ της πρότεινε να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. «Δεν ήθελα ποτέ να κάνω κάτι δικό μου. Δεν άντεχα το άγχος και όλο αυτό που πρέπει να γίνει για το στήσεις. Εγώ ήθελα απλά να δημιουργώ», μου αφηγείται η Μαρία. Μετά την πρόταση της Ζανέτ, όμως, όλα ξεκίνησαν. «Εγώ όλα αυτά τα χρόνια μάζευα χρήματα για να μπορέσω, όταν μου δοθεί η ευκαιρία - δεν ήξερα ακόμα σε τι, να επενδύσω σε κάτι. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που λείπει είναι το κεφάλαιο. Υπάρχουν όλες οι ιδέες αλλά πάντα λείπει το κεφάλαιο».
Τους πρώτους μήνες δεν ήταν όλα ρόδινα. Το project τους δεν προχωρούσε όπως θα ήθελαν. Τότε η Μαρία πρότεινε να εντάξουν στη Linum και αρωματικά κεριά, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. «Δεν μπορούσαμε να καλύψουμε έξοδα, δεν έφταναν τα χρήματα για να πληρωθούμε, πέρασε ένα πολύ μεγάλο διάστημα που δεν μπορούσα να πληρωθώ», μου λέει. «Είχα ξεκινήσει να κάνω συνεντεύξεις με άλλες εταιρείες. Δηλαδή, για πολλούς μήνες λέγαμε "εντάξει δεν πέτυχε, προχωράμε στο επόμενο". Είχαμε προσπαθήσει ήδη έναν χρόνο».
Η Μαρία θυμάται ότι μια μέρα είχε πάει σε ένα all day bar με τις φίλες της, μοίραζε προσκλήσεις για τον γάμο της και ξαφνικά της ήρθε η ιδέα: Να ξεκινήσουν να φτιάχνουν κουπάκια με το logo της εταιρείας τους, ώστε να είναι κάτι διαφορετικό και να είναι κάτι τελείως δικό τους, χειροποίητο. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστά σχέδια, όπως κεραμικά Freddo ποτήρια, κεραμικά με 3D σχέδια, (κάτι που της έχει διαφοροποιήσει), zero waste κούπες και πολλά ακόμα.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξες μια κεραμική κούπα, και γενικά υπάρχουν διάφορα στάδια από τα οποία περνάς για να καταλήξεις στο τελικό αποτέλεσμα», μου απαντάει η Μαρία όταν τη ρωτάω ποια είναι η διαδικασία της παραγωγής από την αρχή με το τέλος. «Αυτό με το οποίο ξεκινάμε είναι ο πυλός στη νωπή του φάση, μετά είναι η φάση που ονομάζουμε "μπισκότο", όταν ο πυλός έχει ψηθεί μία φορά στον φούρνο, μετά είναι φάση της ζωγραφικής και τέλος το γυάλωμα. Πολλές φορές, όμως, παίρνω απλώς μια σκέτη κούπα και ξεκινάω και τη ζωγραφίζω σαν να είναι πίνακας. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να έχω φανταστεί κάτι από τη νωπή του φάση, οπότε μπορεί να δώσω σε μια κούπα και διαφορετικό σχήμα εξ αρχής».
Η Μαρία και η Ζανέτ δημιουργούν κατά παραγγελία κεραμικά. Και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους σε ό,τι αφορά στα custom made, είναι ότι κάποια μπορεί να βγουν ελαττωματικά. «Αυτό συνεπάγεται πως όλα πρέπει να γίνουν ξανά από την αρχή. Ό,τι είναι χειροποίητο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βγαίνει ελαττωματικό (μπορεί το γυαλί να μην κάτσει καλά ή να υπάρχουν τεχνικά λάθη και να χρειάζεται να ξεκινήσεις από την αρχή). Προσπαθούμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό, στην αρχή αυτό ήταν πάνω από το 50%», μου εξηγεί.
«Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να διαβάζω όσο μπορώ, πράγματα που θα εξελίξουν αυτό το οποίο χτίζουμε. Είχα διαβάσει, λοιπόν, σε ένα marketing journal το εξής κάποια στιγμή: "Μπορείς να καταλάβεις πότε μια επιχείρηση θα εξελιχθεί πολύ, εάν κοιτάς τρεις μήνες πριν και δεν την αναγνωρίζεις"».
Όταν τα κορίτσια ξεκίνησαν να δημιουργούν τα χειροποίητα κεραμικά τους, η Μαρία αποφάσισε να ξεκινήσει να ασχολείται με τα social media. Και τότε ήταν που η επιχείρηση ξεκίνησε να έχει ανοδική πορεία. «Άρχισε ο κόσμος να γνωρίζει τι υπάρχει πίσω από τη Linum, από όσα φτιάχνουμε».
Από τον Μάιο του 2022, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα για τη Μαρία και τη Ζανέτ, αλλά και για τη Linum. Ένα εξ αυτών, είναι ότι πριν λίγες μέρες άνοιξαν το φυσικό τους κατάστημα στο Περιστέρι. Τα κορίτσια πάντα περίμεναν ότι μια μέρα θα καταφέρουν να ανοίξουν το κατάστημά τους. «Ήμουν σίγουρη ότι θα γίνει. Γενικά ήμασταν πάντα πολύ σίγουρες, ακόμα κι όταν δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα. Εγώ είχα φανταστεί ακριβώς πώς θα είναι το κατάστημα», μου λέει η Μαρία. «Βέβαια, είναι διαφορετικό να έχεις στο μυαλό σου διάφορα πράγματα και διαφορετικό να μπορείς να τα πιάσεις, να τα δεις. Οπότε, αυτήν τη στιγμή είναι σαν να επιβεβαιώνομαι. Λέω στον εαυτό μου "τα κατάφερες"».
Η σχέση που αναπτύσσουν με τους πελάτες τους, τους δίνει ζωή. Και για τη Μαρία το πιο συγκινητικό είναι να βλέπει πως ο κόσμος εντάσσει με αγάπη τις δημιουργίες τους στην καθημερινότητά του. «Έχω περάσει από τη φάση του να μου αρέσει κάτι, αλλά να μην προχωράει. Οπότε το να βλέπω ότι κάποιος μπορεί να εκτιμήσει και να καταλάβει την αξία των προϊόντων μας είναι τόσο σημαντικό. Κάθε τι που φτιάχνουμε, το φτιάχνουμε με πολλή αγάπη, το νιώθουμε σαν παιδί μας και το ότι αυτό μπορεί να μεταφερθεί στον καταναλωτή και να καταλάβει ότι είναι κάτι διαφορετικό ή ότι έδωσε περισσότερα χρήματα από ό,τι θα έδινε για μια συμβατική κούπα, αλλά ξέρει πως είναι κάτι διαφορετικό, είναι ανώτερο ποιοτικά, είναι πολύ συγκινητικό».
«Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που ο κόσμος μας στέλνει email για να μας πει "ευχαριστώ". Γενικά, ξέρω ότι για να μπει ο καταναλωτής να κάνει αυτό το call to action, να δράσει σε κάτι που αφορά στην επιχείρηση σου, χωρίς να κάνει κάποιο παράπονο ή ένα αρνητικό σχόλιο – που είναι πολύ πιο εύκολο, είναι πολύ δύσκολο και το ότι μπαίνουν στη διαδικασία οι άνθρωποι να αφιερώσουν χρόνο και να μας στείλουν email για να πουν "ευχαριστώ", είναι ό,τι πιο συγκινητικό υπάρχει».
«Δεν ξέρω τι συμβουλή θα έδινα στον εαυτό μου εάν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, όταν ξεκίνησα αυτήν την επιχείρηση»
Ο κόπος, η προσπάθειά τους και η αγάπη τους για αυτό που κάνουν, δεν είναι τα μοναδικά εφόδια που βοήθησαν τα κορίτσια να φτάσουν εδώ που βρίσκονται σήμερα. Είναι και η νοοτροπία τους για την αποτυχία. «Πραγματικά πιστεύω βαθιά ότι κάθε εμπόδιο είναι μια καινούργια ευκαιρία. Για παράδειγμα, μπορούμε να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, αντιμετώπισαν αυτό το εμπόδιο σαν ευκαιρία και δημιούργησαν κάτι πετυχημένο».
Εκτός από το mindset τους, η Μαρία και η Ζανέτ με το που κάνουν ένα βήμα, έχουν ήδη σκεφτεί το επόμενο. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προλαβαίνουμε τυχόν προβλήματα ή να μη μένουμε πίσω, να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά», μου εξηγεί η Μαρία και μου λέει πως «αυτό που θέλουμε σιγά-σιγά είναι να καταφέρουμε να μπούμε στο κομμάτι της χονδρικής. Είναι μερικά μηχανήματα, στα οποία επίσης θέλουμε να επενδύσουμε γιατί θα μας βοηθήσουν πολύ στο κομμάτι της παραγωγής».
«Δεν μπορώ να σκεφτώ τι συμβουλή θα έδινα στον εαυτό μου εάν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, όταν ξεκίνησα αυτήν την επιχείρηση. Νομίζω θα τον αγκάλιαζα και θα του έλεγα ότι "αυτό που νομίζεις ότι έχεις, το έχεις όντως. Δεν είναι τίποτα στο μυαλό σου"».
«Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να μετανιώνεις για κάτι στη ζωή σου»
Την ώρα της συνέντευξης βρίσκομαι μαζί με τη Μαρία στο κατάστημα της Linum, στο Περιστέρι. Όταν τη ρωτάω ποια συμβουλή θα έδινε σε άλλες γυναίκες που σκέφτονται σήμερα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά κάτι τους κρατάει πίσω, μου απαντάει: «Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να μετανιώνεις για κάτι στη ζωή σου. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι πιο δηλητηριώδες από το να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να έχεις κάνει, αλλά δεν το έκανες». «"Κάντο και εάν δεν πάει, θα ξέρεις ότι το έκανες, το προσπάθησες και θα είσαι ευχαριστημένη με αυτό", αυτό θα έλεγα σε κάθε γυναίκα που σκέφτεται να ξεκινήσει κάτι δικό της. Εγώ, στην αρχή, όταν δεν πετύχαινε ήμουν ευχαριστημένη που τουλάχιστον το προσπάθησα».
Για τη Μαρία, η επιτυχία των ανθρώπων που έχεις στο περιβάλλον σου, μπορεί να σου προσφέρει μόνο δύναμη και έμπνευση. «Αρχικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι, γενικότερα, επηρεάζονται πολύ από τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους. Δηλαδή, εάν έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε ανεβάζουν συνέχεια "ψηλά", ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει κάτι δικό τους, έχουν πάρει το ρίσκο, όπως συμβαίνει και στο δικό μου περιβάλλον. Όταν βλέπω ότι ένας κοντινός μου άνθρωπος έκανε κάτι, λέω "αφού το έκανε εκείνος, σίγουρα μπορώ κι εγώ". Επομένως, άμα δεις ένα μικρό κορίτσι, ένα κορίτσι 20 ετών να πετυχαίνει κάτι για παράδειγμα, λες "μπορώ κι εγώ να το πετύχω, δεν έχει σημασία που είμαι 20, μπορώ να το καταφέρω"».