UPDATE CITY BLOGGING

Στον Apokosmo της Εύας Σαμαρά μπορείς να χαλαρώσεις ζωγραφίζοντας αγάλματα, ενώ πίνεις κοκτέιλ


Ερασμία Αρβανιτά

1 Οκτωβρίου 2024

Στον Apokosmo της Εύας Σαμαρά μπορείς να χαλαρώσεις ζωγραφίζοντας αγάλματα, ενώ πίνεις κοκτέιλ
Credits: Apokosmo Creations
Η Εύα Σαμαρά μιλάει στο JennyGr για το πρωτότυπο project της που έχει στόχο να επαναπροσδιορίσει την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση στην Αθήνα

«Η αρχική ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας. H ζωγραφική ήταν η ψυχοθεραπεία μου και συζητώντας με κόσμο μετά την καραντίνα, συνειδητοποίησα ότι πολλά άτομα είχαν ανάγκη από δραστηριότητες που θα τους βοηθούσαν να ξεχαστούν από τα κατάλοιπα του εγκλεισμού», μου λέει η Εύα Σαμαρά όταν τη ρωτάω πώς και πότε εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Apokosmo Creations. Η Εύα ξεκίνησε χρωματίζοντας μόνη της αγάλματα στην ταράτσα του σπιτιού της και επικεντρώθηκε κυρίως στη χονδρική και λιανική πώληση των αγαλμάτων. Άνοιξε λογαριασμούς στο Instagram και στο TikTok για να προβάλλει τις δημιουργίες της και αποφάσισε να ονομάσει το brand της «Απόκοσμο». Αυτή η ιδιαίτερη αρχαιοελληνική λέξη δίνει «κάτι μυστηριώδες και εξωπραγματικό, ακριβώς όπως και η τέχνη αλλά και το concept που έχω δημιουργήσει», μου τονίζει.

Jenny.Gr
Credits: Apokosmo Creations

Πριν μερικούς μήνες, μια φίλη της Εύας της ανέφερε πως ψάχνει κάποιο καλλιτεχνικό team bonding για την ομάδας της. «Της πρότεινα, λοιπόν, να οργανώσω εγώ ένα, όπου τα μέλη θα ζωγράφιζαν τα αγάλματα με τη δική μου βοήθεια. Αφού το δοκιμάσαμε με την ομάδα της και είδα πόσο άρεσε στους συμμετέχοντες και πόσο δημιουργικά ήταν τα αποτελέσματα, αποφάσισα να βρω ένα χώρο για να το οργανώσω ξανά, αυτήν τη φορά ανοιχτό προς το κοινό». Και έτσι, σήμερα, από μια πρωτότυπη ιδέα που προέκυψε κατά τη διάρκεια του Covid, η Εύα στήνει δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπου οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν ταυτόχρονα το κοκτέιλ τους.

Η Εύα, έχει σπουδάσει μουσειολόγος και έχει εργαστεί στο πολιτιστικό κομμάτι, έτσι εδώ και χρόνια έχει ανακαλύψει τα πολλαπλά οφέλη που έχει η τέχνη στην ψυχική υγεία. Όταν τη ρωτάω, μου λέει ότι το «Apokosmo είναι ένα project που έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κόσμο να καταπολεμήσει τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να φέρει τους ανθρώπους σε επικοινωνία, μακριά από την οθόνη και τα social media». «Είναι ένα δημιουργικό project που πιστεύω ότι έχει αγαπήσει η Αθήνα - και γενικά η Ελλάδα, αφού όλοι έχουμε ανάγκη αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα. Το Apokosmo προσφέρει αυτό ακριβώς, χωρίς να χρειάζεται να έχε κάποιος συγκεκριμένες ικανότητες στη ζωγραφική».

«Το Apokosmo έχει γίνει η μεγάλη μου αγάπη, αφού ταυτίζομαι πλήρως με τους ανθρώπους που έρχονται μόνοι ή με παρέα και ψάχνουν διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης. Ένα τέτοιο κορίτσι ήμουν και εγώ πριν μερικούς μήνες, όταν έψαχνα να βρω κάτι δημιουργικό να κάνω στην Αθήνα. Επειδή δεν έβρισκα ακριβώς αυτό που ήθελα, αποφάσισα να το δημιουργήσω».

Apokosmo Creations: Όταν η χαλάρωση συναντά την κοινωνικοποίηση

Στα δημιουργικά εργαστήρια του Apokosmo μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει, ανεξάρτητα από τις γνώσεις του στη ζωγραφική. Εάν κλείσει μια θέση στα όμορφα workshop της Εύας, οποιοσδήποτε μπορεί «να διασκεδάσει, να χαλαρώσει, να δημιουργήσει και να επικοινωνήσει με κόσμο. Θα συναντήσει ένα φιλικό και χαλαρό κλίμα με ανθρώπους που έρχονται γεμάτοι καλή διάθεση για να ανακαλύψουν τι μπορεί να τους προσφέρει αυτό το concept», μου λέει η ίδια. «Πλέον έχουμε εμπλουτίσει τα εργαστήρια μας με πολλές θεματικές, οπότε ανάλογα το εργαστήριο που έχει επιλέξει θα βρει διαθέσιμα τα σύνεργά του, κατάλογο για να επιλέξει το κοκτεϊλάκι που του αρέσει και εμένα έτοιμη να τρέξω το εκάστοτε εργαστήριο και να βοηθήσω όπου χρειάζεται».

Η συνολική διάρκεια των εργαστηρίων είναι δύο ώρες και οι συμμετέχοντες παίρνουν μαζί τους τα έργα τους. Κι αν και τώρα, το Apokosmo δεν έχει κάποιον στάνταρ χώρο, με τα εργαστήρια να γίνονται αποκλειστικά στην Αθήνα, η Εύα θα ήθελε «με το νέο έτος να τα οργανώσω και εκτός Αθηνών, με πρώτη στάση, φυσικά, την αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη».

Credits: Apokosmo Creations
Credits: Apokosmo Creations

Λίγους μήνες μετά τα πρώτα βίντεο με τα δημιουργικά εργαστήρια της Εύας που κατέκλεισαν τα social media, η ίδια μου τονίζει πως έχει λάβει πολύ όμορφο και θετικό feedback από όλους τους συμμετέχοντες. Και αυτό, εκτός από πολύ χαρούμενη την κάνει και ακόμα πιο δημιουργική. «Βλέποντας τη διάθεση που υπάρχει, απολαμβάνω και διασκεδάζω και εγώ και συνέχεια μου έρχονται νέες ιδέες για την εξέλιξη των εργαστηρίων. Έχουν έρθει πολλά άτομα στο τέλος να μου εκφράσουν το πόσο χαλάρωσαν και πόσο τους άρεσε. Υπάρχουν άτομα που έχουν έρθει τρεις και τέσσερις φορές να ζωγραφίσουν ξανά. Επίσης, όποια νέα θεματική και να προσθέσω ο κόσμος τη στηρίζει και έρχεται να τη δοκιμάσει».

«Η αγαπημένη μου στιγμή είναι κάθε φορά που ανεβαίνει ένα εργαστήριο (στο site ή στα social) και ξαφνικά βλέπω τις εγγραφές να γεμίζουν σε ώρες. Λαμβάνω μηνύματα στο Instagram που με ρωτάνε πότε θα γίνει το επόμενο εργαστήριο, τι άλλο θα οργανώσω και νιώθω ότι έχω δημιουργήσει μία κοινότητα που έχει αγαπήσει πραγματικά το Apokosmo και το concept, και αυτό με γεμίζει μόνο χαρά. Η απροσδόκητα ευχάριστη εμπειρία - και ταυτόχρονα η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζω, όπως και κάθε τι νέο που γίνεται γρήγορα γνωστό, είναι να διαχειριστώ τη ραγδαία εξέλιξη του project μου. Θέλω ο κάθε συμμετέχοντας να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Θέλω να υλοποιήσω τις εκατομμύρια ιδέες που περνάνε σε καθημερινή βάση από το μυαλό μου. Θυμίζω, όμως, καθημερινά στον εαυτό μου να κάνει ένα βήμα τη φορά ώστε να μην γίνονται πρόχειρες δουλειές και λάθη».

@apokosmo.creation Join us για κάποιο δημιουργικό εργαστήρι, κοκτειλακια, κουβέντα και χαλάρωση από την καθημερινή ρουτίνα 💕 #art #artworkshop #creative #greece #athens #smallbusiness #girlythings #girlcommunity ♬ original sound - ☆

«Θέλω ο κόσμος να συνδυάσει το Apokosmo με τη χαλάρωση και τη δημιουργική διασκέδαση»

Όσοι ζούμε στην Αθήνα, δεν χαλαρώνουμε σχεδόν ποτέ. Γι’ αυτό και οι δύο ώρες σε ένα δημιουργικό εργαστήριο, μπορεί να είναι λυτρωτικές. «Οι μεγαλουπόλεις σε οδηγούν στο να ζεις με μόνιμο άγχος και να τρέχεις συνέχεια, χωρίς να κάνεις τίποτα για τον εαυτό σου. Γυρνάς στο σπίτι και απλά κάθεσαι σε μία τηλεόραση, σε έναν υπολογιστή ή στο κινητό σου το οποίο είναι πραγματικά η προέκταση του χεριού μας. Οι άνθρωποι μαθαίνουμε να επικοινωνούμε μόνο μέσω μηνυμάτων, κάτι που είναι αφύσικο. Σε κάθε νέο εργαστήριο έχω όλο και μεγαλύτερο αριθμό μεμονωμένων συμμετοχών και αυτό αλήθεια με χαροποιεί. Ο κόσμος έχει αρχίσει να νιώθει άνετα με την ιδέα να έρθει μόνος του στα εργαστήρια για να χαλαρώσει και όλοι έχουν τη διάθεση να γνωριστούν με τους γύρω τους. Στο τελευταίο μου εργαστήριο, μια κοπέλα ήρθε ενθουσιασμένη στο τέλος και μου είπε ότι δεν ακούμπησε για δύο ώρες το κινητό της. Κάτι τέτοιες παραδοχές με κάνουν να χαμογελάω για ώρες», λέει η Εύα.

Jenny.Gr
Credits: Apokosmo Creations

Στα μελλοντικά της σχέδια, η Εύα επιθυμεί το Apokosmo να εξελιχθεί σε μία κοινότητα και όχι απλώς ένα concept. «Θέλω ο κόσμος να το συνδυάσει με τη χαλάρωση και τη δημιουργική διασκέδαση. Σκοπός είναι μέσα στο 2024 να λανσάρουμε και κάποια προϊόντα που θα υποστηρίζουν ένα πιο αργό τρόπο ζωής και θα γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια αποσυμπίεσης από την έντονη καθημερινότητα», μου λέει η ίδια.

«Στα πιο μακρινά σχέδια είναι η δημιουργία ενός hub. Θέλω να φτιάξω έναν δικό μου χώρο που θα λειτουργεί σαν open social club, για ανθρώπους που χρειάζονται ένα διάλλειμα από τη γρήγορη και αγχωτική καθημερινότητα. Έναν χώρο όπου θα παρέχει δραστηριότητες, σε συνδυασμό με ένα καφέ ή ποτό και θα βοηθάει τους συμμετέχοντες να ξεχαστούν, να χαλαρώσουν αλλά και να γνωρίσουν νέο κόσμο. Έναν χώρο όπου θα βρίσκουν μια κοινότητα που θα τους αγκαλιάζει και θα τους στηρίζει σε ό,τι χρειάζονται. Προσπαθώ να βάζω τις ιδέες μου σε ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα και μία-μία να τις οργανώνω και να τις υλοποιώ. Πάντως, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε πολλά νέα πράγματα που ελπίζω ο κόσμος να αγαπήσει και να στηρίξει όπως κάνει μέχρι τώρα!».