UPDATE CITY BLOGGING

Τα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τα πιο νόστιμα γλυκά τώρα


Ερασμία Αρβανιτά

29 Σεπτεμβρίου 2024

Τα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τα πιο νόστιμα γλυκά τώρα
IG @TEMPS PERDU
Οι new age φούρνοι της Αθήνας που ξέρουν από νόστιμα γλυκά (κι όχι μόνο), είναι πολλοί

Τα πράγματα στους new age φούρνους της Αθήνας είναι πιο cozy από όσο μπορείς να αντέξεις. Και τα γλυκά τους μπορούν να σου «σπάσουν» τη μύτη εάν τύχει και βρεθείς σε κάποιο από τα επίμαχα στενά της πόλης. Σε αυτά τα bakeries, καινούργια και μη, αξίζει να σταματήσεις ένα όμορφο πρωινό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, όπως σου αξίζει. Δεν έχει σημασία εάν είναι Σαββατοκύριακο ή καθημερινή πριν τη δουλειά, γιατί η γεύση είναι αυτή που θα σου μείνει αξέχαστη.

Στα bakeries της Αθήνας, η ποιότητα είναι πιο σημαντική της ποσότητας. Από νωρίς-νωρίς ετοιμάζονται λίγα αλλά κορυφαίας γεύσης γλυκά και αλμυρά, από αφράτα και βουτυρένια κρουασάν, κέικ και ρολά κανέλας, μέχρι φοκάτσιες για να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Τα new age bakeries έχουν κατακλύσει κάθε σημείο της πόλης, αλλά υπάρχουν κάποια για τα οποία συζητάμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα.

Δημιουργικά, ινσταγκραμικά και φρέσκα, αυτά είναι τα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τα πιο νόστιμα γλυκά τώρα.

Temps Perdu

«Temps Perdu» στα γαλλικά σημαίνει «Χαμένος Χρόνος», αλλά ο χρόνος κάθε άλλο παρά χαμένος είναι σε αυτό το νέο γαστρονομικό εγχείρημα στον Πειραιά. Γιατί οι γεύσεις είναι εκείνες που «ξυπνούν» πάντα τις μνήμες. Απλό και συνάμα μοντέρνο, με μια βιομηχανική αισθητική που σε κερδίζει αμέσως, το Temps Perdu είναι ένα εργαστήριο ζύμης που μας συστήνει σε μια διαφορετική προσέγγιση της ζαχαροπλαστικής. Εκεί, θα βρεις μια ποικιλία με φρεσκο-φουρνισμένα κρουασάν και γλυκά, που φτιάχνονται με αφοσίωση και αγάπη. Κάθε κρουασάν τυλίγεται στο χέρι, ενώ όλες οι γεμίσεις και επαλείψεις παρασκευάζονται in-house.

ΦίΛΙΝΓΚΣ

Το Φίλινγκς στο Παγκράτι, συζητιέται εδώ και καιρό - και όχι άδικα, αφού σε γεμίζει με πολλά φίλινγκς. Το όνομά του, όμως, δεν μιλάει μόνο για τα συναισθήματα αλλά και τις γεμίσεις που υπάρχουν μέσα σε κάθε γλυκό. Οι δημιουργίες του είναι απλές και ταυτόχρονα σύγχρονες, όπως και η αισθητική του. Κρουασάν αμυγδάλου, τάρτα με φιστίκι και βερίκοκο, cinnamon rolls, μπριός γλυκοπατάτας με μαρμελάδα μανταρίνι και κρέμα καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, και πολλά ακόμα γλυκίσματα που θα σε γεμίσουν με συναισθήματα, θα τα βρεις στο Φίλινγκς.

Moden

Στο Moden ξεφουρνίζονται γλυκά νέας εποχής, καθημερινά από τις 09:00 μέχρι τις 18:00. Στα δανέζικα η λέξη Moden σημαίνει ώριμος, όπως ώριμη ήταν και η απόφαση του ζαχαροπλάστη Παύλου Τσιολέκα, να ανοίξει ένα σύγχρονο ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι, ένα ζαχαροπλαστείο στο οποίο η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας. Ατομικά μηλοπιτάκια, ρολά κανέλας με κρέμα ή χωρίς, υπέροχο κέιλ lime, babka με σοκολάτα και κέικ καρότου με φρεσκοτριμμένο καρύδι, μπορούν απλώς να σου φτιάξουν τη μέρα.

Neropistolo

Άνοιξε στην οδό Βουλής εδώ και μερικούς μήνες και μας καλεί να βρούμε ξανά το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Στο Neropistolo, η πρώτη εικόνα σε κερδίζει, αλλά οι γεύσεις είναι αυτές που κυρίως σε αποζημιώνουν. Κάπου ανάμεσα στα αμέτρητα νεροπίστολα στον πάγκο του μαγαζιού, βρίσκεις και ένα τρομακτικά νόστιμο κρουασάν βουτύρου, σοκολάτας ή φιστικιού, vanilla bun, γενικά ό,τι λιγουρεύεσαι σε viennoiserie και – φυσικά φοκάτσιες που μοσχομυρίζουν από μακριά. Και δεν είπαμε ούτε τα μισά.

Fika Athens

Κάπου μεταξύ Νέου Κόσμου και Ακρόπολης, θα βρεις το Fika. Και μόλις μπεις, θα σκεφτείς πως ήρθε η ώρα να κλείσεις ένα εισιτήριο για Στοκχόλμη ή Κοπεγχάγη. Από νωρίς το πρωί, η βιτρίνα του γεμίζει με κάθε λογής λιχουδιά: Κρουασάν βουτύρου, σοκολάτας ή με κρέμα αμυγδάλου, semla (αφράτα σουηδικά γλυκά), croque-madame, φοκάτσια και γενικά ό,τι σε κάνει να σου τρέχουν τα σάλια. Γλυκά και αλμυρά. Στο Fika, η πρώτη ύλη είναι το άλφα και το ωμέγα, γι’ αυτό και ό,τι δοκιμάσεις είναι άριστης ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης.

La Linda

Έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Φεβρουάριο στη Γλυφάδα. Το La Linda «ταξίδεψε» από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα για να μας φέρει σε επαφή με ιδιαίτερες γεύσεις. Το όνομά του είναι τόσο όμορφο όσο και η ιστορία του. Και για την ιδιοκτήτρια, Ιζαμπέλα Ακιλίνα, είναι μέρος των αναμνήσεων της, καθώς αυτό ήταν το όνομα του σπιτιού που μετέτρεψε σε φούρνο στην Ουρουγουάη. Στο La Linda, βρίσκεις διάφορα καλούδια, όπως μικρές μπουκίτσες γεμισμένες με dulce de leche ή τυρί, τα περίφημα bizcochos, αλλά και κλασικά γλυκά, όπως κρουασάν, pain au chocolat, carrot cake ή μοναδικές τάρτες φρούτων. Εκτός από τις γλυκές γεύσεις, θα δοκιμάσεις και πρασόπιτα, φοκάτσια και ιδιαίτερα σάντουιτς.