REAL LIFE WHO

80χρονος Έλληνας επιστρέφει στο σχολείο και γίνεται θέμα στον Guardian. Ένα ζωντανό παράδειγμα πως ποτέ δεν είναι αργά


JTeam

27 Νοεμβρίου 2024

σχολείο
Unsplash/ Matt Bennett
Το όνομα του έγινε για πρώτη φορά γνωστό όταν τον είδαμε να παρελαύνει για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, τον περασμένο μήνα

Όταν ήταν 12 ετών σταμάτησε το σχολείο για να βοηθήσει τον πατέρα του στα χωράφια. Σήμερα, σχεδόν επτά δεκαετίες αργότερα, έχει επιστρέψει στα θρανία, για να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό του: Να μη σταματήσει ποτέ να μαθαίνει.

Το όνομα του έγινε για πρώτη φορά γνωστό όταν τον είδαμε να παρελαύνει για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου τον περασμένο μήνα. Παρέλασε ως σημαιοφόρος του 2ου Εσπερινού Γυμνασίου Αθήνας, επειδή ήταν ο καλύτερος μαθητής στην τάξη. Τώρα, το όνομα του Βασίλη Παναγιωταρόπουλου βρίσκεται σε αφιέρωμα της εφημερίδας Guardian, για κάθε σωστό λόγο. «Είναι εξαιρετικά επιμελής και προσφέρει τόσα πολλά σε άλλους μαθητές. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που δεν είχαν την ίδια ευκαιρία, που έπρεπε να εργαστούν, να επιστρέφουν στο σχολείο», διαβάζουμε να λέει στον Guardian η Ευαγγελία Πατεράκη, η διευθύντρια του σχολείου.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Βασίλης Παναγιωταλόπουλος εργάστηκε σκληρά ως σεφ, για να διευθύνει την επιχείρησή του. Στα 80 του, όμως, τα παράτησε όλα και επέστρεψε στο σχολείο. «Ό,τι μαθαίνω είναι ενδιαφέρον», τονίζει ο ίδιος στο αφιέρωμα της εφημερίδας. «Το να είσαι εδώ ανοίγει το μυαλό». Τώρα, αυτό που εύχεται είναι να γίνει απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Ιούνιο. «Μακάρι, να γινόμουν πάλι 15. Πάντα είχα αυτό το όνειρο, αλλά δεν πίστευα ότι θα ερχόταν η μέρα που θα το ζούσα πραγματικά», τονίζει.

Τα αγαπημένα του είναι τα αρχαία και τα μαθηματικά. «Υπάρχουν πράγματα, γεγονότα που έχουν μπερδευτεί λίγο στο μυαλό μου. Για παράδειγμα, δεν ήμουν σίγουρος, πριν, πότε ξεκίνησε ή τελείωσε η βυζαντινή αυτοκρατορία. Είναι τόσο υπέροχο να έχω απαντήσεις». Όντως, είναι υπέροχο να έχεις απαντήσεις, αλλά είναι ακόμα πιο υπέροχο να διαβάζεις και να ακούς ιστορίες σαν του Βασίλη Παναγιωταρόπουλου.