Ειρήνη Μπουντούκη: «Το πιο ωραίο ρούχο είναι η αυτοπεποίθηση» - Το πρώτο plus size model της Ελλάδας μιλάει στο JennyGr
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
19 Μαΐου 2025

Η Ειρήνη Μπουντούκη διαθέτει 20ετή πείρα στον χώρο του modeling και είναι το πρώτο plus size μοντέλο που εργάστηκε στην Ελλάδα. Ο κόσμος την γνώρισε κυρίως μέσα από το τηλεοπτικό GNTM, με την ίδια να γνωρίζει καλά πως η απόσταση που χωρίζει την πατρίδα μας με την Μ. Βρετανία (την ιδανική ευρωπαϊκή χώρα για να εργαστεί μια γυναίκα ως plus size μοντέλο) είναι τεράστια, αλλά αυτό δεν την πτοεί. Όπως επίσης δεν την πτοούν τα trends σαν το "skinny tok" που λανσάρουν αποστεωμένες φιγούρες στα social media και στέλνει σε όλα τα κορίτσια το μήνυμα να αγαπήσουν το σώμα τους και να παραμείνουν ο εαυτός τους.
Η Ειρήνη Μπουντούκη, το πρώτο plus size μοντέλο που εργάστηκε στην Ελλάδα, μιλάει στο JennyGr
Πόσο έχει προοδεύσει η Ελλάδα στο να συμπεριλάβει plus size μοντέλα στο χώρο του modeling;
Ο χώρος της μόδας στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται λίγο περισσότερο με το plus size division την τελευταία εξαετία περίπου. Κατά την ίδια περίοδο στο εξωτερικό είχαν ήδη δημιουργηθεί πολύ σημαντικά project στα οποία πρωταγωνιστούσαν ήδη μοντέλα visibly plus size. Έχουν γίνει λοιπόν κάποια μικρά βήματα, αλλά πολύ συγκρατημένα. Ίσως να είναι και επόμενο αφού υπάρχουν Έλληνες σχεδιαστές, που ενώ διαθέτουν αντίστοιχες πελάτισσες, εκτιμούν πως δεν χρειάζεται να εκπροσωπούνται σε καμπάνιες ή στην εβδομάδα μόδας.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στη δουλειά σου;
Δύο είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες της δουλειάς μου. Η πρώτη αφορά την έλλειψη πρόσφορου εδάφους για εργασία και δημιουργία, εντός των συνόρων. Η δεύτερη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοi σε διεθνές επίπεδο, αφορά τηn οικονομική αστάθεια αυτής της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα ενός ανθρώπου.
Πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το μερίδιο του plus size στο εγχώριο modeling;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αξιόλογα new faces, όμως το μερίδιο αυτής της αγοράς είναι μικρό, καθώς μιλάμε για μια αναλογία μόλις 2% στο σύνολο των μοντέλων στην Ελλάδα.
Πότε και πώς ξεκίνησες αυτή την πορεία; Είναι εύκολο να εργάζεσαι σαν μοντέλο και να κάνεις και οικογένεια;
Για να πιάσουμε τον μίτο από την αρχή πρέπει να μπούμε σε μια χρονομηχανή και να επιστρέψουμε στο 2006, που είχα πάρει το πτυχίο μου στην Κοινωνική Θεολογία. Μοιραία, θα ακολουθούσε το modeling. Δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τότε πολλές φορές, αλλά όταν μου έγινε η πρόταση, ήξερα βαθιά μέσα μου ότι αυτό ήταν που ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Κάπως έτσι βρέθηκα στην αφετηρία της νέας μου διαδρομής. Στην πορεία και μετά τον ερχομό της κόρης μου, τα πράγματα ήταν δύσκολα, αφενός επειδή η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος ήταν περιορισμένη και αφετέρου επειδή πέρασα επιλόχειο κατάθλιψη, μετά την γέννηση της κόρης μου. Μου πήρε πολύ καιρό και χρειάστηκε να κάνω πολλές συνεδρίες μέχρι να συνέλθω. Έπειτα, σιγά-σιγά, με αρκετό κόπο, η κατάσταση βελτιώθηκε. Χρωστάω, πάντως, πολλά στην αγαπημένη μου φίλη Χρύσα που ήταν πάντοτε δίπλα μου και συνεχίζει να είναι και της είμαι βαθιά ευγνώμων γι αυτό.

Πόση ζημιά κάνουν στα νέα κορίτσια οι influencers που πλασάρουν μια πολύ αδύνατη εικόνα; Άκουσες για την καινούρια επικίνδυνη τάση στο tik tok που λέγεται "skinnyTok" και θέτει σε κίνδυνο την σωματική και την ψυχική υγεία των νέων γυναικών γιατί τις ωθεί σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές προκειμένου να χάσουν κιλά;
Αχ, αυτό το SkinnyTok και το thight gap και το cocaine skinny των '90's. Είναι πραγματικά επικίνδυνο και λυπηρό να προβάλλεται το ανθρώπινο σώμα ως τάση, ανάλογα με την εποχή. Ως μοντέλο, εδώ και 20 χρόνια έχω δει από κοντά πώς αυτό το «ιδανικό» look μπορεί να καταστρέψει τα κορίτσια με όνειρα. Κι ως εκπαιδεύτρια γυναικείας ενδυνάμωσης, λέω ένα μεγάλο «όχι» σε οποιοδήποτε πρότυπο που μάς θέλει αδύναμες – και στο σώμα και στη φωνή.
Το σώμα μας είναι το σπίτι μας. Και δεν φτιάχνουμε σπίτι πάνω σε θεμέλια που τρίζουν. Δεν αφήνουμε το tik tok να μας λέει πώς πρέπει να είμαστε εμφανισιακά για να αξίζουμε. Αξίζουμε επειδή είμαστε εμείς και όχι επειδή «χωράμε» στα trends των social media.
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από αυτή τη συνέντευξη στα κορίτσια που σε ακούν;
Μην προσπαθείς να μικρύνεις το σώμα σου για να χωρέσεις σε έναν κόσμο που έχει τόσο μικρή φαντασία.
Κάνε χώρο εσύ — με τη φωνή σου, την παρουσία σου και με ένα σώμα που είναι υγιές, δυνατό και δικό σου. Το καλύτερο φίλτρο που μπορείς να βάλεις στη ζωή σου, είναι η αυτοεκτίμηση. Και να θυμάσαι: Το πιο ωραίο "ρούχο" είναι η αυτοπεποίθηση. Και η αυτοπεποίθηση δεν βγαίνει σε small, medium ή large μέγεθος — βγαίνει μόνο στην εκδοχή "σε αγαπάω όπως είσαι"!
Αν δεν ζούσες στην Ελλάδα, πού θα ήθελες να ζεις και να εργάζεσαι;
Αν δεν ζούσα στην Ελλάδα, θα ήθελα να ζήσω κάπου που ο ήλιος δεν ξεχνάει να ανατέλλει και η συμπερίληψη δεν χρειάζεται αποδείξεις — ίσως στη Σουηδία για τη φεμινιστική της πολιτική ή στη Νέα Ζηλανδία που αγκαλιάζει την αυθεντικότητα.
Ποια χώρα θεωρείς "παράδεισο" για τη δουλειά σου; Σε άλλα κράτη υπάρχουν λιγότερα προβλήματα;
"Παράδεισος" για τη δουλειά μου θα ήταν μια χώρα όπου η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι project αλλά τρόπος ζωής. Όπου η ομορφιά έχει φωνή, καμπύλες, χιούμορ και δύναμη. Ναι, σε κάποιες χώρες υπάρχουν λιγότερα στερεότυπα και μεγαλύτερη στήριξη στις γυναίκες. Αλλά και στην Ελλάδα έχουμε δυναμικές γυναίκες που σπάνε τα γυάλινα ταβάνια. Και ίσως τελικά να συνεχίσω εδώ να προσπαθώ για ένα αύριο με περισσότερη αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοφροντίδα. Το χρωστάω άλλωστε στην κόρη μου.

Αν θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικά τι θα έκανες;
Μάλλον τίποτα! Ξέρεις, στη ζωή μας ανάλογα με κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, παίρνουμε τις σωστότερες αποφάσεις σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες. Εντός μας κι εκτός μας. Άλλες φορές μαθαίνουμε, άλλες όχι, αλλά «That's life», που λέει και το τραγούδι.
Τώρα που γίνεται χαμός με τα νέα αδυνατιστικά φάρμακα, υπάρχουν μοντέλα που κάνουν χρήση αυτών των σκευασμάτων για να αλλάξουν σωματότυπο; Το έχεις ακούσει από συναδέλφους σου; Θα το σκεφτόσουν;
Αχ, αυτό το Ozempic! Είναι το νέο “μαγικό ραβδί” της φαρμακοβιομηχανίας, που υπόσχεται να σε κάνει να εξαφανιστείς — κυριολεκτικά. Ναι, φυσικά και το έχω ακούσει. Υπάρχουν μοντέλα που το δοκιμάζουν, συχνά κάτω από πίεση για να ταιριάξουν σε ένα πρότυπο που δεν είναι καν ανθρώπινο. Προσωπικά δεν θα το σκεφτόμουν να πάρω αγωγή. Είμαι υπέρ του να φροντίζεις το σώμα σου, όχι να το πολεμάς με ενέσεις για να χωρέσει σε ένα ιδανικό πρότυπο που αλλάζει κάθε πέντε χρόνια. Το σώμα μου είναι το εργαλείο μου, αλλά είναι και ο σύμμαχός μου — δεν θέλω να το "πειράζω" για να με αγαπήσει κάποιος άλλος. Θέλω να το αγαπάω εγώ.
Άλλωστε, η πραγματική αλλαγή που αξίζει, δεν ξεκινάει από τη ζυγαριά. Ξεκινάει από το μυαλό και την καρδιά.
Read More
- Ένα άγαλμα στην Times Square είναι αρκετό για να καταλάβουμε πώς οι άνθρωποι βλέπουν σήμερα μια plus-size, μαύρη γυναίκα
- Η Φλόρενς Πίου για τον έρωτα, τη φήμη και την υποκριτική: «Θέλω να είμαι μέρος της αλλαγής»
- Paloma Elsesser: To plus size μοντέλο καταρρίπτει κάθε στερεότυπο για το γυναικείο σώμα και γίνεται το πιο δυνατό εξώφυλλο