REAL LIFE WORKING GIRL

reDO bags: Οι τσάντες με άποψη που ξεχωρίσαμε


27 Οκτωβρίου 2014

Τη Μαρία την ήξερα ως σχεδιάστρια, την προτιμούσα πολλές φορές όταν ήθελα ένα ιδιαίτερο και καλόγουστο δώρο για κάποια φίλη, χωρίς να έχουμε καμία διαπροσωπική σχέση, απλά μου άρεσε πολύ η δουλεία και η αύρα της. Έτσι όταν αποφάσισα να την προσεγγίσω με άλλη ιδιότητα, δικαιώθηκα καθώς η Μαρία είναι όπως οι δημιουργίες της, με άποψη και φρέσκια ματιά, σεβασμό στο γυναικείο στιλ και updated δημιουργικότητα.

reDO_workspace_3Τα τελευταία χρόνια συναντάμε πολύ συχνά αρχιτέκτονες στο χώρο του design μα και του fashion design ειδικότερα. Πώς σε βοήθησαν οι σπουδές στην αρχιτεκτονική στην υλοποίηση του ονείρου σου;

Υπήρχε και υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χώρων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μεγάλοι σχεδιαστές της μόδας ήταν και αρχιτέκτονες. Δείτε για παράδειγμα τους Pierre Cardin και Paco Rabanne. Προσωπικά, ανακάλυψα την στενή σύνδεση των δύο χώρων κατά την διάρκεια μεταπτυχιακών σπουδών στην Βαρκελώνη, επάνω στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου. Με μία ειδικότερη ματιά, η σχέση ανάμεσα στο interior design και το fashion design είναι πιο εμφανής. Τα σχέδια, οι γραμμές, τα χρώματα και τα υφάσματα είναι κάποια από τα κοινά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σε πρώτη όψη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακόμη πράγματα πίσω από αυτή την πρώτη εικόνα, όπως επί παραδείγματι ο τρόπος σύλληψης μιας ιδέας σε ένα έργο ή οι επιρροές από τα διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα.

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην αρχιτεκτονική, κατάφερα να αποκομίσω αρκετά σπουδαία εφόδια όπως την δημιουργία ερεθισμάτων, την ακριβή αποτύπωση των ιδεών στο χαρτί, την σωστή αντίληψη του χώρου, την αρμονική σύνθεση διαφόρων γεωμετριών, την γνώση ηλεκτρονικών μέσων για την οπτική αποτύπωση των ιδεών αλλά και την σωστή παρουσίασή τους, καθώς επίσης και την οργάνωση της παραγωγής. Εάν είσαι σε θέση να οργανώσεις ένα εργοτάξιο με δέκα διαφορετικά συνεργεία, τότε είσαι σίγουρα ικανός να οργανώσεις και μία γραμμή παραγωγής. Η πολύ στενή σχέση σπουδών και πραγματικότητας, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, αποτυπώνεται έντονα πιστεύω και σε όλες τις συλλογές του reDO, οι οποίες έχουν σαν κεντρικό τους θέμα ένα αντικείμενο αρχιτεκτονικού ή αστικού σχεδιασμού, είτε αυτό είναι ένα κτίριο, είτε ένα υλικό, είτε μια διαδρομή…

μαρια μαυρουδηΜε τι παραπάνω όπλισε τη δημιουργική σου φαρέτρα η διαμονή σου στη Βαρκελώνη; Τί κράτησες από εκεί για πάντα στο στιλ σου;

Το να ζεις σε μία σύγχρονη πόλη και ιδιαίτερα στην Βαρκελώνη δε μπορεί παρά να σου χαρίσει απίστευτα ερεθίσματα και εμπειρίες, τα οποία στη δική μου περίπτωση εμφανίζονται πολύ συχνά στον σχεδιασμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε και η σύνθεση της προηγούμενης συλλογής SS14 του reDO, με θέμα και έμπνευση τα τσιμεντένια πλακίδια. Είναι μία άγνωστη σχεδόν ιστορία. Το σπίτι όπου έμενα στην Βαρκελώνη είχε τέτοια πλακάκια, πολύχρωμα, παραδοσιακά και γεμάτα σχήματα. Περιδιαβαίνοντας την καταλανική πρωτεύουσα γνώρισα την δουλειά του μεγάλου αρχιτέκτονα Gaudi, του “βασιλιά της Βαρκελώνης”. H εκτενής μελέτη ακόμη και της τελευταίας λεπτομέρειας στην κατασκευή, καθώς και η ενσωμάτωση άλλων τεχνών όπως η κεραμική ή η ξυλουργική στην αρχιτεκτονική, είναι στοιχεία που κράτησα.

Συγκεκριμένα στοιχεία της πόλης και της δομής της χάραξαν κατ’ επέκταση και το σχεδιαστικό μου στιλ. Πάντα με εντυπωσίαζε η διαδραστικότητα όπου συναντά κανείς στον σχεδιασμό της πόλης και επεκτείνεται από τον δημόσιο μέχρι τον εσωτερικό - ιδιωτικό χώρο. Βλέπεις παγκάκια που ο χρήστης τα μετακινεί ανάλογα αν επιθυμεί σκιά ή ήλιο, συναντάς ξύλινα ή μεταλλικά πάνελ τα οποία σύρονται ανάλογα με τις ανάγκες για ιδιωτικότητα ή όχι. Ομοίως και οι τσάντες που σχεδιάζω είναι διαδραστικές, προσκαλώντας τον χρήστη τους να τις μεταμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες του.

FICKA_OR_bagΕάν έδινες εσύ τη σημασία της λέξης «τσάντα» στο λεξικό, πώς θα την όριζες;

Τσάντα: το αντικείμενο που μας συνοδεύει από τις πρώτες παιδικές μας μνήμες, στο σχολείο ακόμα. Εξωτερικά δηλώνει το προσωπικό μας στυλ το οποίο σκιαγραφεί την προσωπικότητά μας, ενώ εσωτερικά μεταφέρει τις μνήμες μας, αποκαλύπτει στοιχεία του εαυτού μας, ενώ στην ουσία καθορίζει το ποιοι είμαστε.

Ποια η σημασία της τσάντας στο γυναικείο στιλ;

Είναι τεράστια η σημασία της τσάντας σαν αναπόσπαστο αξεσουάρ μιας εμφάνισης. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο το κατά πόσο μία σωστά επιλεγμένη τσάντα μπορεί να απογειώσει μία καλή εμφάνιση. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις όπου μια τσάντα μπορεί να αποτελέσει κι ένα προσωπικό statement.

135 BAGΜε τι είδους πρώτες ύλες δουλεύεις και γιατί;

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε ποικίλλουν, ανάλογα με την εκάστοτε συλλογή, το θέμα της και την σωστή αποτύπωση αυτού. Στην προηγούμενη συλλογή μας, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε κατά κόρον καραβόπανο και δερματίνη φελλό. Στην τελευταία συλλογή μας, κυριαρχεί η δερματίνη αλλά και ο φελλός σε σκούρο χρώμα. Πρόκειται για ένα υλικό ανθεκτικό στην σκληρή χρήση, αλλά και αδιάβροχο. Παράλληλα, αυτή την περίοδο δουλεύουμε επάνω σε ένα νέο project, με κυρίαρχο υλικό το δέρμα.

Η τελευταία συλλογή σου από πού είναι εμπνευσμένη;

Με βασικό τίτλο “urban stripes”, η τελευταία συλλογή του reDO αποτυπώνει σχήματα και γραμμές του αστικού ιστού, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Γυρνώντας στην πόλη, προσπερνάς συνεχώς σχηματισμούς, κτίρια και αρχιτεκτονικά σχέδια. Μέσα από μία λίστα επιλογών, καταλήξαμε να αφοσιωθούμε στο πρώην εκθεσιακό κέντρο Αθηνών, ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτήριο στην συμβολή των οδών οδό Κηφισίας και Κατεχάκη. Είναι ένα κτίριο το οποίο δεσπόζει στον αστικό ιστό, σε ένα κομβικό σημείο της Αθήνας. Παρατηρώντας το από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ανακαλύπτεις πως προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωμετρίες που παραπέμπουν σε ρίγες.

Αυτές ακριβώς αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό φακό και με τις κατάλληλες τροποποιήσεις έγιναν τυπώματα σε δερματίνη υψηλής ποιότητας. Κι έτσι δημιουργήθηκε η συλλογή “urban stripes” του reDO. Ουσιαστικά, το αρχικό ερέθισμα για την σύλληψη της ιδέας προέκυψε κατά την διάρκεια του Οpen Ηouse Αthens 2014, ένα μοναδικό γεγονός που δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ορισμένα επιλεγμένα αθηναϊκά, δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα σημαντικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε αυτά, επισκέφθηκα ένα μοναδικό project του αρχιτεκτονικού γραφείου KLAB και με αφετηρία τον τίτλο του έκανα την δική μου επανερμηνεία (re-INTERPET) της ονομασίας “αστικές ρίγες”.

reDO_workspace_6Πώς θα χαρακτήριζες τις Ελληνίδες γυναίκες σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουν τα αξεσουάρ τους;

Θεωρώ πως οι Ελληνίδες γυναίκες είναι σχετικά συντηρητικές, κάτι το οποίο πιστεύω ότι προκύπτει από έναν εγκλωβισμό σε κλισέ που προβάλλονται από τα διάφορα μέσα.

sack_bc_bagΠοιά είναι τα πλάνα σου για το reDO και πώς θα ήθελες να δεις το «παιδί» σου να μεγαλώνει;

Τον τελευταίο καιρό κάνουμε κάποια βήματα για έξοδο στις αγορές της Ευρώπης αλλά και την Αμερικής. Κυρίαρχος στόχος είναι η επέκταση στην αγορά κυρίως της Ευρώπης σε πρώτη φάση αλλά και η εξέλιξή μας, δημιουργώντας μια νέα σειρά σχεδίων τα οποία ακροβατούν στα όρια industrial και fashion design.