REAL LIFE WORKING GIRL

Γιατί είναι τόσο απαραίτητο να φοράμε makeup στη δουλειά μας;


21 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται λοιπόν η μέρα που πηγαίνουμε στη δουλειά μας και δεν φοράμε makeup και μαζί με αυτή έρχονται και οι ερωτήσεις: Είσαι κουρασμένη; Δεν είσαι καλά; Βγήκες χθες; Εσείς μπορεί να νιώθετε πολύ πιο χαρούμενες και υγιείς και γι' αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους να επιλέξατε να αφήσετε γυμνό το πρόσωπό σας.

Και έρχεται και αυτή η άλλη μέρα που πηγαίνουμε στη δουλειά μας έχοντας βάλει λίγη mascara, λίγο lipstick, λίγο ρουζ και ένα foundation και μαζί με αυτή έρχονται και τα σχόλια: Δείχνεις πολύ καλά σήμερα. Μάλλον ξεκουράστηκες αρκετά το Σαββατοκύριακο και αυτό φαίνεται. Είσαι πολύ ωραία. Και το ίδιο μπορεί να κάνουμε κι εμείς όταν θα δούμε μία συνάδελφο "περιποιημένη".

Το συμπέρασμα είναι πως όταν μία γυναίκα εμφανίζεται στο γραφείο, για παράδειγμα, χωρίς να έχει αφιερώσει χρόνο το πρωί για το μακιγιάζ της, αυτό μεταφράζεται από τους γύρω ως μία μέρα-εξαίρεση, δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό πως εξαίρεση θα μπορούσε να είναι η full makeup day. Και αυτό γιατί, χωρίς μακιγιάζ, θεωρείται πως εκπέμπει αντιεπαγγελματισμό, ο οποίος συχνά μεταφράζεται και ως έλλειψη εξυπνάδας γενικότερα.

startup-photos

Όμως, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση η εξυπνάδα μίας εργαζόμενης γυναίκας με το μακιγιάζ και ψηλά τακούνια. Το μακιγιάζ υπάρχει και μας αρέσει γιατί μας κάνει πιο ελκυστικές, όχι πιο έξυπνες. Αν δεν είμαστε "εκεί" στη δουλειά μας καμία mascara δεν μπορεί να μας σώσει. Αν θέλουμε, από δική μας ευχαρίστηση και διάθεση, να βάλουμε makeup, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Και αν δεν μας αρέσει να ακούμε τα αρνητικά σχόλια όταν πηγαίνουμε στη δουλειά παρέα με τη φυσική μας ομορφιά, τότε ίσως χρειάζεται να αρχίσουμε εμείς οι ίδιες να μην κάνουμε τόσο έντονα θετικά σχόλια στις γύρω μας τις μέρες εκείνες που τις βλέπουμε με ένα φωτεινό lip gloss -ή ας κάνουμε με την ίδια συχνότητα κοπλιμέντα όταν τις βλέπουμε με ένα φωτεινό χαμόγελο.

red-woman-girl-brown

Είναι κατά κάποιο τρόπο σεξιστικά τα σχόλια που γίνονται σε μία γυναίκα για την εμφάνισή της. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τη δουλειά της. Και μόνο αν εμείς οι γυναίκες τα ελαττώσουμε, θα αλλάξει σιγά-σιγά και ο τρόπος που σκέφτονται οι άντρες.

Δεν είναι, λοιπόν, τόσο απαραίτητο το makeup στη δουλειά για να μας αντιμετωπίζουν οι γύρω μας σαν σωστούς επαγγελματίες -αν βέβαια, λειτουργούμε έτσι που να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Αν ακούμε ή βλέπουμε περίεργες συμπεριφορές απέναντί μας όταν δεν είμαστε βαμμένες, είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι το αποτέλεσμα της εργασίας μας είναι το ίδιο και με lipstick και χωρίς.

ΥΓ1: Το makeup είναι απαραίτητο στη δουλειά, όταν φτιάχνει τη διάθεσή μας -τη δική μας.

ΥΓ2: Μην παρεξηγηθούμε. Είναι ένα πράγμα το "πηγαίνω στη δουλειά με bare face" και είναι ένα άλλο πράγμα το "πηγαίνω στη δουλειά χωρίς να έχω φροντίσει και περιποιηθεί τον εαυτό μου τις τελευταίες τρεις μέρες."