Γιατί οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν για το Σύνδρομο Impostor
2 Νοεμβρίου 2016
Το Σύνδρομο Impostor έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε πολλά επιστημονικά βιβλία. Αν και είναι δύσκολή η μετάφραση αυτού του όρου, σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ψυχικό φαινόμενο κατά το οποίο το άτομο νιώθει ότι μειονεκτεί στα πάντα, αισθάνεται ότι αυτό που κέρδισε, όπως για παράδειγμα μια προαγωγή στη δουλειά, δεν του αξίζει. Το Σύνδρομο Impostor εμφανίζεται κυρίως στις νέες εργαζόμενες γυναίκες, μπορεί να το παρατηρήσεις στη συνάδελφο σου, στη φίλη σου, στην αδελφή σου, ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό.
Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρκετό άγχος κάθε φορά που τους συμβαίνει κάτι καλό. Μπορεί να δουλεύουν σκληρά και να ανταμειφθούν για αυτό, παρόλα αυτά δεν πιστεύουν ότι τους αξίζει αυτή η ανταμοιβή. Νιώθουν ότι η επαγγελματική τους επιτυχία οφείλεται καθαρά στην τύχη και όχι γιατί έχουν τις ικανότητες και την απαραίτητη μόρφωση. Και το χειρότερο από όλα πιστεύουν ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος συνάδελφος θα ανακαλύψει την υποτιθέμενη «απάτη» που κρύβεται πίσω από την αναγνώριση που πήρανε στη δουλειά.
Αν συγχαρείτε μια γυναίκα με σύνδρομο Impostor για την προαγωγή της, το πιο πιθανό είναι να σας πει ότι την πήρε επειδή το αφεντικό της δεν είχε κάποιον άλλον να βάλει σε αυτή τη θέση. Δεν είναι μόνο ότι νιώθει ότι δεν αξίζει, αλλά επίσης είναι σίγουρη ότι κατά βάθος έχει εξαπατήσει τον κόσμο. Επίσης, αυτό το σύνδρομο είναι συχνό φαινόμενο στους χαρισματικούς ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηθοποιός Jodie Foster, η οποία έχει υψηλό δείκτη ευφυΐας, που αφού κέρδισε το Όσκαρ το 1989, φοβόταν ότι η Ακαδημία έκανε λάθος και θα της ζητήσει να το επιστρέψει.
Μήπως μετά από όσα διαβάσατε, διακρίνετε τον εαυτό σας σε κάποια σημεία; Φυσικά δεν είστε οι μόνες, γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν εξαιρείται από το Σύνδρομο Impostor/ Όλοι οι άνθρωποι έχουν αναφέρει κατά καιρούς ότι νιώθουν ότι δεν τους αξίζει τόση ευτυχία ή ότι ευθύνεται η τύχη για όλα τα καλά που τους συνέβησαν. Το κλειδί είναι να πιστέψετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητες του. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι καλός σε όλα, αλλά αν πιστέψουμε στην εσωτερική μας δύναμη μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν τα πάντα.