REAL LIFE WORKING GIRL

Η πολύτεκνη superwoman Υπουργός που αρνήθηκε να βάλει μπούρκα


Χριστίνα Κατσαντώνη

17 Δεκεμβρίου 2016

043-dpa-pa-161208-99-467577-dpai.jpg

Σε μια χώρα όπως είναι η Γερμανία, που διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννήσεων στον κόσμο, καθώς η επικρατούσα άποψη, είναι πως στη ζωή μιας γυναίκας καριέρα και παιδιά δεν μπορούν να συμβαδίσουν, η Ursula von der Leyen, έδωσε πρώτη το παράδειγμα ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά κι επιτυχημένα. Στα 58 της, έχει ήδη καταφέρει να κάνει μια χαρά καριέρα -η οποία περιλαμβάνει την ανάδειξή της σε πρώτη γυναίκα Υπουργό Άμυνας της χώρας- και να συντηρεί μια οικογένεια που περιλαμβάνει σύζυγο και επτά παιδιά.

Φίλη και στενή συνεργάτις της 'Ανγκελα Μέρκελ, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού 'Αμυνας στην τρίτη κυβέρνησή της, γνωρίζοντας πως επρόκειτο για μια θέση υψηλού κινδύνου. Και οι τρεις προκάτοχοί της (άντρες) είχαν αναγκαστεί να παραιτηθούν πρόωρα εξαιτίας  σκανδάλων. Η ίδια άντεξε.

Άντεξε στο σκάνδαλο με τις κατηγορίες λογοκλοπής στη διδακτορική διατριβή της στην ιατρική που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2015 και κατέληξε στην απαλλαγή της από τις κατηγορίες τον περασμένο Μάρτιο, άντεξε και στην αμφισβήτηση που ξέσπασε σε βάρος της τον Οκτώβριο του 2015, όταν αποκαλύφθηκε πως στο βιογραφικό της στην επίσημη ιστοσελίδα της, αναφερόταν ότι είχε κάνει σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Stanford, ως επισκέπτης. Ιδιότητα που ατυχώς για εκείνη, δεν υφίσταται.

 

Μια πολύτεκνη μαμά, αποφασισμένη και αποφασιστική

Η δυναμική κυρία, η οποία μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, είχε από μικρή την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή διαφορετικών χωρών. Κόρη ευγενούς καταγωγής και απόγονος του βαρώνου Ludwig Knoop (που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του 19ου αιώνα) γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες μέχρι τα 13 της, όταν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Ανόβερο, καθώς ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.   

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Göttingen και στο London School of Economics και πήρε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Hanover, από όπου αποφοίτησε το 1987 (ως γυναικολόγος). Την ίδια χρονιά ήρθε στη ζωή το πρώτο της παιδί με τον καθηγητή ιατρικής και σύζυγό της, Heiko von der Leyen, τον οποίο γνώρισε ως φοιτήτρια Οικονομικών στο Göttingen.

Μετά το πτυχίο και τη θητεία της στην κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερο, συνέχισε να κάνει παιδιά, ενώ για μια πενταετία ('92-'96) έζησε στην Καλιφόρνια ως νοικοκυρά και μητέρα στο πλευρό του συζύγου της, ο οποίος εργαζόταν στο Stanford.

Το 1998, λίγο μετά τη γέννηση του έκτου παιδιού και την επιστροφή στη Γερμανία εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική του Ανόβερο και τρία χρόνια μετά (2001), ύστερα και από τη γέννηση του έβδομου παιδιού της το 1999, έκανε την είσοδό της στην πολιτική πρώτα σε τοπικό επίπεδο στο Ανόβερο.

Η πολύτεκνη μαμά είχε μπει αποφασισμένη και αποφασιστική στο παιχνίδι. Δεν της έχει απονεμηθεί τυχαία από γερμανικά και διεθνή media ο τίτλος της superwoman. Μέσα σε 15 χρόνια κατάφερε να φτάσει στην θέση του Υπουργού 'Αμυνας (από το 2013), έχοντας πρώτα περάσει από τις θέσεις των Υπουργών Οικογενειακών Υποθέσεων (2005) και Εργασίας (2009).

 

Παιδιά – κουζίνα – Εκκλησία; Όχι πια!

Ο δυναμισμός της δεν αμφισβητείται κι οι οπαδοί της πλέκουν εγκώμια για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να χειρίζεται καταστάσεις που αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν προκάτοχοί της. Δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της, ούτε και τις διαφημίζει κι όποτε έχει χρειαστεί, έχει έρθει σε σύγκρουση και μέσα στο κόμμα της, ιδίως με την πιο συντηρητική πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών. Ήταν, μάλιστα, από τους πρώτους που υποστήριξαν με θέρμη την ίση φορολογική μεταχείριση των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τα ίσα δικαιώματα στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Κι επειδή παραδέχεται πως δεν θα είχε καταφέρει τίποτα αν δεν είχε τη βοήθεια του συζύγου της στην ανατροφή των δικών της επτά παιδιών, κατά τη θητεία της ως Υπουργός Εργασίας πάλεψε για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών κι έδωσε αγώνα, ώστε να δοθούν πατρικά προνόμια και διευκολύνσεις, που θα επιτρέπουν και στους δύο γονείς να εργάζονται και να μοιράζονται το μεγάλωμα των παιδιών.

Ο σύζυγός της, ήταν αυτός που -όπως έχει πει- την παρακίνησε να προσπαθήσει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας, πιο υγιούς κουλτούρας για τους εργαζόμενους γονείς, της οποίας και οι δύο πήραν μια γεύση κατά την παραμονή τους στην Καλιφόρνια.

Στη χώρα της σήμερα, είναι ένα πρότυπο για νεαρές γυναίκες που έχουν επαναστατήσει απέναντι στα στερεότυπα μιας κοινωνίας ακόμα διαποτισμένης από παραδόσεις του 19ου αιώνα, όπως το κλισέ που τις καλεί να αφοσιωθούν στο τρίπτυχο “Kinder, Küche, Kirche” (παιδιά, κουζίνα, Εκκλησία).

Το παράδειγμα της κυρίας Von der Leyen καταρρίπτει το κλισέ ή μάλλον το εμπλουτίζει: και παιδιά και καριέρα και... ό,τι άλλο μπορεί να θελήσει μια γυναίκα. Από το να φορέσει ή να μη φορέσει μπούρκα μέχρι το να γίνει ή να μη γίνει καγκελάριος της Γερμανίας...