REAL LIFE WORKING GIRL

Κι όμως η δουλειά από το σπίτι δεν είναι το μέλλον


2 Φεβρουαρίου 2017

ergasia-sto-spiti.jpg

Όπως μαρτυρούν σχετικές με την εργασία έρευνες, η ευελιξία είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της ικανοποίησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Εργασιακό Κέντρο της Ουάσιγκτον, σχετικά με την ανάπτυξη αυτό που θέλουν αρκετοί είναι να εργάζονται από το σπίτι.

Βέβαια αυτό δεν αποδεικνύεται ρεαλιστικό για τους εργασιακούς τομείς που γνωρίζουν ταχύτατη ανάπτυξη και φυσικά δεν είναι κάτι που προτιμούν οι περισσότεροι εργοδότες.

Για το λόγο αυτό ο μέσος εργαζόμενος που θα επιλέξει να δουλεύει από το σπίτι θα υποστεί μείωση της τάξης του 8%. Αντ' αυτού άλλα είδη εργασιακής ευελιξίας, όπως η σύμπτυξη των ωρών εργασίας από τις πέντε μέρες σε τέσσερις καθώς και το διαφορετικό ωράριο κάθε μέρα δεν έχουν ως αποτέλεσμα έναν χαμηλότερο μισθό.

Το σίγουρο είναι πως η εργασία από το σπίτι, βοηθά τους εργαζόμενους γονείς περισσότερο από κάθε άλλη ευέλικτη μορφή εργασίας, αφού μπορούν πιο εύκολα να εξισορροπήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα με τις καθημερινές υποχρεώσεις. Επιπλέον, με τις νταντάδες να παίρνουν συνήθως υψηλές αμοιβές, η εργασία από το σπίτι αποδεικνύεται στις περισσότερες των περιπτώσεων οικονομικότερη λύση. Αυτό συνειδητοποιεί κανείς αν σκεφτεί πως τα παιδιά είναι η αιτία που πολλές γυναίκες οδηγούνται εκτός εργασιακού στίβου τουλάχιστον για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες εκτιμούν περισσότερο από τους άνδρες τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.

«Είναι λογικό ότι οι γυναίκες εκτιμούν αυτή την επιλογή», δήλωσε η Amantsa Pallais, οικονομολόγος του Χάρβαρντ και μια από τους επικεφαλής της έρευνας. «Οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών στις περισσότερες οικογένειες. Το να μπορούν λοιπόν να συνδυάσουν τη φροντίδα των παιδιών και την εργασία, είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών με πτυχίο εγκαταλείπει τον εργασιακό στίβο όταν αποκτά παιδί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με τις ανειδίκευτες εργαζόμενες. Αν λοιπόν προσφερόταν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία, πολλές από αυτές δεν θα εγκατέλειπαν την εργασία του γεγονός που θα συνέβαλε και στο μειωθεί το μισθολογικό χάσμα που χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες.

Παρά τις έρευνες βέβαια, η εργασία από το σπίτι σε μόνιμη βάση, είναι κάτι που απορρίπτουν πεισματικά οι εργοδότες. Σε έρευνα όπου συμμετείχαν περισσότερες από 3.000 εταιρείες τον περασμένο χρόνο, το 60% ανέφερε πως προσφέρει την δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Μόνο όμως το 20% προσφέρει αυτού του είδους την ευέλικτη μορφή εργασίας σε σταθερή βάση και full time.

Για τους περισσότερους εργοδότες ευελιξία σημαίνει το να αφήνουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν από το σπίτι μια στο τόσο, όταν δηλαδή προκύψει κάποια ανάγκη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασιακών Σχέσεων της Αμερικής, σε πολλούς από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους εργασιακούς κλάδους, καθώς και στις θέσεις εκείνες που απασχολούν την πλειονότητα των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συνηθίζονται συμφωνίες εργασίας από το σπίτι.

Πάρτε για παράδειγμα το επάγγελμα της νοσοκόμας, των φορτηγατζήδων και των υπαλλήλων στο λιανεμπόριο. Αυτού του είδους οι δουλειές δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι. Προσφέρουν όμως άλλου είδους ευελιξία η οποία δεν επιβαρύνει μισθολογικά τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα της οικονομολόγου του Harvard, Claudia Goldin, οι δουλειές που δεν απαιτούν φυσική παρουσία κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία χωρίς να επιβαρύνεται ο μισθός των εργαζομένων, ακόμα και σε υψηλά αμειβόμενα πεδία.

Μια δικηγόρος, για παράδειγμα, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη κι αυτό την κάνει πολύτιμη αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ευελιξία στην εργασία της. Ορισμένες βιομηχανίες, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένου του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης έχουν καταφέρει να αλλάξουν αυτό το μοντέλο.

Ο φαρμακοποιός ο οποίος επιλέγει να δουλεύει λιγότερες ώρες δεν χάνει την υψηλότερη αμοιβή. «Η πληρωμή είναι ωριαία. Όσοι εργάζονται λιγότερες ώρες, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, αμείβονται αναλογικά λιγότερο. Η μερική απασχόληση είναι συνηθισμένη, ειδικά για τις γυναίκες. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο μισθολογικό πέναλτι γι’ αυτό».

Αυτού του είδους η ευελιξία είναι οικονομικά καλύτερη από ό, τι η εργασία από το σπίτι, υποστηρίζει η έρευνα, αφού οι εργαζόμενοι δεν χάνουν μισθολογικά από αυτή.

Πηγή: Insider.gr

Είστε working girl ; Σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν και αυτά:

Οι 10 καλύτερες εταιρείες για να πιάσεις δουλειά το 2017

Τα 10 κορυφαία επαγγέλματα σήμερα στις ΗΠΑ

Χρυσό για τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς της μαγειρικής