REAL LIFE WORKING GIRL

#loveyourjob: Πώς να γίνεις Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής για μία μέρα


ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

16 Οκτωβρίου 2017

usa-jenny-article.jpeg

Τα συνέδρια αυτά διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, όλο το χρόνο και στόχος τους είναι να φέρνουν νέους  ανθρώπους κοντά και να τους βάζουν στη διαδικασία να ενημερωθούν για τα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα, παίρνοντας θέση σε αυτά. Όλη αυτή η εμπειρία δημιουργεί άτομα πιο συνειδητοποιημένα, και κυρίως, πιο ενεργούς πολίτες.

Τι πρέπει να κάνουμε για να λάβουμε μέρος;

Να βρουμε το ιδανικό συνέδριο! Είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη είτε οπουδήποτε στον κόσμο, οι δυνατότητες είναι αμέτρητες! Διαλέγουμε την πόλη, το θέμα και τις ημερομηνίες που μας βολεύουν περισσότερο και δηλώνουμε συμμετοχή!

Αφότου η αίτησή μας γίνει δεκτή, μας ανατίθεται η εκπροσώπηση μίας χώρας, σε μία επιτροπή του ΟΗΕ, που εξετάζει κάποια συγκεκριμένα θέματα. Μελετάμε την πολιτική γραμμή και την ιστορία της χώρας και τοποθετούμαστε στα θέματα που καλύπτει η επιτροπή μας! Ακριβώς όπως θα έκανε ο αντίστοιχος εκπρόσωπος αυτής της χώρας! Αν θέλουμε να τα πάμε καλά θα πρέπει να μπούμε στο πετσί του ρόλου για τις μέρες του συνεδρίου!

Πηγαίνουμε στο συνέδριο, βλέπουμε πως σχηματίζονται οι συμμαχίες, παίρνουμε ηγετικό ρόλο, συμβιβαζόμαστε με τον αντιτιθέμενη άποψη και μαθαίνουμε πώς γίνονται οι γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ.

Όμως τα θετικά δε σταματάνε εκεί! Μέσω αυτών των συνεδρίων μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε πως βλέπουν την πολιτική και τα έθνη άλλοι λαοί και άλλοι πολίτες. Καταλαβαίνετε πως αυτό θα ήταν αδύνατο να το γνωρίσουμε εύκολα υπό άλλες συνθήκες! Όταν λοιπόν εγώ εκπροσώπησα την Νορβηγία στο ΝΑΤΟ, ήμουν δηλαδή για 4 ημέρες η υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας! διάβασα, έμαθα, κατανόησα και στο τέλος υποστήριζα τις συμμαχικές με την Νορβηγία χώρες και ήμουν «κατά» της πολιτικής της Ελλάδας (ναι ήταν πολύ δύσκολο αλλά σε κάνει τόσο δυνατή και πιο ώριμη!)

Ακόμη, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε άτομα, τα οποία θα ήταν αδύνατο να γνωρίσουμε εκτός και εάν ταξιδεύαμε τον κόσμο! Άτομα από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική με τόσο διαφορετικά από εμάς βιώματα, αλλά ταυτόχρονα, τόσο παράλληλους στόχους! Έχω ακόμη φίλους στο Κυργυστάν, την Ταιβάν, την Ρωσία, την Νέα Ζηλανδία και φυσικά σε λίγο που παντρεύομαι η κουμπάρα μου είναι από την Σερβία! Και ναι την είχα γνωρίσει στο MUN του  Βελιγραδίου!

Έχοντας πάρει μέρος σε πολλά MUN, έχω δει έρωτες να γεννιούνται και συνεργασίες παγκόσμιου επιπέδου να σχηματίζονται, ενώ παράλληλα διαμορφώναμε έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα, μαθαίναμε για την παγκόσμια ιστορία και συνεργαζόμασταν για να... αλλάξουμε τον κόσμο!

Τα συνέδρια του ΟΗΕ ήρθαν για να μας αλλάξουν τη ζωή! Και που ξέρεις; Μπορεί να συναντηθούμε σε κάποιο... Μπορεί να είσαι εσύ η Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής!

Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα συνέδρια και να ξεκινήσεις την περιπέτεια!