REAL LIFE WORKING GIRL

Ρένια Μεταλληνού: Το working girl πίσω από τις εικονογραφήσεις αγαπημένων παιδικών βιβλίων


Ελένη Κεχαγιά

3 Ιανουαρίου 2018

25564899-10155623750587771-454927197-n.jpg

Ο ερχομός των παιδιών της ήταν η αφορμή να αφιερωθεί στο παιδικό βιβλίο. Και φαίνεται πώς έκανε την πιο σωστή επιλογή αφού από το 2015 έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 30 βιβλία σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ ήταν υποψήφια στα World Illustration Awards 2017 για την εικόνογράφηση του βιβλίου “Οταν το σύμπαν συνομοτεί” (για τις εκδόσεις Μεταίχμιο). Τα τελευταία χρόνια μένει σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, με τον σύζυγό και τα παιδιά τους.

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Αν και σπούδασα γραφιστική αγαπούσα πάντα την εικονογράφηση. Εργαζόμουν για αρκετά χρόνια στον χώρο των περιοδικών όπου συχνά χρειαζόταν να κάνω κάποια εικονογράφηση για ένα άρθρο ή για κάποια παρουσίαση προιόντος. Λίγο καιρό μετά τον ερχομό του δεύτερο παιδί μου, έμεινα ανεργη – αφού τα περιοδικά έκλειναν το ένα μετά το άλλο –όμως συνέχισα να κάνω εικονογραφήσεις για δική μου ικανοποίηση και εκτόνωση ενώ παράλληλα ξεκίνησα να σχεδιάζω ένα παιδικό βιβλίο για τα παιδιά μου. Ανέβαζα στο Facebook τις εικονογραφήσεις μου και κάποια στιγμή η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* που τυχαία είδε κάποιες δουλειές μου, με ρώτησε αν θα ήθελα να κάνω την εικονογράφηση για το νέο της παιδικό βιβλίο που θα κυκλοφορούσε από τις εκδόσεις Πατάκη. Μερικούς μήνες μετά κυκλοφόρησαν η «Χλόη Χ» της Αλέξάνδρας Κ* και το «Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω την αλφαβήτα» από τις εκδόσεις Πατάκη. Και κάπως έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Ξεκινώ βάζοντας το αγαπημένο μου ραδιόφωνο και τσεκάροντας τα mail μου και το instagram για μια πρώτη δόση έμπνευσης. Θα δω το πλάνο μου για να υπολογίσω τι θα πρέπει να έχω έτοιμο μέχρι το τέλος της ημέρας και θα ξεκινήσω να δουλεύω.

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Ναι! Ώρα για αγκαλιές με τα πιτσιρίκια μου!

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Δεν με κάνει να βαριέμαι (σχεδόν) ποτέ. Συνήθως προσπαθώ να δουλεύω κάθε βιβλίο με άλλη τεχνική από το προηγούμενο και αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον.

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Πάλι αυτό!

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Στον χώρο της εικονογράφησης δεν έχει σημασία αν είσαι γυναίκα ή άντρας, gay ή straight. Σημασία έχει τι δουλειά κάνεις, τι portfolio έχεις. Οπότε θα έλεγα πολύ άνετα!

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Να πιστεύει περισσότερο στις δυνατότητες και τις ικανότητές του!

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Να αγαπά αυτό που κάνει και να δούλευει πολύ για αυτό που αγαπά.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Γελάω πολύ με τον γάτο μου, τον Ταλκ, που συχνά έρχεται και κάθεται πάνω στην γραφίδα ή στο πληκτρολόγιο την ώρα που δουλεύω. Ή που αποφασίζει πως τα μολύβια και τα χρώματα που έχω δίπλα μου την ώρα που ζωγραφίζω ταιριάζουν καλύτερα… στο πάτωμα!

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Όταν έχω αποφασίσει να πάρω ρεπό και να είμαι με την οικογένεια ή με φίλους μου.

11. Το μότο σας

Αυτό που υπενθυμίζω στον εαυτό μου σε καλές αλλά και σε κακές περιόδους είναι πως τίποτα δεν μένει όπως είναι, τα πάντα αλλάζουν.

* Μπορείτε να δείτε την δουλειά της Ρένιας στα παρακάτω link:

https://www.reniametallinouillustration.com

www.instagram.com/reniametallinou_illustration

https://www.facebook.com/reniamet.illustration

* Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδείχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.