REAL LIFE WORKING GIRL

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα που με το «μαγικό ραβδί» της μεταμορφώνει τις βιτρίνες των κορυφαίων brands της Ευρώπης


Ελένη Κεχαγιά

17 Ιανουαρίου 2018

26905745-10155987518564376-297271313-o.jpg

Visual merchandising, σχεδιασμό επίπλων, καταστημάτων, φωτισμού, εσωτερικών χώρων ξενοδοχείων, εκθεσιακών περιπτέρων είναι μερικές από τις... φάσεις που θα περάσει όμως την καρδιά της κερδίζει ο σχεδιασμός εσωτερικού χώρου κι έτσι φεύγει στην Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Μαζί με τις σπουδές της ανθεί και η καριέρα της. Μετακομίζει στη Φλωρεντία και δουλεύει επάνω στο σχεδιασμό των καταστημάτων του Salvatore Ferragamo.

Ένα χρόνο μετά, μετακομίζει στο Λονδίνο για να συνεργαστεί με το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων πολλών μεγάλων προτζεκτ.

2 χρόνια αργότερα ο Calvin Klein ανοίγει γραφεία στην Ευρώπη και η Ελίνα ενθουσιασμένη μετακομίζει στο Άμστερνταμ το 2014 για να στήσει την ομάδα που σχεδιάζει τα καινούρια καταστήματα κι επιβλέπει την εικόνα τους σε Ευρώπη, Μ.Ανατολή και Ασία.

1,5 χρόνο μετά, μετακομίζει στην Ελβετία για να αναλάβει την ανανεώση της εικόνας των καταστημάτων και των smoking lounge του Davidoff στον τομέα των πούρων. Το αντικείμενο, όπως λέει πολύ ενδιαφέρον, αλλά το περιβάλλον δε της ταίριαζει απόλυτα και έτσι ο Φεβρουάριος του 2017 την βρίσκει στην Swatch, όπου όπως δηλώνει έχει βρει τον εαυτό της, γιατί εκτός από τον σχεδιασμό των καταστημάτων ασχολείται και με την παραγωγή καινοτόμων ιδεών, προϊόντων, εφαρμογή νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη καινούριων τάσεων, συνδυάζοντας το χώρο του ρολογιού με την μόδα, την τέχνη και τα ταξίδια. Η Ελίνα Χατζηχρόνογλου, είναι το απόλυτο working girl της εβδομάδας!

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Είναι αλήθεια πως εκείνη την περίοδο δεν έψαχνα κάτι. Ήμουν πολύ χαρούμενη με την δουλειά μου, αλλά ένοιωθα ένα κενό. Δημιουργικά. Όταν λοιπόν, με πήραν τηλέφωνο από τη Swatch και μου ζήτησαν να συναντηθούμε για να συζητήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας, δε μπόρεσα να αρνηθώ. Η Swatch ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου brands κι έτσι ύστερα από όχι πολλές συζητήσεις, αποφάσισα να γίνω κι εγώ τελικα μέλος της οικογένειας.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Αρχικά καφέ! Μετά συνάντηση με την ομάδα για να καταστρώσουμε το σχεδιο της ημέρας, πολύ σκίτσάρισμα, σχέδια και e-mails, πίνκ-πονκ για χαλάρωμα μετά το φαγητό, meetings, τηλεφωνήματα, μουσική απομόνωση και πολύ γέλιο.

Salvatore Ferragamo

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Σκέφτομαι πάντα κατά πόσο παραγωγική ήταν η μέρα και μετά «ώρα για βόλτες!»

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Τα ταξίδια και την επαφή με όλους αυτούς τους ανθρώπους, από διάφορες χώρες, πολιτισμούς και εμπειρίες που σε κάνουν να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικές πλευρές, να ονειρεύεσαι και να μαθαίνεις.

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Μουσικός ή γυμνάστρια, λόγω οικογενειακής παράδοσης.

Calvin Klein

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Στο χώρο του design δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σημασία έχει αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις κι ευτυχώς για εμένα, τα πράγματα στο εξωτερικό λειτουργούν αξιοκρατικά, οπότε θα έλεγα πως δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα.

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Θα με συμβούλευα να επενδύσω περισσότερο σε ταξίδια κι εμπειρίες και να ζω κάθε στιγμή της εποχής που βρίσκομαι.

Davidoff

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Έχω πολλούς νέους ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μου για να τους δώσω συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσουν τελειώνοντας τις σπουδές τους. Αυτό που λέω σε όλους, είναι πως κανένας δε μπορεί να μας πει τι πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας. Φυσικά όλες οι συμβουλές είναι καλοδεχούμενες και φιλτράρονται, αλλά θα πρέπει πρώτα απ’όλα να είμαστε εμείς οι ίδιοι χαρούμενοι με το αντικείμενο που ασχολούμαστε γιατί είναι κάτι που καταλαμβάνει μεγαλο - αν όχι το μεγαλύτερο - μέρος της ημέρας μας, για πολλά χρόνια. Χωρίς βιασύνη και άγχος λοιπόν και αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα, είναι καλό να δοκιμάζουμε διαφορετικά αντικείμενα έτσι ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που πραγματικά μας αρέσει. Από εκεί και πέρα χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και υπομονή,

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Μια από αυτές τις αστείες/άβολες στιγμές μου συνέβη τελευταία, όταν χάλασε ο εκτυπωτής ενός στάντ που σχεδίασα, πάνω στη σκηνή, την ώρα της παρουσίασης στους Ασιάτες συναδέλφους. Ζήτησα βοήθεια από τον CEO που καθόταν δίπλα μου, και μπήκα μέσα στο έπιπλο κάνοντας ήχους εκτυπωτή καθώς έβγαζα χειροκίνητα το χαρτάκι μέσα από το έπιπλο. Γελάγαμε για κανένα 5λεπτο

Zaha Hadid

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Το προσωπικό μου κινητό μένει πάντα ανοιχτό. Είναι η μόνη δίοδος άμεσης επικοινωνίας με την οικογένειά μου και τους φίλους μου που βρίσκονται στην Ελλάδα κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι ένα από τα πράγματα που μας κάνει να νοιώθουμε πιο κοντά. Το κινητό της δουλειάς, μπορεί να «ξεχάσω να το φορτίσω» κάποια Κυριακή ή όταν είμαι διακοπες.

11. Το μότο σας

Αν το σχέδιο Α αποτύχει, υπάρχουν άλλα 23 γράμματα στο αλφάβητο.

* Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδείχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.