REAL LIFE WORKING GIRL

Ειρήνη Κυριακίδου: Η Ελληνίδα σοπράνο που έχει κατακτήσει τις διεθνείς σκηνές με τη φωνή της


Ελένη Κεχαγιά

12 Απριλίου 2018

ke.jpg

Η πορεία της μονίμα ανοδική. Την περίοδο 2003-2005 υπήρξε μέλος του Διεθνούς Εργαστηρίου Όπερας της Ζυρίχης. Έχει ερμηνεύσει, ανάμεσα σε άλλα, κορυφαίους ρόλους, όπως την Ξένια (Μπόρις Γκοντούνοφ) στην Όπερα της Τουλούζης, την Παμίνα (Ο Μαγικός Αυλός) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Σοφί (Ο ιππότης με το ρόδο) στη Νέα Ισραηλινή Όπερα του Τελ Αβίβ καθώς και την Τσερλίνα (Ντον Τζιοβάννι), Λαουρέτα (Τζάνι Σκίκι) Μουζέττα (Λα Μποέμ) και Φρασκίτα (Κάρμεν) στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, τον ρόλο της Μικαέλας (Κάρμεν) στην Όπερα της Νέας Ορλεάνης, τον ρόλο της Κρομπίλ (Θαϊδα) στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας και τον ρόλο του Κερίντο (Ντεμοφοόντε) σε μία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ της Ραβέννα, του Σάλτζμπουργκ και της Όπερας του Παρισιού, με μαέστρο τον Ρικάρντο Μούτι.

Τον Μάιο του 2010 τραγούδησε τον ρόλο της Τσερλίνας, στο θέατρο “La Fenice” της Βενετίας και με τον ίδιο ρόλο έκανε το ντεμπούτο της τον Ιανουάριο του 2012, στη Βασιλική Όπερα της Αγγλίας (Κόβεντ Γκάρντεν). Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πρόσφατα εμφανίστηκε με τον σύζυγό της, Μπράϊαν Ύμελ και την Φιλαρμονική της Πράγας, στο Θέατρο Σανζ Ελιζέ του Παρισιού, το Σμέτανα Χολ της Πράγας καθώς και στην Βασιλική Όπερα της Μουσκάτης!

Με βάση της την Νέα Ορλεάνη, μοιράζεται μαζί μας την δική της πραγματικότητα

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά; ​

Δεν βρέθηκα, με βρήκε. Εγώ ήθελα να γίνω μία ποπ τραγουδίστρια αλλά η αγάπη μου γιά την όπερα γεννήθηκε με το που πήρα την πρώτη άρια στα χέρια μου ως μέρος των φωνητικών σπουδών μου. Από εκείνη την ημέρα δεν κοίταξα πίσω.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;​

Εξαρτάται. Όταν βρίσκομαι σε μία όπερα για έναν ρόλο, η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει συνήθως 3-6 ωρες προβών με ένα μικρό διάλειμμα γιά φαγητό! Όταν είμαι κάπου γιά μία συναυλία τότε οι ώρες προβών είναι σαφώς λιγότερες. 2-3 ώρες την ημέρα. Γύρω από τις πρόβες, αν είμαι μακρυά από τα παιδιά μου θα γυρίσω στο ξενοδοχείο ή όπου μένω και θα τις πάρω τηλέφωνο με skype γιa να τις δω και να μιλήσουμε λίγο. Είναι παιδιά της τεχνολογίας και δίνουν εξαιρετικές διαδικτυακές αγκαλιές!

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Να κοιμηθώ καλά, ιδίως αν έχω πρωινή πρόβα την επόμενη μέρα.

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Την επαφή μου με την μουσική και το πόσο όμορφα νιώθω όταν εκφράζομαι μέσω της φωνής μου!

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Δεν θα ήμουν εγώ.

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο; ​

Πολύ όμορφα! Ιδίως όταν ανεβαίνω στην σκηνή με υπέροχα φορέματα και κάνω αυτό που αγαπώ! Χαχα! Παρ’όλα αυτά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προκλήσεις στον χώρο μας γιά μία γυναίκα και όλες, λίγο πολύ, έχουμε πέσει θύματα τέτοιων προκλήσεων, είδαμε - δυστυχώς - όλα όσα βγήκανε στην δημοσιοότητα τελευταία και είναι ένα πικρό κομμάτι του να είσαι γυναίκα σήμερα, αλλά εύχομαι όλα αυτά να αλλάξουν σύντομα!

7. Tι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Να μην φοβάται!

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Να είναι σίγουρη γι’αυτό που πρόκειται να κάνει και για τις επιλογές της. Ο χώρος μας απαιτεί πολλές αυτοθυσίες και κυρίως όσον αφορά στην οικογένεια. Υπάρχει πολλή μοναξιά και πολύς χρόνος μακρυά από αγαπημένα πρόσωπα. Να μην χάσει την επαφή της με τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά στην ζωή της και να υπηρετεί την τέχνη της με εντιμότητα, σεβασμό και ευσυνειδησία.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα ​

Όταν σε μία πρόσφατη συναυλιά ξέχασα τα λόγια ενός τραγουδιού και επαναλάμβανα τους ίδιους στίχους ξανά και ξανά σαν να τους έλεγα πρώτη φορά. Ευτυχώς ήταν στα γαλλικά και αρκετοί δεν κατάλαβαν τί γινόταν αλλά για μένα ήταν πολύ αστείο.

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας; ​

Ποτέ! Επειδή ταξιδεύουμε πολύ λόγω δουλειάς, έχουμε ως κανόνα να μην κλείνουμε ποτέ τα κινητά μας σε περίπτωση ανάγκης.

11. Το μότο σας;

Δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δεν ξέρω ακόμα πως”.

* Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδείχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.