REAL LIFE WORKING GIRL

Nidodileda: Η Τόνια και η Νάντια δημιουργούν ρούχα βγάλμένα από παραμύθια


Αφροδίτη Σακκά

28 Φεβρουαρίου 2019

tonia_nadia_3.jpg

Nidodileda κατά τον Δάντη σημαίνει «φωλιά της Λήδας» και είναι ο αστερισμός των διδύμων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι η ιστορία των Διόσκουρων, των δίδυμων υιών του Δία και της ερωμένης του Λήδας, του Κάστορα και του Πολυδεύκη οι οποίοι ως ανταμοιβή της αδελφικής αγάπης που επέδειξαν επί γης έγιναν αστέρια στον ουρανό.

Η Nidodileda είναι δημιούργημα της σχεδιάστριας Τόνιας Μητρούδη και έχει διάρκεια ζωής 6 χρόνια! Ξεκίνησε ως ιδέα και υλοποιήθηκε εφόσον είχε πλέον ωριμάσει σαν σκέψη στο μυαλό της σχεδιάστριας οπότε και βρήκε και τα “λόγια” για να ξεκινήσει το ταξίδι του έχοντας να μοιραστεί πολλές εικόνες με τα free spirits όπως συνηθίζουμε να λέμε της εποχής.

Ξεκίνησε ένα ταξίδι με πολλές εικόνες που μεταφράζονται σε συναίσθημα και υφάσματα που εξιστορούν την διάθεση του και τον αέρα του. Απευθύνεται στις γυναίκες που αγαπούν την ελευθερία κίνησης και πνέυματος μιας και πρόκειται για αέρινα bohemian ρούχα με πολύ χαρακτηριστικά prints και συνδυασμούς υφών. Μέσα στα χρόνια τα μαγιό, αξεσουάρ και εσώρουχα ήρθαν να ολοκληρώσουν την σχεδιαστική ματιά της Τόνιας και να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τις στιγμές της ζωής μας.

Η Τόνια Μητρούδη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε μέχρι τα 17, στη συνέχεια σπούδασε διαφήμιση στην Αθήνα ενώ αργότερα βρήκε τον δρόμο της στο Μιλάνο, όπου και σπούδασε σχέδιο μόδας στο Istituto Marangoni και αργότερα στην Ισπανία Istituto Europeo di Design, μελετώντας image making, Fashion styling, κινηματογράφο και χρωματολογία. Με το ρούχο η σχέση της ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια όπου μεταποιούσε τα μπλουζάκια του πατέρα της αλλάζωντας τους σχήματα και σχέδια. Η δημιουργός του brand έχει επίσης εργαστεί για χρόνια στο χώρο των περιοδικών ως υπεύθυνη μόδας, μερικά εκ των οποίων ήταν το L’officiel, L’officiel Homme, Olive κλπ.

Η Νάντια Μητρούδη, η αδελφή της Τόνιας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη έως τα 17 και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τις σπουδές της στην υποκριτική στη σχολή του Ιασμου (Διαμαντοπουλου ). Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο θέατρο, πραγματοποιώντας αρκετές παραστάσεις και αξιοσημείωτες συνεργασίες.

Στη συνέχεια, μετά από ώριμη σκέψη και ωρίμανση της επαγγελματικής της πορείας, επέλεξε να δραστηριοποιείται στη Nidodileda ως υπεύθυνη του δικτύου πωλήσεων και χονδρικής και να πραγματοποιεί επιλεκτικά τις καλλιτεχνικές της δημιουργίες.

Η Nidodileda κατέχει το δικό της e-shop www.nidodileda.com, ενώ το brand φιλοξενείται σε ένα δίκτυο 90 καταστημάτων σε Ελλάδα, Κυπρο, Ευρώπη και Αμερική.

«Nidodileda δεν είναι μόνο ένα brand ρούχων. Είναι φιλοσοφία, μια ιδέα που σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος...» -Tonia Mitroudi.

Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

T. Ύστερα απο εργασία χρόνων ως υπέυθυνη μόδας σε περιοδικά και ακολουθώντας τις σπουδές μου πάνω στο αντικειμένο, προέκυψε σαν ιδέα πριν 6 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, καλύπτω τον 6ο χρόνο ενασχόλησης μου με την Nidodileda.

Ν. Έρχομαι από τον χώρο του θεάτρου. Βρέθηκα σε αυτή τη δουλειά γιατί είναι κομμάτι της ζωής μου. Η Nidodileda είναι ο αστερισμός των διδύμων, οπότε για μένα ήταν μια εύλογη συνέχεια να βάλω την δική μου σφραγίδα σε αυτό που ξεκίνησε με τόση πίστη το άλλο μου μισό.

Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

T. Ειναι μια καθημερινότητα με εναλλαγές στη ροή και στα πλάνα. Διανύω περιόδους δημιουργίας και σχεδιασμού, περιόδους με ροή σε πλάνα κοπής και παραγωγής στο εργοστάσιο-φασόν, άλλες με ταξίδια και εναλλαγές εικόνων, είτε για φωτογραφήσεις, είτε για έμπνευση και προμήθειες. Σε γενικό πλαίσιο, εναλλάσεται και καλύπτει ενα ευρύ φάσμα - κάνε εικόνα να φτιάχνεις κάτι (οτιδήποτε) από το μηδέν και σε ροή χρόνου να γίνεται πραγματικότητα. Καλύπτεις έναν δρόμο με πολλούς συνεργάτες και αμέτρητες συνθήκες.

Ν. Πολλά τηλέφωνα, διαπραγματεύσεις, αστεία, σοβαρά, χαρούμενα, φιλικά. Όλα όσα περιλαμβάνουν οι μέρες των ανθρώπων που σέβονται, εκτιμούν και δεν αντιμετωπίζουν την εργασία τους αποκλειστικά και μόνο σαν «δουλειά».

Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Τ. Θα σου πω για τις μέρες που δεν προλαβαίνω κάποιες στιγμές να πάρω ανάσα και να σταματήσω τις κουβέντες με συνεργάτες και εξωτερικούς παράγοντες. ''Τι ωραία μέρα '' λέω στον εαυτό μου, παρόλο που περνούν και κάποιες δεν τις αντιλαμβανόμαι καν. Στο τέλος νιώθω τελικά πόσα μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μία μόνο μέρα.


Ν. Νιώθω ευλογία για κάθε μέρα που έρχεται και για κάθε μέρα που φεύγει, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό με κάνει και ανυπόμονη!

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Τ. Τη συνεχόμενη ενναλαγή εικόνων και την εξέλιξη της προσωπικής μου ματιάς. Επίσης, τι πιο όμορφο απ' το ότι το επάγγελμά μου καλύπτει το όνειρό μου.

Ν. Αυτό που αγαπώ πιο πολύ, είναι ότι ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τις δυνάμεις σου τελικά. Πάντα αποδεικνύεται ότι στο μονοπάτι που ονομάζεται καριέρα, τα προσωπικά στοιχήματα με τον εαυτό μας είναι ατέρμονα, όπως και τα όνειρά μας άλλωστε.

Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Τ. Ίσως καποιος αρωματοποιός σε ενα χωριό της Γαλλίας.

Ν. Θα μπορούσα να είμαι πολλά. Έχω μάθει πως ποτέ δε ξέρεις πού θα σε οδηγήσει η ίδια η ζωή και οι επιλογές σου.

Πώς νιώθετε ως γυναίκες στον χώρο;

Τ. Δυνατή και πιστή στο όραμα μου. Χαμογελαστή και πολύ αισιόδοξη για τη γενιά μου.

Ν. Μετά τα 30 νιώθω σε οτιδήποτε μπορεί να με ορίσει και να με προσδιορίσει πιο δυνατή ως γυναίκα από ποτέ. Όταν εσύ ορίζεις τον εαυτό σου ορθά, υπάρχεις και στον χώρο πιο αρμονικά.

Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Τ. Να εχει υπομονή και επιμονή στο στόχο του, γιατί πάντα όπου κοιτάμε θα πάμε, αρκεί να το κάνουμε με σεβασμό, στόχο και προσήλωση. Ίσως και να αποφεύγει τις μεγάλες στεναχώριες γιατί τελικά όλα θα γίνουν χωρίς να φθείρεις τελικά τη ψυχή σου.


Ν. Θα του έλεγα να μην κάνει τόσο θόρυβο και να ακούει. Εξάλλου οι σιωπές ηχούν καλύτερα! :)

Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Τ. Να είναι χαμογελαστή και πιστή στο όνειρό της ,να γνωρίζει πού τοποθετείται γιατί θα το κάνει πιο εύκολο και για όλους τους άλλους να την κοιτούν και να την αναγνωρίζουν στο χώρο.

Ν. Να μη ξεχνάει ποτέ τους στόχους της και τα όνειρά της, παρά τις αντιξοότητες. Να ζει στο έπακρο, να απολαμβάνει, να γεμίζει, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατάλοιπα αργοτερα.



Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Τ. Αστείες πολλές, καθώς περιβάλλομαι απο συνεργάτες με αστείρευτο χιούμορ και όρεξη. Οι πιο αστείες όταν οι άντρες συνεργάτες μου δοκιμάζουν τα ρούχα και παρελαύνουν στους διαδρόμους.

Ν. Τι να πρωτοθυμηθώ! Πολλές στιγμές τέτοιες, καθώς οι συνεργάτες μου έχουν πολύ χιούμορ και ενέργεια για να αντιμετωπίζουμε μαζί την καθημερινότητά μας!

Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Τ. Μετά τις 8:00 το απόγευμα δε το σηκώνω ποτέ σε ο,τι έχει να κάνει με την εργασία μου. Μαζεύονται και απαντώ το πρωί.Το υποσχέθηκα στον εαυτό μου στα 28 μου και από τότε το τηρώ κατά γράμμα. Ήμουν στα όρια υπερκόπωσης και έπρεπε να με προστατεύσω.

Ν. Στα ταξίδια μου! Μου είναι πολύτιμο να γεμίζω εικόνες χωρίς κάτι να μου κάνει σκιά!

Το μότο σας

Τ. Η διαφορετικότητα δε χρειαζεται χώρο, δημιουργεί η ίδια το χώρο.

Ν. Είμαστε φτιαγμένοι από ανθεκτικό υλικό. Οπότε το μότο μου είναι: "Μη σταματάς να ονειρεύεσαι δε φθείρεσαι…αναγεννάσαι".

Foto credits: Eleni Aivali @evocativethread

*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες γιατί στόχος μας είναι να αναδειχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.