REAL LIFE WORKING GIRL

Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας που συνιστά ο ΠΟΥ για τους χώρους εργασίας


4 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας που συνιστά ο ΠΟΥ για τους χώρους εργασίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον κορωνοϊό.

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται. Αλλά μεταδίδεται επίσης και με τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπουμε κατά την εκπνοή. Όλα αυτά πηγαίνουν στις επιφάνειες, τις οποίες μολύνουν. Έτσι λοιπόν οι μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στους εργασιακούς χώρους είναι τα τηλέφωνα, τα χερούλια, τα κουμπιά του ανελκυστήρα κ.λ.π.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γι' αυτό όλοι, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, ακόμα κι αν ο κορωνοϊός Covid-19 δεν έχει φθάσει στους χώρους εργασίας. Δείτε παρακάτω τα μέτρα προστασίας για τους χώρους εργασίας.

jenny.gr

Να καθαρίζετε συχνά τον χώρο εργασίας

Πρέπει να καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικό οι επιφάνειες, όπως γραφεία και τα αντικείμενα όπως πληκτρολόγια, υπολογιστές. Η μόλυνση των εργαζομένων και των επισκεπτών από τις επιφάνειες αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους με τον οποίο μεταδίδεται ο κορωνοϊός Covid-19.

Να ενθαρρύνεται το συχνό καθάρισμα των χεριών

Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι αλλά και οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε χώρο όπου υπάρχει διαθέσιμο υγρό σαπούνι και νερό για να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθούν σε εμφανή σημεία δοχεία με απολυμαντικά, ελεύθερα για χρήση από όλους. 

Να υπάρχει καλή αναπνευστική υγιεινή

Φροντίστε να αερίζετε καθημερινά και καλά τους χώρους εργασίας και τοποθετήστε σε εμφανή σημεία κουτιά με χαρτομάντιλα μιας χρήσης και κάδους με καπάκια για να απορρίπτονται με ασφάλεια τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν σε όλους τους χώρους εργασίας χειρουργικές μάσκες, ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα, ο εργαζόμενος να μπορέσει μάσκα για να μην μολύνει άλλα άτομα.

Να ενθαρρύνεται η παραμονή στο σπίτι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά επίσης σε όλους τους εργοδότες να ενημερώσουν το προσωπικό πως όποιος αναπτύξει έστω και χαμηλό πυρετό (από 37,3 βαθμούς Κελσίου και πάνω) ή ήπιο βήχα, πρέπει να μείνει σπίτι του. Επιπλέον η απουσία των εργαζομένων πρέπει να είναι δικαιολογημένη. 

Να προγραμματίζετε προσεκτικά τα επαγγελματικά ταξίδια

Να ενημερώνεστε πρώτα για τους περιορισμούς που ενδεχομένως ισχύουν για τα ταξίδια εντός ή/και εκτός χώρας.

jenny.gr